Φόρμα αναζήτησης

Κώστας Καδής: Το ανώτατο πνευματικό της ίδρυμα, αποκτά η Κύπρος

Η ψήφιση σήμερα από τη Βουλή σε νόμο του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών «αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι έγινε ομόφωνα, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι αυτό γίνεται σε μια προεκλογική περίοδο», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Καδής είπε ότι «αυτό σημαίνει ότι όλες οι πλευρές έχουν αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και αυτή την προσπάθεια και βλέπουν τη σημασία της».

«Η Κύπρος αποκτά το ανώτατο πνευματικό της ίδρυμα, το ίδρυμα το οποίο θα φιλοξενεί, θα στεγάσει τους πιο επιφανείς της ανθρώπους, οι οποίοι θα αναβαθμίσουν το πνευματικό, επιστημονικό και πολιτιστικό της γίγνεσθαι», είπε.

Είπε επίσης ότι «είμαστε στη διαδικασία ανεύρεσης του κτιρίου που θα στεγάσει την Ακαδημία τόσο προσωρινά όσο και μόνιμα, στη Λευκωσία», προσθέτοντας ότι  για τη μόνιμη στέγαση της «είμαστε στη διαδικασία να εξασφαλίσουμε σημαντική χορηγία μερικών εκατομμυρίων».

Η Ιδρυτική Επιτροπή της Ακαδημίας αποτελείται από τους Κύπριους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας Λουκά Χριστοφόρου, Χριστόφορο Πισσαρίδη, Κυριάκο Νικολάου και Βάσο Καραγιώργη.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Καραγιώργης εξέφρασε τη συγκίνηση του γιατί η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα το νόμο για την ίδρυση της Ακαδημίας προσθέτοντας ότι «με τη ψήφιση του νόμου ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν τα επόμενα βήματα που είναι αρκετά δύσκολα και χρονοβόρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