Φόρμα αναζήτησης

Κομματάρχες κόβουν τα πόδια «αποστατών»

Με αφορμή ρυθμίσεις που αποφασίστηκε να γίνουν στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα με την κενή 56η έδρα στη Βουλή, οι ηγεσίες των κομμάτων φέρονται να συμφώνησαν προκαταβολικά για πρόσθετες προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν χθες και οι οποίες στην ουσία υποχρεώνουν έναν βουλευτή που διαφωνεί με το κόμμα με το οποίο εξελέγη να παραιτηθεί από τη θέση του και να αποχωρήσει ή να παραμείνει διαφωνώντας. Εν ολίγοις, τα κόμματα επιχειρούν να θεραπεύσουν τον πονοκέφαλο που ενίοτε τους προκαλούν «αποστάτες» βουλευτές με διατάξεις που θέτουν νοκ άουτ τον βουλευτή που διαχωρίζει τη θέση του και διατηρούν την έδρα του στο ενεργητικό του κόμματος.

Συνολικά κατατέθηκαν χθες τέσσερις προτάσεις νόμου, εκ των οποίων δύο αφορούν σε τελική ανάλυση την αναδρομική πλήρωση της 56ης και οι άλλες δύο τη διατήρηση στο κόμμα της έδρας βουλευτή που αποχωρεί από την κομματική ομάδα.

Η ετοιμασία και κατάθεση των τεσσάρων προτάσεων νόμου (οι δύο από τις οποίες τροποποιούν το Σύνταγμα) είχε αποφασιστεί στη διάρκεια σύσκεψης των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στις 5 Σεπτεμβρίου. Σε εκείνη τη σύσκεψη ο ΔΗΣΥ διά του προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε το… μεγάλο βήμα και αποδέχθηκε την επιθυμία των άλλων κομμάτων να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να διευκολυνθεί η πλήρωση της 56ης έδρας με τον Γιώργο Παπαδόπουλο της Αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως, ο κ. Νεοφύτου επανέφερε το θέμα της αποχώρησης βουλευτών από τις κομματικές τους ομάδες και την προσχώρησή τους σε άλλη ή τη συνέχιση της βουλευτικής θητείας με την ιδιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή, και τελικά αποφασίστηκε να κλείσουν ταυτόχρονα και τα δύο θέματα με τροποποιήσεις του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου. Το μόνο κόμμα που διαχώρισε τη θέση του ως προς το «κοτσιάνιασμα» των εδρών στα κόμματα ήταν οι Οικολόγοι, οι οποίοι με επιστολή του προέδρου τους Γιώργου Περδίκη στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για τις πιο πάνω ρυθμίσεις, διαφώνησαν.

Όπως διεφάνη κατά τη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, πρόθεση των εισηγητών των προτάσεων, αλλά και του προέδρου της Βουλής, είναι να ολοκληρωθεί ταχύτατα – ει δυνατό εντός μίας ή δύο εβδομάδων!- η συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών (των δύο προτάσεων για τροποποίηση του Συντάγματος) και στην Επιτροπή Εσωτερικών (των δύο προτάσεων νόμου για τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας) και να επιστρέψουν τα κείμενα στην ολομέλεια για να τεθούν σε ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών δήλωσε πως έχουν ήδη διευθετηθεί οι ημερήσιες διατάξεις των επόμενων συνεδριών της επιτροπής, αλλά υπό την πίεση του προέδρου της Βουλής ανέλαβε να θέσει το θέμα ενώπιον των μελών της επιτροπής, ως κατεπείγον στην επόμενη συνεδρία.

 

Οι προτάσεις
Στην ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκαν χθες οι ακόλουθες τέσσερις προτάσεις:

-Πρόταση νόμου από τους Νικόλα Παπαδόπουλο, Μαρίνο Σιζόπουλο και Μιχάλη Γιωργάλλα για την 24η τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε σε περίπτωση που πριν την ανακήρυξη βουλευτή ή μεταξύ της ανακήρυξης και της διαβεβαίωσης του βουλευτή στη Βουλή προκύψει θάνατος του βουλευτή ή αδυναμία του να αναλάβει τα καθήκοντά του λόγω πνευματικής ή σωματικής ανικανότητας ή αναπηρίας ή απλή αποποίηση της βουλευτικής έδρας, η έδρα θα καταλήγει στον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου κόμματος.

-Πρόταση νόμου από τους Νικόλα Παπαδόπουλο, Μαρίνο Σιζόπουλο και Μιχάλη Γιωργάλλα για να ενσωματωθούν στον νόμο Περί Εκλογής Μελών της Βουλής οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις της 24ης τροποποίησης του Συντάγματος. Επιπλέον, στην πρόταση νόμου προβλέπεται αναδρομική εφαρμογή των προνοιών της τροποποίησης στην εκκρεμούσα υπόθεση της 56ης έδρας, η οποία κερδήθηκε από την Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης και κατέληξε στον πρώτο επιλαχόντα Γιώργο Παπαδόπουλο, μετά την αποποίηση της έδρας από την ευρωβουλευτή –τότε- κυρία Θεοχάρους. Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου αναφέρει ότι «οι διατάξεις των εδαφίων 1 και 3 εφαρμόζονται και αναφορικά με βουλευτική έδρα η οποία είναι μη καταληφθείσα ή αποποιηθείσα ή κενωθείσα» κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου όπως θα τροποποιηθεί «και η πλήρωσή της διενεργείται εντός 15 ημερών από την εν λόγω ημερομηνία». Η συγκεκριμένη διάταξη εκφράζονται ανησυχίες ότι δυνατό να κριθεί αντισυνταγματική αν αναφέρει τον νόμο ο Πρόεδρος ή αν υπάρξει προσφυγή επηρεαζόμενου στο Ανώτατο.

-Πρόταση νόμου του Μιχάλη Γιωργάλλα (Αλληλεγγύη) για την 25η τροποποίηση του Συντάγματος (άρθρο 71), ώστε σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτή από πολιτική κομματική ομάδα ή από κόμμα εκπροσωπούμενο στη Βουλή η έδρα να παραμένει στο κόμμα.

-Πρόταση νόμου του Μιχάλη Γιωργάλλα για τροποποίηση του περί εκλογής μελών της Βουλής, ώστε να ενσωματωθεί στον νόμο η ρύθμιση που προβλέπει η 25η τροποποίηση του Συντάγματος (εφόσον εγκριθεί).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.