POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κόκκινα δάνεια: Αποκαλύπτονται σήμερα από Βουλή τα άλλα 15 Πολιτικά Εκτεθειμένα ΠρόσωπαΗ Βουλή θα δημοσιοποιήσει σήμερα στην ιστοσελίδα της τα ονόματα των 22 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) που διατηρούν «κόκκινα» δάνεια στον πρώην Συνεργατισμό και αναφέρονται χωρίς να κατονομάζονται στην έκθεση του γενικού ελεγκτή. Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών θα δημοσιοποιηθούν, παράλληλα, τα πρακτικά της συζήτησης της περασμένης Παρασκευής στην Ολομέλεια του Σώματος, όπου λήφθηκε η επίμαχη απόφαση για αποκάλυψη των ονομάτων, καθώς και η έκθεση του γενικού ελεγκτή, ο οποίος, να σημειωθεί, δεν κατέληξε σε ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσον τα 22 ΠΕΠ έτυχαν όντως ευνοϊκής μεταχείρισης.

Ο «Π» κατέχει τον ονομαστικό κατάλογο των 22 ΠΕΠ που κατατέθηκε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στη Βουλή, ωστόσο, δεν τον δημοσίευσε για τους ίδιους λόγους που δεν το έπραξε ο γενικός ελεγκτής κατόπιν γνωμάτευσης της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Ο γενικός ελεγκτής δημοσιοποίησε την έκθεσή του χωρίς ονόματα μετά τις υποδείξεις της κ. Νικολαΐδου ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον από την αποκάλυψη των ονομάτων των 22 ΠΕΠ, διότι στην έκθεσή του δεν καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα για το εάν ευνοήθηκαν αυτά τα ΠΕΠ από τον πρώην Συνεργατισμό. «Το κοινό ουδένα συμφέρον ή όφελος έχει να γνωρίζει για τις περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες αποδίδονται σε συγκυρίες και όχι σε ευθύνη του ΠΕΠ» αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, στη γνωμάτευσή της η κ. Νικολαΐδου.

Τα 22 ΠΕΠ 

Στον κατάλογο των 22 ΠΕΠ περιλαμβάνονται έξι νυν βουλευτές, 10 πρώην βουλευτές, δυο πρώην αρχηγοί κομμάτων, τρεις πρώην υπουργοί και ένας αξιωματούχος στο Προεδρικό. Τέσσερις βουλευτές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 22 ΠΕΠ αναφέρθηκαν από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή, στα «κόκκινα» δάνειά τους υποστηρίζοντας ότι δεν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. Πρόκειται για τους βουλευτές Ζαχαρία Κουλία, Πανίκο Λεωνίδου, Σκεύη Κουκουμά και Κωστή Ευσταθίου. Επίσης, στον κατάλογο των 22 περιλαμβάνονται ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, η πρώην υπουργός και πρώην βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Σωτηρούλα Χαραλάμπους καθώς και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Γιαννάκης Θωμά για τους οποίους έκανε αναφορά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεν έτυχαν καμίας ευνοϊκής μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, για τον Γιαννάκη Θωμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το πρώτο «κόκκινο» δάνειο αφορά το οίκημα που ανέγειραν οι λαϊκές οργανώσεις στο Πελένδρι και είναι εγγυητής ο Γιαννάκης Θωμά, ενώ το δεύτερο «κόκκινο» δάνειο ήταν του γιου του το οποίο ανέλαβε ο κ. Θωμά και σήμερα είναι πλήρως εξυπηρετούμενο.

Το δάνειο της ΠΕΟ 

Ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης με γραπτή δήλωσή του διευκρίνισε ότι ο ίδιος ούτε είχε ούτε έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ούτε προέβη σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση. «Το συγκεκριμένο δάνειο για το οποίο γίνεται αναφορά από τον γενικό ελεγκτή αφορά αναδιάρθρωση δανείου της ΠΕΟ» και, όπως ο ίδιος σημειώνει, το όνομά του εμφανίζεται στο δάνειο διότι είναι ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης και καθηκόντως την εκπροσωπεί. Διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο εκείνης της αναδιάρθρωσης η ΚΕΔΙΠΕΣ συμφώνησε στη διαγραφή ποσού το οποίο αντιστοιχούσε σε τόκους υπερημερίας που είχαν προστεθεί καταχρηστικά και το συγκεκριμένο δάνειο είχε πλήρως εξοφληθεί».

