POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κράτος εν κράτει με εκβιασμούς των υπαλλήλωνΜπάχαλο έχει προκαλέσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία η συγκρουσιακή συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η οποία τώρα καθιστά μέρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τον γενικό εισαγγελέα τους υπαλλήλους της υπηρεσίας. Χθες, μετά από έντονο παρασκήνιο με πιέσεις, αντεγκλήσεις και παραιτήσεις στην κλαδική, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία το «προσωπικό» εκφράζει στήριξη στον γενικό ελεγκτή.

Παραίτηση κλαδικής
Τη Δευτέρα τέσσερα από τα επτά μέλη του συμβουλίου της κλαδικής της ΠΑΣΥΔΥ στην Ελεγκτική Υπηρεσία παρουσίασαν σε συνεδρία ένα προσχέδιο ανακοίνωσης, το οποίο κρίθηκε από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο απαράδεκτο, καθώς δεν αφορούσε συνδικαλιστικό θέμα και ουσιαστικά ενέπλεκε τους υπαλλήλους στην προσωπική κόντρα που δημιούργησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με τον γενικό εισαγγελέα και την κυβέρνηση, με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Όπως πληροφορείται ο «Π», έγιναν ακόμη δύο προσχέδια της ανακοίνωσης, χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία. Τα μέλη της κλαδικής το μεσημέρι της Τετάρτης συναντήθηκαν και πάλι στο εστιατόριο της ΠΑΣΥΔΥ για να συζητήσουν εκ νέου το θέμα της ανακοίνωσης. Σε ένα από τα τραπέζια του εστιατορίου συνέτρωγαν ο πρώην γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης μαζί με τον τέως γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου. Ο κ. Χατζηπέτρου κλήθηκε από τον πρόεδρο της κλαδικής να εκφράσει την άποψή του λόγω της συνδικαλιστικής του εμπειρίας και υποστήριξε πως δεν θα έπρεπε να εμπλακεί το συνδικαλιστικό όργανο σε μια αντιπαράθεση που έχει πολιτικά και προσωπικά χαρακτηριστικά. Τα πέντε μέλη της κλαδικής στη συνέχεια υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, θεωρώντας ότι παραμένουν εκτεθειμένα λόγω της αδυναμίας τους να επιβάλουν την έκδοση της ανακοίνωσης. Εφόσον αποτελούν την πλειοψηφία του οργάνου, η κλαδική θεωρείται ότι δεν υφίσταται και θα πρέπει να προκηρυχθεί ψηφοφορία για εκλογή νέου συμβουλίου.

Ωμός εκβιασμός
Αφού δεν κατέστη δυνατή η έκδοση ανακοίνωσης στήριξης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από την κλαδική των υπαλλήλων, μπήκε σε εφαρμογή νέο σχέδιο το οποίο ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι άμεσα υφιστάμενοι του γενικού ελεγκτή. Ετοιμάστηκε μια νέα, «light» εκδοχή της πρώτης ανακοίνωσης και κυκλοφόρησε mail με ονομαστικό κατάλογο, με το οποίο οι υπάλληλοι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εκαλούντο από τους προϊσταμένους τους να υπογράψουν. Όπως ανέφεραν στον «Π» υπάλληλοι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το mail εστάλη από τον κεντρικό λογαριασμό και αυτό προϋποθέτει γνώση και έγκριση του ίδιου του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.  Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η συλλογή υπογραφών ήταν εκβιαστικός καθώς οι υπάλληλοι θα έπρεπε να βάλουν υπογραφή ή να αρνηθούν να συνυπογράψουν την επιστολή ενώπιον των προϊσταμένων τους. «Αν δεν υπογράφαμε, αντιλαμβάνεστε τι μας περίμενε…», ανέφεραν χαρακτηριστικά υπάλληλοι της υπηρεσίας. Τους επισημάνθηκε ότι η ανακοίνωση θα εκδοθεί χωρίς υπογραφές αλλά θα απηχεί την άποψη όλου του προσωπικού αν υπογραφόταν από ποσοστό πέραν του 50% των υπαλλήλων. Η εκβιαστική απόσπαση των υπογραφών οδήγησε στην έκδοση ανακοίνωσης χθες το απόγευμα, από την οποία ωστόσο απουσιάζουν οι σοβαρές αιχμές κατά του γενικού εισαγγελέα και της κυβέρνησης. Στην τελική ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε στήριξη του γενικού ελεγκτή.

Παρανομεί ο εισαγγελέας;
Στο πρώτο προσχέδιο της επιστολής, το οποίο εξασφάλισε ο «Π», υπάρχουν αναφορές που καταδεικνύουν σχεδόν με βεβαιότητα και τον συντάκτη της. Σε μία εκ των παραγράφων που τελικά απαλείφθηκε αναφερόταν ότι οι περιορισμοί στην πρόσβαση του γενικού ελεγκτή σε στοιχεία που κατά την κρίση του χρειάζεται: «παραβιάζουν τη νομοθεσία». Με απλά λόγια οι υπάλληλοι γνωματεύουν (όπως κάνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης) και απορρίπτουν τις γνωματεύσεις του γενικού εισαγγελέα θεωρώντας πως παραβιάζει τη νομοθεσία! Περαιτέρω, στο ίδιο προσχέδιο ανακοίνωσης οι υφιστάμενοι του γενικού ελεγκτή αναφέρονταν και στην κυβέρνηση εμφανιζόμενοι λίγο-πολύ ως οι μόνοι πυλώνες διαφάνειας μαζί με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σημειωνόταν πως χωρίς τη διαφάνεια που προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν πραγματικά να λογοδοτήσουν». Το ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ελέγχεται από κανέναν δεν σχολιάστηκε ποτέ. 

 

Προβληματισμός από το προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα τελευταία γεγονότα

 

Τον κράτησαν υπόδικο στις φυλακές 45 μέρες για αδίκημα που δεν προνοεί φυλάκιση!

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.