Φόρμα αναζήτησης

Κόλπα Big Brother από τον Οδυσσέα

Πρακτικές Big Brother εφαρμόζει ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην υπηρεσία του και μάλιστα με τη μέθοδο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Υποχρεώνει τους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, να στέλνουν sms όταν πηγαίνουν σε κάποιο γραφείο για έλεγχο και να ξαναστέλνουν όταν ετοιμάζονται να φύγουν, για σκοπούς ελέγχου του ωραρίου τους! Το μέτρο το αποφάσισε μόνος του, το ανακοίνωσε, το εφάρμοσε και το θεώρησε ως εξόχως πρακτικό. Ωστόσο η ΠΑΣΥΔΥ προσέφυγε στην επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου – Νικολαΐδου, η οποία συστήνει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να σταματήσει να εφαρμόζει τέτοιες πρακτικές, γιατί δεν είναι νόμιμες.

Ο κ. Μιχαηλίδης τον περασμένο Μάιο με εγκύκλιο του στους υπαλλήλους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, υποχρέωνε όσους διενεργούν ελέγχους σε διάφορες υπηρεσίες να ενημερώνουν πότε πάνε και πότε φεύγουν με sms, για να ελέγχει το ωράριο τους. Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Την πρώτη φορά που κάθε λειτουργός θα στείλει μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να αναφέρει το ονοματεπώνυμό του, για να καταχωρισθεί στη μνήμη του κινητού τηλεφώνου. Αυτό επισημαίνεται δεν θα χρειαστεί να το πράττει κάθε φορά που ο λειτουργός στέλνει μήνυμα στο κινητό, αλλά μόνο την πρώτη φορά». Όπως σημειώνει η επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων «καθίσταται σαφές ότι πραγματοποιείται συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των λειτουργών που εργάζονται σε ελεγχόμενους οργανισμούς και μάλιστα με τρόπο και μέσο που δεν αποτελεί συνήθη πρακτική για τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από δημόσιες αρχές».

Για προσωπική χρήση

Υπήρξε μακρά αλληλογραφία μεταξύ της επιτρόπου, του γενικού ελεγκτή και της ΠΑΣΥΔΥ και διαπιστώθηκε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους λειτουργούς και χωρίς να διασφαλίσει τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την αναλογικότητα της ασφάλειας. Η κ. Ειρήνη Λοϊζίδου – Νικολαΐδου σημειώνει ότι «η συσκευή κινητού τηλεφώνου (smart phone) ένεκα της φύσης της ως palmtop αποτελεί υποκατηγορία ηλεκτρονικού υπολογιστή με περιορισμένες συνήθως δυνατότητες και προορίζεται για προσωπική χρήση και εξυπηρετεί τον χρήστη και κάτοχο της συσκευής για την ικανοποίηση κατά κύριο λόγο των προσωπικών του σκοπών».

Γιατί έτσι θέλει

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε επιστολή του προς την επίτροπο είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ναι, το θεωρούμε ως τη μόνη πρακτική λύση». Ωστόσο η κ. Λοΐζίδου – Νικολαΐδου, επισημαίνει πως για να μπορέσει ο γενικός ελεγκτής να κάνει λόγο για «τη μόνη πρακτική λύση» θα έπρεπε προηγουμένως να έχει δοκιμάσει και άλλα μέτρα. «Στην παρούσα περίπτωση δεν έχει στοιχειοθετηθεί/ δεν τεκμαίρεται η προηγούμενη εφαρμογή άλλων λύσεων / μέτρων τα οποία ήταν αναποτελεσματικά ως μη κατάλληλα και /ή ανεπαρκή».

Άχρηστο μέτρο

Η επίτροπος επισημαίνει πως η πρακτική της αποστολής sms «δεν προσφέρει καμία επιπλέον αξία» για σκοπούς ελέγχου του ωραρίου, καθώς «η καταγραφή από μόνη της του ωραρίου των λειτουργών χωρίς τον απαιτούμενο ταυτόχρονο έλεγχο σε τηλέφωνική συσκευή στον χώρο του ελεγχόμενου οργανισμού κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν προσφέρει εχέγγυα αποτελεσματικότητας, ούτε πρακτικότητας και ως εκ του αποτελέσματος δεν μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη, ούτε ως συμπληρωματικό μέτρο».

Μυθοπλασίες Οδυσσέα 

Ο «Π» τον Νοέμβριο του 2019 σε παραπολιτικό σχόλιο είχε αποκαλύψει την πρακτική του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με τον έλεγχο διά μηνυμάτων σε κινητό τηλέφωνο της γραμματέως του. Τότε, επειδή είχε ξεκινήσει ο έλεγχος της Επ. Δεδομένων, είχε δώσει οδηγίες να τηλεφωνούν από σταθερό τηλέφωνο, για να καταγράφεται η παρουσία τους στο γραφείο στο οποίο βρισκόντουσαν. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδη από το twitter όπως συνηθίζει έγραψε για το σχόλιο του «Π»: «Η αλήθεια είναι πως, παρά τα σοβαροφανή κακόβουλα παραπολιτικά του «Πολίτη», οι ανόητες μυθοπλασίες είναι καλύτερες».
Προφανώς όπως προκύπτει και από την έκθεση της επιτρόπου, οι μυθοπλασίες αφορούν τον ίδιο, καθώς ο «Π» ήταν ακριβής σε όσα έγραψε, ενώ ο κ. Μιχαηλίδης απέκρυψε την αλήθεια.

Βρες άλλο τρόπο

Εκ των πραγμάτων ο κ. Μιχαηλίδης οφείλει να συμμορφωθεί με τη σύσταση της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνης Λοϊζίδου – Νικολαΐδου, η οποία στην έκθεσή της τον συμβουλεύει «να απέχει από την εφαρμογή του οικείου διοικητικού μέτρου και επιλέξει μέσα από διαφανείς διαδικασίες, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των εργοδοτουμένων, ένα άλλο μέτρο/λύση το οποίο είναι κατάλληλο και επαρκές και το οποίο να διασφαλίζει τα εχέγγυα νομιμότητας, διαφάνειας, αναλογικότητας και ασφάλειας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.