POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κορωνοϊός: Βραχνάς για Πάσχα θάνατοι και νοσηλείες – Ξεφεύγει επικίνδυνα η κατάστασηΕύθραυστη παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, με τους επιδημιολόγους να αναζητούν λύσεις ούτως ώστε να υπάρξουν μερικές χαλαρώσεις. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού με τους πολίτες 53-54 ετών να παίρνουν σειρά για ραντεβού, ενώ χθες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ως ένδειξη εμπιστοσύνης προς το συγκεκριμένο σκεύασμα. Ξεκάθαρος ως προς το αν θα υπάρξουν πασχαλινές χαλαρώσεις ήταν ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος δήλωσε για άλλη μια φορά διστακτικός μετά και τα επιδημιολογικά αποτελέσματα των τελευταίων 2-3 εβδομάδων. Το νέο ρεκόρ θανάτων που ανακοινώθηκε χθες, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των νοσηλευομένων ιδιαίτερα σε ΜΑΦ και ΜΕΘ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αποκλιμάκωση των μέτρων. Το ποσοστό θετικότητας των τεστ την τελευταία εβδομάδα ξεπερνά το 1%, με τα νέα περιστατικά να αυξάνονται αντί να μειώνονται, γεγονός που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για άρση των περιοριστικών μέτρων, με τους επιδημιολόγους να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στον δείκτη νοσηλειών. Χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, με πηγές να αναφέρουν στον «Π» ότι υπό αυτές τις συνθήκες αποκλείονται οι χαλαρώσεις.

Αλλάζουν γνώμη

Το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών έσπασε χθες η Κύπρος. Μέχρι και τις 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 198.060 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 141.000 αφορούν τη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 57.060 τη χορήγηση και των δύο δόσεων. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι το βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο, με τους εμβολιασμούς αλλά και τα προβλήματα στην Πύλη να συνεχίζονται. Χθες η Πύλη Εμβολιασμού άντεξε μόλις 2 λεπτά, με τον υφυπουργό Καινοτομίας να υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό ενώ υπήρχαν χθες 26.400 δικαιούχοι να υπερφορτώνεται το σύστημα με πέραν των 100 χιλ. χρηστών που προσπαθούν να κλείσουν ταυτόχρονα για τους ίδιους πολίτες. Αυτή η υπερφόρτωση σχετίζεται με το γεγονός ότι όλοι θέλουν να προλάβουν ραντεβού με το εμβόλιο της Pfizer, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα εμβόλια της εν λόγω εταιρείας εξαντλήθηκαν μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό, έστω και αν πρόκειται για το εμβόλιο της AstraZeneca, αναθερμαίνεται με τους πολίτες να προτιμούν να εμβολιαστούν παρά να περιμένουν πότε και αν θα ξαναέρθει η σειρά τους για να προσπαθήσουν να διευθετήσουν ραντεβού με άλλο εμβόλιο. Συνεπώς ο φόβος του να μείνουν χωρίς εμβόλιο υπερνικά τις ανησυχίες για τις πιθανές παρενέργειες. Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε με το εμβόλιο της Johnson and Johnson και το κατά πόσον αυτό καθυστερεί το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι οι συνολικές δόσεις της εταιρείας που θα παίρναμε μέχρι τον Ιούνιο ήταν 50 χιλιάδες, άρα δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό το εμβολιαστικό μας πλάνο, τονίζοντας παράλληλα ότι η προσωρινή αναστολή είναι μέτρο που πήρε η ίδια εταιρεία μέχρι να αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αν είναι ασφαλής ή όχι η χρήση του εμβολίου, όπως αποφάνθηκε για τα υπόλοιπα. Σήμερα μέσω της Πύλης Εμβολιασμού δικαίωμα για να διευθετήσουν ραντεβού έχουν οι πολίτες 53- 54 ετών με 15.000 ραντεβού.

