Φόρμα αναζήτησης

Κυνήγι μαγισσών για το 5G – Ακόμη δεν ανέβηκε ούτε μια κεραίαΟ εγκλεισμός στο σπίτι φαίνεται πως κάνει πολλούς να βλέπουν φαντάσματα και να επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών. Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει και στην Κύπρο η διασπορά ψευδών ειδήσεων που έχει να κάνει με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, με αποκορύφωμα το δημοσίευμα που έγινε viral και στη χώρα μας, το οποίο ισχυρίζεται πως η τεχνολογία 5G ευθύνεται για αυξημένη θνησιμότητα της νόσου του νέου κορωνοϊού COVID-19! Στη Βρετανία δε, άγνωστοι πυρπόλησαν κεραίες 5G σε διάφορα σημεία της Βρετανίας για να απαλλαγούν από τον κορωνοϊό!

Αυτοί οι ισχυρισμοί, και πολλοί άλλοι, έχουν αναζωπυρώσει τις αντιδράσεις για την έλευση στη χώρα μας της νέας τεχνολογίας, η οποία δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί, παρότι πολλοί είναι αυτοί υποστηρίζουν σε αναρτήσεις τους πως έχουν… δει ακόμη και κεραίες!

«Κατεβάζουν» fake news

Αξίζει να αναφερθεί ότι τεχνολογικοί οργανισμοί, όπως το YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, προσπαθούν να «κατεβάσουν» βίντεο και δημοσιεύματα που σχετίζονται με θεωρίες συνωμοσίας τα οποία συνδέουν τον κορωνοϊό με το 5G. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε πως οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι αποδεδειγμένο ότι αποτελούν τη βάση για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομία μιας χώρας και φυσικά για τη βελτίωση της ζωής του πολίτη. Κάτι που διαπιστώνουμε όλοι μας μέσα σε αυτή την κρίση που βιώνουμε. Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών είναι αυτά τα οποία μας φέρνουν κοντά στους δικούς μας, κοντά στους φίλους μας, κοντά στη δουλειά μας, κοντά στην πληροφόρηση, παρότι βρισκόμαστε στην απομόνωση του σπιτιού μας.

Ακόμα δεν δόθηκε άδεια

Μιλώντας στον «Π» ο διευθυντής του Τμ. Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφ. Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Κωμοδρόμος, ξεκαθαρίζει και επιβεβαιώνει πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σταθμός/κεραία 5G στην Κύπρο». Φυσικά τα σχέδια είναι, εξηγεί, η Κύπρος να βγει σε διαγωνισμό και να δώσει άδειες για νέα δίκτυα. Αναμενόταν μάλιστα πως αυτό τον μήνα θα προχωρούσε η δημοσιοποίηση του σχετικού διαγωνισμού, ωστόσο, λόγω της πανδημίας θα υπάρξει καθυστέρηση, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτήσει το 5G οι μισές χώρες της ΕΕ και οι άλλες μισές, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, θα έβγαιναν σε σχετικούς διαγωνισμούς εντός του 2020. Φαίνεται πως λόγω της πανδημίας θα καθυστερήσουν οι διαδικασίες και ζητείται από την Κομισιόν παράταση.

Ο κ. Κωμοδρόμος, αναφερόμενος στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, αναφέρει πως ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι οργανισμοί έχουν δώσει απαντήσεις. «Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το 5G επηρεάζει την υγεία. Αλλά, επειδή πάνω απ’ όλα είναι η υγεία, οι μελέτες συνεχίζονται. Και σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, δεν θα ανασταλεί η ανάπτυξη του 5G στην ΕΕ». Αυτή είναι, όπως αναφέρει, η επίσημη θέση της ΕΕ. Πριν από έναν μήνα, πρόσθεσε, με βάση το νέο report του οργανισμού ο οποίος καθορίζει το όριο των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες και μελέτες επτά ετών επί του πεδίου, έχει αποδειχθεί ότι το 5G δεν είναι ικανό να προκαλέσει προβλήματα υγείας, νοουμένου ότι τηρούνται τα όρια ασφαλείας.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Σε ό,τι αφορά στο εάν το κράτος θα διαμορφώσει την επίσημη θέση του για το 5G και θα βγει σε εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να υπάρχει μία σαφής απάντηση σε όλη αυτή την παραπληροφόρηση, ο διευθυντής του ΤΗΕ ανέφερε πως «το υφυπουργείο, ως αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση του φάσματος, προγραμματίζει με το πέρας της κρίσης να προχωρήσει στην απαραίτητη εκστρατεία ενημέρωσης για τη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας σε συνεργασία με τα άλλα αρμόδια υπουργεία».

