Φόρμα αναζήτησης

Κόμματα βουλευτών ή βουλευτές κομμάτων;

Εν μέσω διαφωνιών αρκετών βουλευτών από σχεδόν όλα τα κόμματα για τις δύο προτάσεις νόμου του Μιχάλη Γιωργάλλα, που προβλέπουν ότι βουλευτής που αποχωρεί από το κόμμα με το οποίο εξελέγη θα χάνει τη βουλευτική έδρα, το ΔΗΚΟ φαίνεται να διαφοροποιείται ως προς τη σύνδεση (πακετοποίηση) των προτάσεων νόμου για τη ρύθμιση της εκκρεμότητας με την 56η έδρα (τις οποίες συνυπέγραψαν οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος και Μιχάλης Γιωργάλλας) με τις προτάσεις νόμου του κ. Γιωργάλλα για την ιδιοκτησία των εδρών.
Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας τη Δευτέρα. Ωστόσο, θα μεσολαβήσει η έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την Παρασκευή, κατά την οποία θα συζητηθούν οι δύο προτάσεις νόμου για την τροποποίηση του συντάγματος. Ποια θα είναι η θέση του ΔΗΚΟ στη συνεδρία της Παρασκευής; Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Πανίκο Λεωνίδου, ο οποίος μίλησε στον «Πολίτη», το κόμμα θα ζητήσει κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την αποδέσμευση των δύο προτάσεων νόμου για τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να συζητηθεί σε αυτήν τη φάση μόνο η πρόταση των Ν. Παπαδόπουλου. Μ. Σιζόπουλου και Μ. Γιωργάλλα για την 56η έδρα και να αφεθεί η πρόταση Γιωργάλλα για την ιδιοκτησία των βουλευτικών εδρών σε μεταγενέστερο χρόνο.«Το πού ανήκει η βουλευτική έδρα είναι ένα πολύ ευρύτερο και πολύ σημαντικό θέμα», μας είπε ο κ. Λεωνίδου, «το οποίο συζητάται για χρόνια σε πολλές χώρες και δεν μπορεί να ρυθμιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος και σε σύνδεση με την πρόταση νόμου για την 56η έδρα. Να δούμε το θέμα που επείγει», πρόσθεσε, «ώστε να πάψει να λειτουργεί η Βουλή με 55 βουλευτές, και το άλλο ζήτημα έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε διεξοδικά». Ωστόσο, επεσήμανε πως μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας, τη Δευτέρα, το ΔΗΚΟ πιθανόν να έχει επίσημη θέση και επί της πρότασης Γιωργάλλα.

-Την αποσύνδεση των δύο προτάσεων νόμου ευνοούν και βουλευτές άλλων κομμάτων. Την ίδια καταρχήν άποψη εξέφρασε στον «Π» και βουλευτής του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι το κόμμα δεν έχει επί του παρόντος διαμορφώσει επίσημη θέση σε ό,τι αφορά την πρόταση Γιωργάλλα.

Τι έγινε στη σύσκεψη

Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Π», ο κ. Λεωνίδου είπε ακόμα ότι είναι λανθασμένη η πληροφόρηση ότι το ΔΗΚΟ είχε συμφωνήσει με την ταυτόχρονη ρύθμιση της 56ης έδρας και της ιδιοκτησίας των βουλευτικών εδρών. «Ήμουν παρών στη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων», είπε ο κ. Λεωνίδου, «και όταν ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε τη συνταγματική ρύθμιση της 56ης έδρας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να αποδεχθεί αυτήν τη ρύθμιση και να εγκαταλείψει τη θέση για αναπληρωματική εκλογή, αν ταυτόχρονα ρυθμιζόταν ότι όπως η έδρα της κυρίας Θεοχάρους ανήκει στο κόμμα της Αλληλεγγύης, όλες οι έδρες ανήκουν στα κόμματα». Το ΔΗΚΟ συμφώνησε με τη ρύθμιση για την 56η έδρα, πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, αλλά δεν τοποθετήθηκε για το ευρύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Νεοφύτου και το οποίο ενσωματώθηκε στη συνέχεια στην πρόταση Γιωργάλλα.
Η σύνδεση από τον ΔΗΣΥ του θέματος της 56ης έδρας με τη ρύθμιση του ευρύτερου θέματος της ιδιοκτησίας των εδρών αναδύθηκε και μέσα από ανακοίνωση του κόμματος τη Δευτέρα. Απαντώντας σε δηλώσεις του κ. Περδίκη, ο ΔΗΣΥ σημείωσε τα εξής: «Αν (σ.σ. τα κόμματα) θέλουν η έδρα (σ.σ. Θεοχάρους) να ανήκει τελικά στο κόμμα, να το δεχτούμε για όλους και για όλες τις περιπτώσεις και θα έπρεπε και η κ. Θεοχάρους να είχε παραδώσει την έδρα της στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Με την ίδια λογική, όταν κάποιος φεύγει από το κόμμα του πρέπει να παραδίδει την έδρα του στο κόμμα. Αν από την άλλη τα κόμματα θέλουν εκλογές, μπορούμε να πάμε σε εκλογές». Υπό αυτά τα δεδομένα μπορεί να εκτιμηθεί ότι ο ΔΗΣΥ θα επιμείνει την Παρασκευή στην κοινή συζήτηση και ταυτόχρονη προώθηση των δύο προτάσεων νόμου για την 24η και 25η τροποποίηση του συντάγματος, αν τα υπόλοιπα κόμματα εξακολουθούν να απορρίπτουν την προοπτική αναπληρωματικής εκλογής.

