Φόρμα αναζήτησης

Κρύβει μυστικά ακόμα το «10»

Ικανοποίηση εξέφρασαν χθες οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ενέργειας για την ενημέρωση που έλαβαν, σε κλειστή συνεδρία, από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ExxonMobil στην Κύπρο Βαρνάβα Θεοδοσίου. Αυτό που κυρίως ευχαρίστησε τους βουλευτές ήταν η διαβεβαίωση ότι το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ κρύβει πολλές προοπτικές για νέες ανακαλύψεις, μετά από εκείνην στον στόχο «Γλαύκος», γι’ αυτό και η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να πραγματοποιήσει και άλλες γεωτρήσεις εκεί.

Όπως έγραψε ο «Πολίτης» στην έκδοση της 1ης Μαρτίου, η θετική έκβαση της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος» δημιουργεί προσδοκίες για νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε 3-4 γειτονικούς στόχους με την ίδια γεωλογική δομή εντός του τεμαχίου 10. Η επόμενη ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil αναμένεται ότι θα γίνει σε έναν από αυτούς τους στόχους. Αντίθετα, η αποτυχία στη «Δελφύνη», για την οποία οι προσδοκίες ήταν πολλαπλάσιες από εκείνες για τον «Γλαύκο», μάλλον οδηγεί σε διαγραφή, για την ώρα, κάποιων στόχων με παρόμοια γεωλογική δομή.

Σύμφωνα με βουλευτές που παρακολούθησαν τη χθεσινή ενημέρωση, η ExxonMobil δεν πρόκειται να το κουνήσει από την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την κυπριακή ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες θα πάρει αποφάσεις για τις επόμενες γεωτρήσεις της εντός του 10. Παράλληλα, αναμένεται να επισημοποιήσει και να εντείνει το ενδιαφέρον της και για άλλα τεμάχια. Όπως έγραψε ο «Πολίτης», σε πρώτη φάση την ενδιαφέρουν τμήματα των τεμαχίων 11 και 12, που βάσει συμβολαίων επιστράφηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Total και τη Noble αντίστοιχα. Ωστόσο, η εκχώρηση νέων τεμαχίων σε ενδιαφερόμενη εταιρεία θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, μέσω νέου γύρου αδειοδότησης, αφού δεν φαίνεται να συντρέχουν για την ώρα οι λόγοι που επέτρεψαν στο κράτος να ζητήσει προτάσεις για το τεμάχιο 7 μόνο από τις εταιρείες που έχουν δικαιώματα έρευνας σε όμορα τεμάχια.

Η επόμενη κίνηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 εκτιμάται ότι θα είναι η πραγματοποίηση επιβεβαιωτικής γεώτρησης στον «Γλαύκο». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Κύπρο ενημέρωσε τους βουλευτές ότι σε περίπου έναν μήνα θα ενημερωθεί η κυβέρνηση κατά πόσο απαιτείται επιβεβαιωτική γεώτρηση και, αν ναι, σε τέσσερις μήνες θα καταθέσει το πρόγραμμα, ώστε να προχωρήσει στην εξασφάλιση των αδειών και την προετοιμασία της γεώτρησης σε τεχνικό επίπεδο. Συνεπώς, η επιβεβαιωτική γεώτρηση τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 2020 και έως τότε θα έχει ληφθεί απόφαση και για νέα ή νέες γεωτρήσεις σε άλλους στόχους.