Φόρμα αναζήτησης

Κύπριοι δικηγόροι στη δίνη της υπόθεσης Μανόλο – Έρευνες σε Αθήνα και Λευκωσία

Δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν πει κάποιος πως, για αρκετά χρόνια τώρα, δεν υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο στην Ελλάδα (και όχι μόνο) το οποίο δεν αγγίζει την Κύπρο. Δεν ξεχνιούνται άλλωστε εύκολα υποθέσεις όπως αυτές του μακαρίτη του Ανδρέα Βγενόπουλου και του Άκη Τσοχατζόπουλου. Επίσης, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και οι περιπτώσεις Μάναφορτ και Μπράουντερ, οι οποίες μας έβαλαν στη μέγγενη ΗΠΑ και Ρωσίας. Το γιατί η Κύπρος γίνεται πεδίο περίεργων δραστηριοτήτων, που σχετίζονται κυρίως με διακίνηση χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις εταιρικές διεργασίες, είναι κάτι που ίσως χρήζει να ερευνηθεί σε βάθος και χωρίς επίκληση δικαιολογιών του τύπου: «Μην μιλάτε για να μην αμαυρώσουμε το όνομα της χώρας». Άλλωστε το όνομα έχει αμαυρωθεί και συνεχίζει να τυγχάνει διασυρμού σε κάθε έκθεση που αφορά ξέπλυμα χρήματος.

Εδώ και μερικούς μήνες στην Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο η περίπτωση ενός ανθρώπου, ο οποίος από την αφάνεια και την ανέχεια βρέθηκε στα σαλόνια, στα υπουργικά γραφεία, ακόμα και στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Μανώλης Πετσίτης, γνωστότερος πλέον ως Μανόλο. Η περίπτωσή του θα ήταν λογικό να μην αφορά τη Κύπρο, αν οι δραστηριότητές του δεν ενέπλεκαν Κύπριους δικηγόρους και εταιρείες με έδρα την Κύπρο. Ίσως και αυτό να μην ήταν τόσο εντυπωσιακό, αν τα έργα και οι ημέρες του δεν τύγχαναν έρευνας από τη ΜΟΚΑΣ και αν ο Μανόλο δεν είχε βρει καταφύγιο στη Λάρνακα ενώ όλη η Ελλάδα μιλάει για την αφεντιά του.

Οι πίτσες και ο Παππάς

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Μανώλης Πετσίτης, συμμαθητής του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, εργαζόταν ως σερβιτόρος σε πιτσαρία και η φορολογική του δήλωση κατέγραφε ετήσια εισοδήματα σχεδόν 5.000 ευρώ έως το 2013. Μετά ο φίλος και συμμαθητής του, ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε υπουργός και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να είναι και σύμπτωση, αλλά όπως και να έχει προκαλεί έκπληξη πώς τα ετήσια εισοδήματά του, όπως καταγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις, εκτοξεύονται στις 200.000 ευρώ ετησίως και ο Μανόλο σταματάει να εργάζεται ως γκαρσόνι και αναλαμβάνει άγνωστης φύσεως καθήκοντα δίπλα στον Νίκο Παππά, μπαινοβγαίνοντας με άνεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Κουμουνδούρου, στα υπουργεία και στο Μέγαρο Μαξίμου που αποτελεί το κέντρο της κυβερνητικής εξουσίας. Ο Πετσίτης, αν και δεν κατάφερε να σπουδάσει κάτι, εμφανίζεται περιέργως ως στέλεχος μεγάλων εταιρειών, συνομιλητής επιχειρηματιών και μέτοχος σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, από την ταπεινή Καισαριανή, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, βρέθηκε στη χλιδάτη Βαρυμπόμπη να ενοικιάζει υπερπολυτελή έπαυλη.

«Μετανάστης» στην Κύπρο

Όταν οι ελληνικές εφημερίδες και τα κανάλια άρχισαν να ασχολούνται με τον Μανόλο, αυτός εξαφανίστηκε από τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας την οποία έτρωγε με το κουτάλι, έκλεισε το κινητό του και κανένας δεν μπορούσε να έχει επαφή μαζί του. Είναι αξιοσημείωτο πως, αν και όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται μαζί του εδώ και αρκετούς μήνες, ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση και δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τις αποκαλύψεις που τον αφορούν. Λέγεται πως αυτό έχει να κάνει με οδηγίες από τον φίλο του υπουργό Νίκο Παππά, αφού πια η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις, οι οποίες έχουν φτάσει μέχρι τη Βουλή και τα γραφεία των εισαγγελέων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα κανείς δεν γνώριζε πού βρισκόταν, μέχρι τη στιγμή που άρχισαν να πυκνώνουν οι πληροφορίες για την παρουσία του στην Κύπρο, στην επαρχία Λάρνακας. Όλοι τον αναζητούσαν και κανείς δεν εντόπιζε τα ίχνη του. Αρχικώς υπήρχαν πληροφορίες ότι διέμενε σε πολυτελή κλινική ώστε να μην μπορεί να τον πλησιάσει άνθρωπος. Ίσως οι πληροφορίες εκείνες να ήτα ορθές. Ωστόσο προσφάτως εντοπίστηκε σε πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων στα Περβόλια. Το διαμέρισμα των 200 τ.μ. με την κοινόχρηστη πισίνα, κατά τις πληροφορίες το πλήρωνε Κύπριος δικηγόρος, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ενώ ο Πετσίτης συνοδευόταν από προσωπικό οδηγό, σωματοφύλακες, φίλους και συγγενείς που τον επισκέπτονταν. Μάλιστα, στα ελλαδικά ΜΜΕ διέρρευσαν τόσο φωτογραφίες όσο και βίντεο από τη ζωή του Μανόλο στην Κύπρο.

