POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

ΓεΣΥ: Κοντά σε συμφωνία ΟΑΥ-κλινικάρχεςΤο οργιώδες παρασκήνιο που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) φαίνεται να απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς.

Η πολύωρη συνάντηση του ΠΑΣΙΝ με τον ΟΑΥ την Κυριακή (διήρκεσε γύρω στις 7 ώρες) κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα που χώριζε τις πλευρές. Χωρίς γραπτό κείμενο ο ΠΑΣΙΝ δεν τοποθετείται επίσημα παρά το γεγονός ότι κατάφερε μέσα από τις σκληρές διαβουλεύσεις να κερδίσει αρκετά απ’ αυτά που έθεσε στο τραπέζι. Το μνημόνιο συναντίληψης το οποίο αποφάσισαν προφορικώς οι πλευρές περιλαμβάνει, όπως πληροφορείται ο «Π», πέντε σημεία τα οποία αφορούν:

  1. Την εγγύηση της βιωσιμότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
  2. Tις τιμές αποζημίωσης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, οι οποίες είναι ελαφρώς πιο χαμηλές από τις τιμές με τις οποίες σήμερα αποζημιώνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
  3. Το σύστημα διαγνωστικών ομοιογενών ομάδων (Diagnosis Related Groups – DRGs) το οποίο αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα νοσηλευτήρια θα αμείβονται για τις υπηρεσίες τους.
  4. Tα ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κλινικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.
  5. Τον διαχωρισμό της αμοιβής των γιατρών από αυτήν του νοσηλευτηρίου.

Μάλιστα, για τα συμφωνηθέντα ο ΟΑΥ προσφέρει εγγύηση τριών χρόνων στους κλινικάρχες.

Χθες συνήλθε η κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΙΝ, με τον πρόεδρό του Σάββα Καδή να ενημερώνει τα μέλη για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του τελευταίου διαστήματος. Από τη συνεδρία δεν έλειψαν οι αιχμές εναντίον του δρος Καδή για τις άτυπες συναντήσεις με τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Κοινή διαπίστωση ωστόσο της κεντρικής επιτροπής ήταν ότι χωρίς γραπτό κείμενο από τον ΟΑΥ καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί. Η κεντρική επιτροπή έχει ορίσει νέα συνεδρία στις 27 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι μέχρι τότε θα έχει ενώπιόν της την τελική πρόταση του ΟΑΥ. Μια θετική απάντηση από τον ΠΑΣΙΝ θα ανοίξει τον δρόμο για ξεχωριστές διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Ως γνωστόν, σε κάθε νοσηλευτήριο θα δοθεί διαφορετική οικονομική πρόταση αναλόγως των δραστηριοτήτων του. Υπάρχουν κλινικές που είναι μόνο μαιευτικές γυναικολογικές, σε άλλες λειτουργούν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και καρδιοχειρουργικά τμήματα, συνεπώς δεν μπορεί μια συμφωνία να καλύπτει ισάξια όλα τα νοσηλευτήρια.

Πρόταση… απορρίπτεται

Ο διαχωρισμός των αποζημιώσεων των γιατρών από αυτές των νοσηλευτηρίων είναι πάγια θέση του ΠΑΣΙΝ, η οποία εξαρχής είχε ιδωθεί με θετικό φακό από τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση που είχε ο «Π», στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση γιατρός ο οποίος βρίσκεται σε ιατρικό κέντρο που έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ να μπορεί να κάνει χρήση της υποδομής του νοσηλευτηρίου (π.χ. χειρουργείο) για τους δικαιούχους του συστήματος και για τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη να αποζημιώνεται από το σύστημα. Μια τέτοια πρόταση ωστόσο, η οποία προσομοιάζει σε αυτήν πολιτικών κομμάτων για συνταγογραφήσεις φαρμάκων από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, με το σκεπτικό ότι οι δικαιούχοι πληρώνουν έτσι και αλλιώς την εισφορά τους στο σύστημα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και αυτό γιατί η λειτουργία γιατρών και νοσηλευτηρίων εντός του συστήματος διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και αρχές, με την παραβίαση των οποίων διακυβεύονται όχι μόνο η φιλοσοφία του συστήματος αλλά και η βιωσιμότητά του. Πάντως, αν και η πλειοψηφία των μελών του ΠΑΣΙΝ, τουλάχιστον με τα όσα προφορικώς συμφωνήθηκαν, θεωρεί πως προκύπτει μια καλή βάση για περαιτέρω διαβούλευση με τον ΟΑΥ, κάποιοι κλινικάρχες εξακολουθούν να εκφράζουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για σημαντικές εκκρεμότητες, για τις οποίες εκτιμούν πως δεν έχουν πάρει σαφείς απαντήσεις από τον οργανισμό.

Ναι μεν, αλλά…

ΟΑΥ, υπουργός Υγείας και ΠΑΣΙΝ επιχείρησαν χθες να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους σε σχέση με τη συμφωνία που προέκυψε από την πολύωρη συνάντηση της Κυριακής. Οι πλευρές εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των διαβουλεύσεων, με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να αρκείται να δηλώσει πως «οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο». «Ο στόχος είναι τις επόμενες ημέρες να οριστικοποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας και να προωθηθεί για υπογραφές. Εάν δεν συμφωνηθεί πλήρως και από τις δύο πλευρές δεν υπάρχει τίποτα προς ανακοίνωση», είπε χαρακτηριστικά. Ο διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης σημείωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα σταλεί στον ΠΑΣΙΝ γραπτώς η πρόταση του ΟΑΥ και εξέφρασε την ελπίδα σύντονα να πέσουν οι υπογραφές. Ο Σάββας Καδής από τη δική του πλευρά ανέφερε πως την τελευταία του κουβέντα ο ΠΑΣΙΝ θα την πει αφού θα έχει στα χέρια γραπτώς την τελική πρόταση του ΟΑΥ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόταση του οργανισμού θα είναι «αντάξια των προσδοκιών των νοσηλευτηρίων και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.