Να μιλήσουν οι επιστήμονες

Συνήθως το φως της δημοσιότητας βλέπουν μόνο οι απόψεις των σκεπτικιστών. Όπως π.χ. οι αποφάσεις των Δήμων Γεροσκήπου και Έγκωμης για να γίνουν free zone οι περιοχές τους από 5G… Τελευταίως και η δήμαρχος Λακατάμιας εξέφρασε μια τέτοια άποψη. Ο «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι είναι τεράστιες οι πιέσεις που ασκεί μια μειοψηφία πολιτών στις τοπικές αρχές για να υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για τη νέα τεχνολογία. Πολλοί δήμαρχοι, δεδομένου ότι δεν έχουν μια σθεναρή υποστήριξη από το κράτος για να αντιμετωπίσουν αυτές τις πιέσεις, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντική μια ενημερωτική καμπάνια από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Μία διαφορετική άποψη απ’ ό,τι συνηθίσαμε εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Σε άρθρο του αναφέρει πως «αρκετοί ανησυχούν ότι τα δίκτυα 5G θα είναι επιβλαβή για την υγεία και καλούν τις δημοτικές αρχές να μην τοποθετηθούν. Οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως δεν έχουν αυτήν τη δικαιοδοσία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δήμοι για σκοπούς έκδοσης ‘άδειας οικοδομής για εγκατάσταση ιστού / κεραίας και προκατασκευασμένου δωματίου εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας’ ελέγχουν θέματα που αφορούν μόνο τη στατική επάρκεια του κτηρίου», και παραπέμπει στο υφυπουργείο για τα υπόλοιπα. Αναφέρει πως οι δήμοι δεν διαθέτουν ούτε την τεχνογνωσία για να εξακριβώσουν αν αυτή η νέα τεχνολογία θα επιφέρει οποιονδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Κι εμείς, όπως όλοι, αναμένουμε διευκρινίσεις από τους αρμοδίους. Καλό είναι, βέβαια, να μην επιτρέπουμε να μας καταβάλλουν οι δύσκολες συνθήκες που περνούμε το τελευταίο διάστημα και να καταλήγουμε σε βεβιασμένα συμπεράσματα. Πρέπει να τείνουμε ευήκοον ους μόνο στους ειδικούς που έχουν τεκμηριωμένες απαντήσεις».

Τα κινητά πρέπει να ψάξουμε όχι τις κεραίες

Ανέμενε κανείς ότι μετά τις καθησυχαστικές παρεμβάσεις των εμπειρογνωμόνων που κλήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από το εξωτερικό για να μιλήσουν ενώπιον της Επ. Υγείας της Βουλής, οι πολέμιοι του 5G θα πείθονταν ότι οι φόβοι τους είναι υπερβολικοί. Αξίζει να επαναλάβουμε τα όσα είχαν δηλώσει τότε οι ειδικοί. Άλλωστε η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Ο καθηγητής Θεόδωρος Σαμαράς, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής SCENIHR της ΕΕ, αρμόδιας για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία, ανέφερε πως η συζήτηση για το 5G, τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες, γίνεται άνευ αντικειμένου, διότι οι συχνότητες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της τεχνολογίας βρίσκονται ήδη στα υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, όπως επίσης και στα wifi routers που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας.

Ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Μιχάλης Σιριβιανός πρόσθεσε πως οι παρούσες συχνότητες εκπέμπουν πολύ λιγότερη ακτινοβολία ακόμα και από την ένταση του Ηλίου. Το ζήτημα, σημείωσε, για το οποίο και η ίδια η Κομισιόν διατηρεί επιφυλάξεις είναι από τη μελλοντική χρήση υψηλότερων συχνοτήτων (26 GHz) από τα δίκτυα 5G. Αξίζει να αναφερθεί πως 48 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, έχουν προτείνει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Τηλεπικοινωνιών (CEPT) τη διερεύνηση των συχνοτήτων των 26 GHz, μια ενέργεια που στην πραγματικότητα αποτελεί αίτημα προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), να επιβεβαιώσει τα επιτρεπτά όρια έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα για τη συγκεκριμένη συχνότητα.

Όσον αφορά τα ασφαλή όρια των κεραιών εντός κατοικημένων περιοχών, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως αποτελεί θέση του ΠΟΥ ότι δεν είναι τις κεραίες που πρέπει να ψάξουμε, αλλά τα κινητά τηλέφωνα τα οποία εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία στο αφτί μας. Όπως σημείωσε, μία κεραία δίνει τόση ακτινοβολία εντός 24 ωρών όση ένα κινητό τηλέφωνο στον ανθρώπινο εγκέφαλο από 4-10 δευτερόλεπτα χρήση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι κανένας άνθρωπος δεν βλάπτεται από τις κεραίες.

Ο βουλευτής και ογκολόγος Αδάμος Αδάμου ανέφερε πως η αύξηση της συχνότητας του καρκίνου δεν έχει να κάνει μόνο με την ακτινοβολία, αλλά με ολόκληρη τη συμπεριφορά μας ως κοινωνία. «Δεν θα καταδικάσω την ανάπτυξη της τεχνολογίας, κανένας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, σημασία έχει να λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα», είχε πει τότε, χωρίς να αμφισβητεί ότι παίζονται και πολλά χρήματα για αυτές τις αναπτύξεις.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.