Φόρμα αναζήτησης

«Κόκκινο» στην κατάθεση Κιζουρίδη

Στην ένσταση της υπεράσπισης προσέκρουσε η προσπάθεια της κατηγορούσας αρχής στην υπόθεση Focus να εισαγάγει τη μαρτυρία του Ανδρέα Κιζουρίδη, ο οποίος, ενώ από την έναρξη της δίκης πριν από περίπου δύο χρόνια βρισκόταν ανάμεσα στους κατηγορούμενους, μετατράπηκε αίφνης σε μάρτυρα κατηγορίας και την ίδια στιγμή ο γενικός εισαγγελέας προχώρησε στην αναστολή της δίωξής του.

Η ανατροπή αυτή προέκυψε στις 16 Μαρτίου, όταν ο κ. Κιζουρίδης, όπως ενημέρωσε κατά την προχθεσινή δικάσιμο το δικαστήριο ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Ανδρέας Αριστείδη, μετέβη αυτοβούλως στα γραφεία της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση και θέλησε να δώσει κατάθεση με την οποία άλλαζε τους αρχικούς του ισχυρισμούς. Το περιεχόμενο της κατάθεσης, σύμφωνα με τον κ. Αριστείδη, έτυχε αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία διαπίστωσε πως όχι μόνο συνάδει με τη μαρτυρία που έχει στη διάθεσή της η κατηγορούσα αρχή, αλλά και ότι προσθέτει στοιχεία που την ενδυναμώνουν και έτσι ο γενικός εισαγγελέας, όπως είπε, αποφάσισε την αναστολή της δίωξής του.

Χθες κλήθηκε στο εδώλιο του μάρτυρα ο κ. Κιζουρίδης προκειμένου να αναγνώσει τη νέα του κατάθεση, όμως πριν πει οτιδήποτε ηγέρθη η ένσταση από την υπεράσπιση. Συγκεκριμένα, μιλώντας εκ μέρους και των υπολοίπων συνηγόρων, ο Ευστάθιος Ευσταθίου χαρακτήρισε την εξέλιξη που επήλθε ως το αποκορύφωμα της κατάχρησης της διαδικασίας από πλευράς της κατηγορούσας αρχής, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε δύο σημεία:

α) Ότι η κατάθεση Κιζουρίδη περιέχει δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου οι οποίες αποτελούν εξ ακοής μαρτυρία και καθώς το εν λόγω άτομο έχει αποβιώσει, δεν παρέχεται η δυνατότητα στην υπεράσπιση να τον αντεξετάσει και β) ότι η αναστολή της δίωξης Κιζουρίδη και η χρήση του ως μάρτυρα κατηγορίας αποφασίστηκε ενώ πλέον είχε γνώση όλου του μαρτυρικού υλικού και μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ευσταθίου, είχε αντεξετάσει και μάρτυρες αυτοπροσώπως αφού δεν εκπροσωπείται από δικηγόρο.

«Δηλαδή, ενώ αποτελεί πάγια πρακτική ένας μάρτυρας να μην γνωρίζει τι ακριβώς κατέθεσε άλλος μάρτυρας για να μην μολυνθεί η ποιότητα της μαρτυρίας του, αυτός (ο Κιζουρίδης) δηλώνει απερίφραστα ότι μετά που άκουσε τα γεγονότα και μελέτησε το μαρτυρικό υλικό θέλησε να πει την αλήθεια», υπέδειξε ο συνήγορος, διερωτώμενος εάν υπό τέτοιες συνθήκες καλύπτεται συνταγματικά η εισαγωγή της μαρτυρίας του.

Παράλληλα ο κ. Ευσταθίου προειδοποίησε ότι στο κατάλληλο στάδιο προτίθεται να υποβάλει αίτημα για διακοπή της δίκης.

Πρόωρη η ένσταση

Απαντώντας στα επιχειρήματα του κ. Ευσταθίου, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Α. Αριστείδης, αντιπαρέβαλε ότι η ένσταση είναι πρόωρη και γενική και ότι η ορθή διαδικασία θα ήταν να εγείρεται ένσταση όταν κατά την ανάγνωση της κατάθεσης Κιζουρίδη θα προκύπτει ζήτημα εξ ακοής μαρτυρίας. Ωστόσο ζήτησε περαιτέρω χρόνο για να αναπτύξει τις θέσεις του και έτσι η υπόθεση επαναορίστηκε για τις 27 Μαρτίου.