Διαφωνούν οι επιδημιολόγοι

Η μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων και ειδικά των ατόμων που βρίσκονται στις ΜΕΘ αλλά και η αύξηση του ρυθμού του εμβολιαστικού μας προγράμματος είναι τα δύο βασικά κριτήρια που θέτουν επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας για να παραχωρηθούν χαλαρώσεις. Αυτό που τους απασχολεί ιδιαίτερα είναι το μεγάλο ποσοστό λειτουργών υγείας, κυρίως νοσηλευτών, που αρνούνται να εμβολιαστούν, γεγονός που οδηγεί στο να δημιουργούνται συρροές κρουσμάτων εντός των νοσηλευτηρίων, αλλά και η κατάσταση στα σχολεία. Το ζήτημα των σχολείων και το αν χρειάζεται να κλείσουν μερικές ημέρες πιο νωρίς για τις διακοπές του Πάσχα είναι κάτι που απασχολεί τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το Παιδείας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί είναι θετικοί ως προς το να κλείσουν μερικές ημέρες νωρίτερα τα δημοτικά. Ωστόσο οι επιδημιολόγοι φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα καθώς θεωρούν ότι το να κλείσουν τα σχολεία μια εβδομάδα νωρίτερα ή έστω 2-3 ημέρες δεν θα βελτιώσει άμεσα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, προβάλλοντας μάλιστα το θέμα της ψυχολογίας των μαθητών και την ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι για να ολοκληρωθεί στις τάξεις η φετινή σχολική χρονιά. Λόγω του ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ενδοσχολικής μετάδοσης εντοπίζεται στα δημοτικά, τίθεται προς συζήτηση θέμα χρήσης προστατευτικής μάσκας, διενέργειας rapid tests σε μαθητές δημοτικού, αυστηροποίησης πρωτοκόλλου, ενώ υπάρχει και εισήγηση για παράταση των πασχαλινών διακοπών μετά το Πάσχα. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν ωστόσο οι δύο υπουργοί, με τον υπουργό Υγείας να υποστηρίζει ότι η όποια απόφαση παρθεί θα είναι στη βάση επιστημονικών δεδομένων και των εισηγήσεων που θα αποστείλει η επιδημιολογική ομάδα.

Συναθροίσεις και κέρφιου

Εκτός από το ζήτημα της αναθεώρησης των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στα σχολεία και το εάν αυτά θα πρέπει να κλείσουν νωρίτερα, οι επιδημιολόγοι αναζητούν λύσεις και για το πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα κατά την περίοδο του Πάσχα. Τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για θέματα πανδημίας αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί ψυχολογικά και αναμένουν ότι φέτος θα κάνουν κανονικό Πάσχα, όμως με τους σημερινούς αριθμούς των νοσηλευομένων και των κρουσμάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι χαλαρώσεις που πρέπει να αναμένει κάποιος για την περίοδο του Πάσχα είναι περιορισμένες. Στόχος είναι σε περίπτωση που βελτιωθεί ή σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να υπάρξουν χαλαρώσεις στην ώρα της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά και στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να συνευρεθούν σε σπίτια τόσο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όσο και την Κυριακή του Πάσχα. Αν και υπήρξε πρόταση για προσωρινή άρση του μέτρου των sms κατά την περίοδο του τριημέρου, δηλαδή Μεγάλη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα, κάτι τέτοιο δεν προκρίνεται προς το παρόν καθώς οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα και θα επιτρέψει στους πολίτες αλλά και στον ιό να διακινηθούν με περισσότερη ευκολία. Ο υπουργός Υγείας ζήτησε εκ νέου τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων για περαιτέρω βήματα ενόψει και της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης την προσεχή εβδομάδα, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στις 23 Απριλίου μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπουργός Υγείας: Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί να ξεφύγει

Κύπρος/Covid19: Έξι θάνατοι και 690 νέα κρούσματα από 50,902 τεστ – 1.36% το ποσοστό θετικότητας, στο κόκκινο οι εισαγωγές ασθενών

Πολίτες κινούνται νομικά εναντίον του Υπουργού Υγείας για τους εμβολιασμούς: Συμπεριφέρεται εκδικητικά στις ηλικίες 64 – 67

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.