Μόνο όσους οικειοθελώς αποχωρούν αφορά η πρόταση

Παρερμηνεία της πρότασης νόμου του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα φαίνεται ότι έγινε από μερίδα βουλευτών, κομματικών στελεχών και πολιτών. Η πρόταση του βουλευτή (τόσο για τροποποίηση του άρθρου 71 του Συντάγματος, όσο και για τροποποίηση του εκλογικού νόμου) προβλέπει ότι πέραν των άλλων λόγων για τους οποίους μπορεί βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας ένας βουλευτής να χάσει την έδρα του, θα προστεθεί και ο λόγος της «αποχωρήσεως βουλευτή από πολιτική κομματική ομάδα ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στη Βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη».
Πολλοί εξέλαβαν την πρόταση ως παραχώρηση δικαιώματος στις ηγεσίες των κομμάτων να διαγράφουν ή αποβάλλουν ετσιθελικά βουλευτές από τα κόμματά τους και να τους υποχρεώνουν έτσι σε απώλεια της βουλευτικής τους έδρας. Ο «Πολίτης» επικοινώνησε χθες με τον κ. Γιωργάλλα, ο οποίος διευκρίνισε ότι με κανένα τρόπο η πρότασή του δεν ανοίγει παράθυρο για εκδίωξη από τη Βουλή βουλευτών που ενδεχομένως να διαγραφούν από την ηγεσία του κόμματός τους. Τόνισε ότι η πρόταση αφορά μόνο εκείνες τις περιπτώσεις που οικειοθελώς ένας βουλευτής αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και είτε ανεξαρτητοποιείται, είτε εντάσσεται σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα. Προκειμένου να αρθεί η παρερμηνεία κάποιων, ο κ. Γιωργάλλας εξέφρασε την πρόθεση να τροποποιήσει την πρόταση και να προσθέσει τη λέξη «οικειοθελώς» πριν από την πρόταση «για αποχώρηση βουλευτή από την κομματική του ομάδα».
Ερωτηθείς χθες από τον «Π», ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε πως η πρόταση Γιωργάλλα οδηγεί σε κατάλυση της δημοκρατίας, αφού θα εκδιώκεται από τη Βουλή ένας βουλευτής επειδή διαφώνησε με το κόμμα του σε κάτι και αποβλήθηκε π.χ. από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Όταν του επισημάναμε ότι η πρόταση του κ. Γιωργάλλα προβλέπει απώλεια της έδρας μόνο σε περίπτωση που ο βουλευτής οικειοθελώς αλλάξει κόμμα, απάντησε πως αν ο συνάδελφός του προσθέσει τη λέξη «οικειοθελώς», τότε ο ίδιος συμφωνεί με την πρόταση γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος να εκλέγεται π.χ. με τον ΔΗΣΥ και να καταλήγει με την έδρα του στο ΑΚΕΛ ή άλλο κόμμα.
Παρομοίως, διαφωνία με την πρόταση εξέφρασε με τουίτ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας. Μιλώντας μαζί του, είπε και αυτός ότι αν ο κ. Γιωργάλλας διευκρινίσει ότι η πρότασή του αφορά μόνο τους βουλευτές που με δική τους απόφαση αποχωρούν από κοινοβουλευτικό κόμμα τότε ο ίδιος «συζητά» την πρόταση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.