Φόρμα αναζήτησης

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – «Κλειδώνουν» συμπεράσματα

Σημαντική μέρα για την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και για την Κύπρο η σημερινή, καθώς αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επικυρωθούν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με τη αναγκαιότητα λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας. Η Σύνοδος Κορυφής έχει ωστόσο και μια εντελώς διαφορετική σημασία, καθώς στο πλαίσιό της αναμένεται να συζητηθεί εκτενέστερα ο καθορισμός των προσώπων που θα αναλάβουν τα πέντε αξιώματα-κλειδιά στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την παρούσα κατάσταση σε σχέση με τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αναμένεται να αποσπάσει την αμέριστη στήριξη των εταίρων του, οι οποίοι θα καλούν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η υιοθέτηση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, ενώ πηγές εντός της ΕΕ αναφέρουν πως είναι σημαντικό να υιοθετηθεί παρόμοιο κείμενο και από το Ευρ. Συμβούλιο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως σημαντικό ότι το ΣΓΥ υιοθέτησε τα συμπεράσματα, ομόφωνα. Πέρα από το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και τις υποψηφιότητες για τις προεδρίες των θεσμικών οργάνων, οι «28» θα εγκρίνουν τη Στρατηγική Ατζέντα, η οποία καθορίζει την κατεύθυνση της Ένωσης και καθοδηγεί τα όργανα της ΕΕ.

Οι θέσεις-κλειδιά

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι διαβουλεύσεις που είχε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τόσο με πολιτικές ομάδες εντός Ευρωκοινοβουλίου, όσο και με αρχηγούς κρατών, κατέδειξαν πως υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και προτεραιότητες, ωστόσο όλοι θέλουν να κλείσει αυτό το ζήτημα. Χρονικά, η ημερομηνία ορόσημο είναι 1-4 Ιουλίου, όπου θα υλοποιηθεί η πρώτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στην οποία αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του σώματος. Δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής να οριστούν δύο συνεδρίες για το εν λόγω ζήτημα, μια στην αρχή και μια στο τέλος της, έτσι ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία οι εταίροι. Προς επίτευξη του στόχου αυτού έχει ήδη διευθετηθεί συνάντηση Μακρόν-Μέρκελ πριν τη σύνοδο, έτσι ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ τους, καθώς ο ηγέτης της Γαλλίας έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι του καθορισμού των ηγετικών θέσεων, ιδιαίτερα κατά του Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, για την οποία έχει κάνει τις δικές του προτάσεις. Το ερώτημα το οποίο αναμένεται να καθορίσει και πολλά είναι κατά πόσον η Γερμανία θα θέλει να διατηρήσει η ίδια την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που ακούγεται ως απειλή στ’ αφτιά των νότιων κρατών της ΕΕ. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αποτελεί μάλιστα μοχλό πίεσης προς τις χώρες αυτές για να στηρίξουν τον Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν αντί να αφήσουν την ΕΚΤ στα χέρια της Γερμανίας.

Ζητούν πρακτικά μέτρα κατά της Τουρκίας

Θετικά αποτιμά ο Νικόλας Παπαδόπουλος το γεγονός πως το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ζητά άμεσα από Κομισιόν και ΕΥΕΔ να ετοιμάσουν λίστα με επιλογές μέτρων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν κατά της Τουρκίας. Την ίδια, όμως, στιγμή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επισημαίνει πως είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, έτσι ώστε η λεκτική καταδίκη, πλέον, να περάσει σε πρακτικό επίπεδο και να μην μείνει στα λόγια. Καλεί σε λήψη συγκεκριμένων περιοριστικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων κατά της Τουρκίας, κατά των εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκία, αλλά και κατά του προσωπικού τους. Σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος και η αξιοπιστία της ΕΕ, επισημαίνει ο κ.Παπαδόπουλος. Τονίζει, άλλωστε, πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διασυνδεθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ με διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Πρακτικά μέτρα

Οι προσπάθειες Αθήνας και Λευκωσίας δεν θα πρέπει να σταματήσουν, παρά μόνο όταν αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα, διαμηνύουν στην ΕΔΕΚ. Χαιρετίζουν τα συμπεράσματα του ΣΓΥ, αλλά αναμένουν από την ΕΕ να λάβει πρακτικά μέτρα για να σταματήσει την Τουρκία. Επισημαίνουν με νόημα πως από τον Οκτώβριο του 2017 καταθέτουν προτάσεις στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν εισακουστεί.