POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κυπριακό: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν – Ανήσυχη ηρεμίαΊσως είναι κάπως άκαιρο να μιλά κανείς αυτήν την περίοδο για Κυπριακό και για το ενδεχόμενο επανέναρξης ή έναρξης (νέας) προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος, όταν όλος ο κόσμος είναι επικεντρωμένος στον κορωνοϊό και την οικονομική κρίση που αυτή η πανδημία προκαλεί. Όμως, όπως σημειώνει και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στα συμπεράσματα της έκθεσης για την UNFICYP, «η έλλειψη διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο του 2017 δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στο νησί παραμένει αμετάβλητη, είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε στη νεκρή ζωή». Επικρατεί, λοιπόν, και γύρω από το Κυπριακό αλλά και σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μια ανήσυχη ηρεμία. Λιβύη, Αιγαίο / ΑΟΖ / ελληνοτουρκικά, Κύπρος / ΑΟΖ / γεωτρήσεις, Συρία, Προσφυγικό / Μεταναστευτικό, Παλαιστινιακό / λεγόμενο Ειρηνευτικό Σχέδιο Τραμπ, είναι μόνο μερικές από τις βόμβες που είναι έτοιμες να εκραγούν και να τινάξουν την περιοχή μας στον αέρα. Όποιος ρωτηθεί για το Κυπριακό, απαντά «εξελίξεις μετά τις ‘εκλογές’ στα κατεχόμενα». Οι σημερινοί κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ψηφίζουν στις 12 Οκτωβρίου για τον νέο ηγέτη τους.

Μορφή λύσης

Η ε/κ πλευρά αναλύει τις πολιτικές εξελίξεις στο νησί με το σκεπτικό ότι «όσο κοντινό μοιάζει να είναι το φθινόπωρο, άλλο τόσο μακρινό είναι, και προφανώς -στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί από σήμερα μέχρι τις τ/κ εκλογές- πολλά μπορούν να συμβούν. Από το Κραν Μοντανά και έπειτα, η πλευρά μας προσπαθεί να αναχαιτίσει τις αλλεπάλληλες κινήσεις της Τουρκίας να καθορίσει το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και να διαφοροποιήσει τα δεδομένα σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τα παιγνίδια στις ΑΟΖ των κρατών της περιοχής προσπαθεί να δημιουργήσει βάση πάνω στην οποία θα κτίσει μια πειστική επιχειρηματολογία για μετατόπιση της λύσης του Κυπριακού από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) σε συνομοσπονδία δύο κρατών».

Πρώτο βιολί το ΗΒ

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στον «Π» υπό καθεστώς ανωνυμίας, «αναφορικά με τα σχέδια της Τουρκίας για λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ισχυρή άποψη, δεν θέλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ενδιαφέρονται μόνο να διευθετηθεί το ζήτημα και να σταματήσει να είναι μια ανοικτή πληγή για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, τους Αμερικανούς δεν τους αρέσει η εικόνα που διαμορφώνεται στην Κύπρο, ότι ίσως να μην τους ενδιαφέρει η περιοχή και το τι γίνεται στο νησί – με αυτόν τον φακό θα πρέπει να διαβάσει κανείς την απόφαση για εκπαίδευση στελεχών της Εθνικής Φρουράς σε αμερικανικές στρατιωτικές σχολές (η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει και άλλες κινήσεις από τις ΗΠΑ). Η Ρωσία είναι περίπου ικανοποιημένη με την αναταραχή στους κόλπους του ΝΑΤΟ, το μπουρδούκλωμα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη… θαλασσοταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προσέγγιση με την Τουρκία έχει αποδώσει πολλούς καρπούς σε σχέση με τις ρωσικές επιδιώξεις στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει διάλογο – η Γερμανία, που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2ο εξάμηνο του 2020, έχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν κρύβουν ότι τους έχουν κουράσει οι Κύπριοι και ο γ.γ. του ΟΗΕ, όπως το έχει πει πολλές φορές στις εκθέσεις του, θα ξανασχοληθεί σοβαρά με το κυπριακό ζήτημα όταν καταλάβει ότι οι πρωταγωνιστές το εννοούν όταν λένε ότι είναι αποφασισμένοι να λύσουν το πρόβλημα. Μόνο οι Βρετανοί δείχνουν να έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, γι’ αυτό και όλοι οι προαναφερθέντες απευθύνονται στη Βρετανία όταν προκύπτει οτιδήποτε κυπριακού ενδιαφέροντος. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αυστηρά στοχοπροσηλωμένο στη λύση ΔΔΟ. Θεωρεί ότι είναι η μόνη διευθέτηση που μπορεί να εφαρμοστεί, να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στο νησί, ενώ ταυτόχρονα δεν θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην Κύπρο και δεν θα θιγούν τα συμφέροντά τους (Βρετανικές Βάσεις). Οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφικό».

