Φόρμα αναζήτησης

Kορωνοϊός: Μειώθηκε η ρύπανση λόγω του περιορισμού της κίνησης οχημάτων

Σημαντική μείωση των τιμών της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα πάνω από τις πόλεις της Κύπρου παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της αλλαγής στις συνήθειες της καθημερινής μας ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Τομέα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, με βάση τις τιμές συγκέντρωσης ατμοσφαιρικών ρύπων που καταγράφονται από τις Μονάδες Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα, στα κέντρα των πόλεων παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), μονοξειδίου του άνθρακα (CO), αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) και βενζολίου (C6H6). Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και από τα δύο γραφήματα τα οποία δημοσιεύουμε και τα οποία αφορούν τα αιωρούμενα σωματίδια, κοινώς τη σκόνη, και τα οξείδια του αζώτου.

Έως και 4 φορές κάτω

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, δηλαδή από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί, στις οποίες η μείωση στη συγκέντρωση των πιο πάνω ρύπων στην ατμόσφαιρα σε μερικές περιπτώσεις φθάνει μέχρι και τέσσερις φορές πιο κάτω από τις συνηθισμένες τιμές.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π» ο επικεφαλής του Τομέα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Χρύσανθος Σαββίδης, οι πιο πάνω παρατηρήσεις ήταν αναμενόμενες αφού είναι γνωστό ότι στα κέντρα των πόλεων μία από τις σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τα οχήματα και οι εν λόγω ρύποι προκαλούνται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στην Κύπρο το 35% των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) προέρχεται από τις οδικές μεταφορές, σύμφωνα με σχετική έκδοση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) προέρχεται από την ατελή καύση ορυκτών καυσίμων και βιοκαυσίμων, τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) ανθρωπογενούς προέλευσης παράγονται κυρίως από διαδικασίες καύσης και από μηχανικές διεργασίες, και συνδέονται άμεσα με εκπομπές από την κυκλοφορία και βιομηχανικές δραστηριότητες. Το βενζόλιο είναι μια πτητική οργανική ένωση η οποία αποτελεί ένα από τα δευτερεύοντα συστατικά της βενζίνης. Στον τομέα των μεταφορών να υπενθυμίσουμε ότι αποδίδεται το 50% των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπεται στη χώρα μας.

Παγκόσμιο φαινόμενο

Το φαινόμενο της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνεπεία των αυστηρών περιοριστικών μέτρων των πληθυσμών δεν ισχύει μόνο για την Κύπρο. Στην Αθήνα, με βάση τη σύγκριση των μέσων ημερήσιων τιμών συγκέντρωσης ανά ημέρα για το χρονικό διάστημα 11 Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία, έως και 18 Μαρτίου 2020, με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρατηρείται συνολική μείωση της τάξης του 11,4% για τους ρύπους του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), ενώ για τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) η μείωση φθάνει στο 6,1%.

Σύμφωνα δε με επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η καραντίνα που επεβλήθη στην Κίνα λόγω κορωνοϊού έσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Ερευνητές από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία σχετικών ερευνών τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τόσο η Κίνα όσο και η βόρεια Ιταλία σημείωσαν επίσης σημαντική μείωση του διοξειδίου του αζώτου, γεγονός που σχετίζεται με τις λιγότερες διαδρομές με αυτοκίνητα και τη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.