Μείωση εισοδημάτων

Στη δική της δήλωση η πρώην υπουργός Εργασίας και πρώην βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Σωτηρούλα Χαραλάμπους αναφέρει ότι τον Απρίλη του 2013 με την επιστροφή της στον επαγγελματικό μηχανισμό της ΠΕΟ το μηνιαίο της εισόδημα είχε σημαντική αλλαγή σε σχέση με αυτό που λάμβανε από το ΑΚΕΛ. Μείωση, προσθέτει, είχαν και τα εισοδήματα του συζύγου της που είναι δημόσιος υπάλληλος. Επίσης, ανέφερε ότι με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του ΑΚΕΛ το εφάπαξ που λαμβάνουν όσοι υπηρετήσουν σε δημόσια αξιώματα κατατίθεται στο Ταμείο Συναδελφικής Αλληλεγγύης, κάτι που έγινε και στη δική της περίπτωση. «Ζήτησα αναδιάρθρωση των δανείων λόγω μείωσης των εισοδημάτων μας από εργασία που είναι τα μόνα εισοδήματα της οικογένειάς μου για να μην είναι μη εξυπηρετούμενα τα δάνειά μου. Αποδέχθηκα τις λύσεις αναδιάρθρωσης που μας πρότεινε η ΚΕΔΙΠΕΣ και δεν επέλεξα να γίνω στρατηγικός κακοπληρωτής όπως αρκετοί άλλοι», είπε. Η κ. Χαραλάμπους δεν έκρυψε την ενόχλησή της που ο γενικός ελεγκτής επέλεξε τη δική της περίπτωση να συμπεριλάβει στην έκθεσή του. Όπως είπε, στη δική της περίπτωση το μεμπτό για το οποίο συμπεριλήφθηκε στην έκθεση είναι η μείωση των επιτοκίων που με δικούς του υπολογισμούς ο γενικός ελεγκτής κατέληξε στη διαγραφή ποσού €10.000 περίπου. Ωστόσο, αναφέρει η κ. Χαραλάμπους, το ποσό των €5.400 αφορά δάνειο συγγενικού της προσώπου το οποίο αναδιαρθρώθηκε χρονικά μετά τις αναδιαρθρώσεις των δικών της δανείων. «Είναι άξιο απορίας από πότε η εφαρμογή των οδηγιών για το πλαίσιο αναδιάρθρωσης συνιστά ευνοιοκρατική μεταχείριση. Δεν αμφισβητώ ότι ως δημόσια πρόσωπα λογοδοτούμε ενώπιον του λαού. Προσωπικά, όμως, διερωτώμαι αν τελικά αυτή η απόφαση δημοσιοποίησης των ονομάτων και ο εξαναγκασμός να προβώ σε αποκάλυψη των προσωπικών μου περιστάσεων εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τη διαφάνεια ή εξυπηρετεί αυτό που επισήμανε η επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, ότι ‘θα οδηγήσει σε ατέρμονες και ζημιογόνες συζητήσεις που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον’. Φαίνεται ότι αυτό βολεύει κάποιους», κατέληξε.

Οι βουλευτές

  • Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αναφέρθηκε στο «κόκκινο» δάνειο τρίτου προσώπου στο οποίο είναι συνοφειλέτης και έφερε επιτόκιο 6,85% συν 2% τόκους υπερημερίας. Όπως είπε, δεν υπήρξε ούτε ένα σεντ διαγραφή στη συγκεκριμένη οφειλή αλλά προεξοφλητικό επιτόκιο 5,3% ώστε να εξοφληθεί το δάνειο. Σημείωσε, επίσης, ότι η διαστροφή της πολιτικής ορθότητας δεν είναι τίποτε άλλο από μια πολιτική αθλιότητα και έκανε λόγο για υποκριτικό πολιτικό καθωσπρεπισμό.
  • Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι από τον Νοέμβριο του 2020 έκανε δημόσια γνωστό ότι προέβη σε ρύθμιση του δανείου του χωρίς να υπάρξει τίποτα το μεμπτό. Όπως εξήγησε, το ολικό ποσό ήταν €130.000 και διαγράφηκαν €13.000 λόγω του υψηλού επιτοκίου «που ζήτησε να περιοριστεί όπως γίνεται στον κάθε μέσο πολίτη». Το επιτόκιο, είπε, μειώθηκε στο 4% από το 7,1%, το δάνειό του είναι πλήρως εξασφαλισμένο και η μηνιαία δόση καταβάλλεται ανελλιπώς.
  • Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι τα δάνεια που της χρεώνονται από τον γενικό ελεγκτή αφορούν δάνειο του γιου της και αγροτικά δάνεια των γονιών της, που ανέλαβε την εξόφλησή τους μαζί με τα αδέλφια της. Ανέφερε ότι ούτε σεντ από το νόμιμο χρέος δεν έχει διαγραφεί, παρόλο που σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό επίτροπο υπήρξαν σε αυτό παράνομες υπερχρεώσεις 113%. Δήλωσε, επίσης, ότι η πρώην Συνεργατική διέγραψε ένα μέρος των τόκων από μόνη της.
  • Όταν κλήθηκε παλαιότερα ο Ζαχαρίας Κουλίας να σχολιάσει τα «κόκκινα» δάνειά του στον πρώην Συνεργατισμό, δήλωσε, μεταξύ άλλων, επί λέξει: «Αν σήμερα έχω μη εξυπηρετούμενο δάνειο αυτό οφείλεται στις υπερχρεώσεις των τραπεζών και τις πρακτικές αυτών που οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία». Είπε, επίσης, ότι για την υπέρμετρη εύνοια προς τις τράπεζες εκτός από το κράτος ευθύνες έχει και η Βουλή με τις νομοθεσίες που θέσπισε. Σημειώνεται ότι ο κ. Κουλίας είναι ο μόνος βουλευτής που ψήφισε εναντίον της δημοσιοποίησης τόσο της λίστας Γιωρκάτζη όσο και της λίστας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με τα 22 ΠΕΠ. Το όνομα του κ. Κουλία περιλαμβάνεται και στις δύο λίστες.

Ενοχλημένη με την απόφαση της Βουλής να δημοσιοποιήσει ονόματα η Σωτηρούλα Χαραλάμπους: «Επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου»

Ομόφωνα η Βουλή αποφάσισε τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των 22 Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων με τα κόκκινα δάνεια

Πού το πάει και ποιον πείθει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Μήπως είναι βιτρίνα η νέα, λεγόμενη στενή, διαπραγματευτική του ομάδα;

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.