Προβάδισμα Ακιντζί

Σε ό,τι αφορά τις τ/κ εκλογές, οι πληροφορίες που έρχονται από τα κατεχόμενα είναι ότι πάει ανέλπιστα καλά η υποψηφιότητα Ακιντζί, αν και δεν είναι ο εκλεκτός της Άγκυρας – η οποία αφήνει να διαρρεύσει ότι έχει αρχίσει να εκνευρίζεται από τα συνεχή τηλεφωνήματα που λαμβάνει, για παράπονα και καρφώματα (αυξήθηκαν λόγω του ότι τα θαλάσσωσαν με το ζήτημα των οδοφραγμάτων/COVID-19) από τους Τατάρ και Όζερσαϊ. Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές των Τ/Κ, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να συμπαθεί περισσότερο τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου στηρίζει τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ, και οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται τον Ακιντζί. Το δε πολιτικό παιγνίδι/πείραμα που επιχείρησαν κάποιοι με την υποψηφιότητα του επικεφαλής του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν φαίνεται να μην τους βγαίνει.

Μετά τον Οκτώβριο τι;

Με αυτά τα δεδομένα, το ζητούμενο είναι πώς θα διαχειριστεί η τουρκική πλευρά το Κυπριακό μετά τον Οκτώβριο σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ευνοεί την επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς να βάζει ως προϋπόθεση μια συμφωνία με την ε/κ πλευρά στα ζητήματα του φυσικού αερίου. Η θέση του είναι να συμφωνηθεί η λύση του Κυπριακού και μετά να συζητηθούν οι υδρογονάνθρακες. Η Άγκυρα -που θεωρεί απρόβλεπτο τον κ. Ακιντζί- διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι χωρίς εκ των προτέρων συνεννόηση στα θέματα των υδρογονανθράκων νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν ξεκινούν. Το πώς και πότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς και η μορφή λύσης του Κυπριακού είναι δυο από τα σοβαρά θέμα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τον Οκτώβριο, εφόσον επανεκλεγεί ο κ. Ακιντζί (εάν δεν τα καταφέρει, τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο… εύκολα). Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης, για την ώρα, παρακολουθεί μάλλον αμήχανα τα τεκταινόμενα στην περιοχή και ασχολείται βασικά με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Ευνοεί την επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες θεωρούνται βολικές για την ε/κ πλευρά, και εύχεται να μην επιδεινωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά η Τουρκία θα προκαλέσει ένα μικρής έκτασης θερμό επεισόδιο στη θάλασσα του Καστελόριζου – κύκλοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών βλέπουν επεισόδιο τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου. Η διαμεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να μιλήσουν τηλεφωνικά οι Μητσοτάκης – Ερντογάν για θέματα κορωνοϊού και τουρισμού δεν πήγε καλά. Ο Τούρκος Πρόεδρος άνοιξε θέμα Δυτικής Θράκης.

Η ΕΕ δείχνει διάλογο

Σημειώνεται, τέλος, με ενδιαφέρον ότι ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, δήλωσε ότι από τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο Δευτέρα είναι το ζήτημα της Τουρκίας. «Κύριο πρόβλημα είναι οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το πώς θα ξεμπλοκάρει η κατάσταση στην περιοχή […]. Πριν από έξι χρόνια υπήρχε διάλογος σε υψηλότατο επίπεδο, υπήρχαν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση της βίζας. Τώρα δεν έχουμε τίποτα. Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει ιδέες ώστε να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

kateliadi@politis-news.com

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.