Επαφές, υποψίες και εικασίες

Η οικονομική εκτόξευση του Πετσίτη και η μετεξέλιξή του από σερβιτόρο σε επιχειρηματία, δεν θεωρείται άσχετη από την στενή του επαφή με σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτός από παιδικός φίλος του Νίκου Παππά, εμφανίζεται συχνά μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Η σύνδεσή του με την Κύπρο έχει να κάνει με πραγματικά γεγονότα, αλλά και με υποψίες και εικασίες που ενδεχομένως να έχουν μια λογική βάση. Η άκρη του νήματος είναι ο υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος το 2013 έκανε ένα ταξίδι στη Βενεζουέλα, συνοδευόμενος από τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, συνεταίρο στο δικηγορικό γραφείο «Αρτεμίου και Πιερής». Τόσο ο Α. Αρτεμίου, αλλά περισσότερο ο Λ. Πιερής, έχουν σχέση με το ΑΚΕΛ, το οποίο επίσης διατηρεί σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι σχέσεις πυροδότησαν δεκάδες σενάρια στα ελλαδικά ΜΜΕ, από τα οποία δεν πέρασε απαρατήρητη και η επίσκεψη που έκανε ο υπουργός Νίκος Παππάς στις Κεντρικές Φυλακές για να συναντήσει το στέλεχος του ΑΚΕΛ και πρώην υπεύθυνο για τα οικονομικά του κόμματος Βενιζέλο Ζανέττο, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης για την υπόθεση της Δρομολαξιάς. Μάλιστα, μια φωτογραφία του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα.

Η υπόθεση άρχισε να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε ότι από το 2014 ο Μανώλης Πετσίτης είναι φορολογικός αντιπρόσωπος των Κύπριων δικηγόρων Α. Αρτεμίου, Λ. Πιερή και Σ. Παναγιώτου στην Ελλάδα. Προσφάτως μπήκε ακόμα μία παράμετρος στη δύσκολη εξίσωση που αφορά την επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Ελλάδα, Αναστασία Ξεπαπαδέα, η οποία ήταν η πληρεξούσια δικηγόρος-συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου «Αρτεμίου και Πιερής» σε διάφορες υποθέσεις με εταιρείες το 2016 και 2017.

Στα δημοσιεύματα των ελλαδικών εφημερίδων αναφέρθηκε επίσης και το όνομα του Κύπριου δικηγόρου Φώτου Πιτάτζιη, το γραφείο του οποίοι φέρεται να διαχειρίστηκε χρήματα από εταιρείες συμφερόντων του Μανώλη Πετσίτη.

Έρευνα από τη ΜΟΚΑΣ

Οι ελληνικές αρχές, από το 2018 έχουν στείλει αιτήματα στη Λευκωσία για να ερευνηθούν διάφοροι λογαριασμοί σε κυπριακές τράπεζες, στο πλαίσιο των ελέγχων για τη δραστηριότητα του Μανώλη Πετσίτη. Η ΜΟΚΑΣ απάντησε ήδη σε ένα αίτημα και αυτή την περίοδο διερευνά νέα στοιχεία που εστάλησαν από την Ελλάδα. Στις αθηναϊκές εφημερίδες διέρρευσαν πληροφορίες ότι έχουν βρεθεί περίεργες και αδικαιολόγητες κινήσεις χρημάτων από λογαριασμούς του Πετσίτη και εταιρειών συμφερόντων του στην Κύπρο. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται. Ο Μανώλης Πετσίτης πάντως φαίνεται να είχε εμπλακεί σε μεγάλα επιχειρηματικά εγχειρήματα που είχαν να κάνουν με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, δικαιώματα μετάδοσης αθλητικών αγώνων, εστιατόρια, διαφημιστικές εταιρείες κ.λπ. Το γεγονός ότι δε είχε καμία προπαίδεια στον τομέα των επιχειρήσεων μέχρι το 2015, δημιουργεί εύλογες υποψίες ότι πιθανόν να αποτελούσε τον αχυράνθρωπο του εν λόγω επιχειρηματία, αλλά και παραγόντων που ίσως εμπλέκονται με την πολιτική ζωή στην Ελλάδα και αξιοποιούν φιλικές και πολιτικές σχέσεις στην Κύπρο.

Η απάντηση Αρτεμίου&Πιερή

Το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, Πιερή& Συνεργάτες ΔΕΠΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως δεσμεύεται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας, το δικηγορικό απόρρητο και τον γενικό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων και δεν μπορεί να σχολιάσει δημοσιεύματα, ακόμα και αυτά «που σκοπό έχουν να πλήξουν την υπόσταση, το κύρος, την καλή φήμη της δικηγορικής εταιρείας, των στελεχών και των πελατών της ή έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων». Σημειώνεται ακόμα πως για τα δημοσιεύματα και τις αναφορές «που περιέχουν τους πλέον σοβαρούς ισχυρισμούς έχουν ήδη κινηθεί δικαστικές διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, σημειώνεται πως «η δικηγορική εταιρεία παρέχει νομικές συμβουλές σε νομικά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και το εξωτερικό, σεβόμενη τους νόμους, τη δεοντολογία και την ηθική. Ούτε η δικηγορική εταιρεία, ούτε οποιαδήποτε εταιρεία συνδεδεμένη με αυτήν έχει οποιαδήποτε σύνδεση με νομικό ή/και με φυσικό πρόσωπο που είναι σε οποιαδήποτε «μαύρη λίστα» (blacklist) ή/και είναι πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο (politicallyexposedperson) της Ελλάδας ή/και είναι σε λίστα κυρώσεων (sanctionlist)».