Φόρμα αναζήτησης

Κοινοτικές οδηγίες α λα κυπριακά

Ακατανόητα και σχεδόν εμμονικά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας (ΔΣΛ) αρνείται να εγγράψει στα μητρώα του Ελλαδίτη δικηγόρο, ο οποίος ασκεί δικηγορία και στην Κύπρο και συνεργάζεται με κυπριακό δικηγορικό γραφείο. Η άρνηση διαβιβάστηκε προφορικώς, με τη δικαιολογία ότι ο Ελλαδίτης δικηγόρος δεν είναι εγγεγραμμένος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου… αν και δεν έχει τέτοια υποχρέωση.

 

Όχι και πάλι όχι

Ο δικηγόρος Αγαμέμνων Τάτσης, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δραστηριοποιείται επαγγελματικά και στην Κύπρο. Μάλιστα έχει μόνιμη κατοικία στη Λευκωσία, στην οποία διαμένει με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους που φοιτούν σε δημόσιο λύκειο. Έχοντας καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά υπέβαλε αίτηση στον Δικηγορικό Σύλλογο Λευκωσίας για να εγγραφεί στα μητρώα του. Όπως ο ίδιος δηλώνει, ποτέ δεν πήρε γραπτή απάντηση, αλλά προφορικώς του έχουν διαμηνύσει ότι η αίτησή του απορρίπτεται γιατί δεν είναι εγγεγραμμένος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου. Ο κ. Τάτσης με επιστολές του έχει εξηγήσει πως δεν έχει τέτοια υποχρέωση. Μάλιστα, προς επίρρωση της θέσης του, διαβίβασε στον ΔΣΛ και επιστολές από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και το Νομικό Συμβούλιο, που συμφωνούν ότι δεν απαιτείται εγγραφή του στο ΤΚΑ της Κύπρου, για να εγγραφεί ως Ευρωπαίος δικηγόρος, αφού είναι ασφαλισμένος στην Ελλάδα και δεν έχει καμία εκκρεμότητα με το ασφαλιστικό του ταμείο. Ωστόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας για περισσότερο από έναν χρόνο δεν εγκρίνει το αίτημα επιμένοντας στη θέση του για εγγραφή στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

 

Δεν έχει υποχρέωση

Στις 9 Οκτωβρίου 2019, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ως πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου, απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο του ΔΣΛ Χρύσω Ιωαννίδου, αναφέροντας πως ο κ. Τάτσης ενεγράφη ως Ευρωπαίος δικηγόρος από το Νομικό Συμβούλιο και έγινε αποδεκτή επιστολή του ΤΚΑ, σύμφωνα με την οποία δεν είναι αναγκαία η εγγραφή του στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις της Κύπρου. Το ΤΚΑ, στις 3 Ιουλίου 2019 είχε ενημερώσει τον κ. Τάτση με επιστολή, πως από τη στιγμή που είχε εξασφαλίσει το έντυπο Α1, που αφορά την ασφάλιση Ευρωπαίων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικώς σε δύο ή περισσότερες χώρες της ΕΕ, «δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου. (Η Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κύπρου δεν μπορεί να χορηγήσει άλλη βεβαίωση αφού το κοινοτικό έντυπο είναι από μόνο του βεβαίωση)».

 

Σύγκρουση και με ΔΣΑ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, με επιστολή του προς την πρόεδρο του ΔΣΛ Χρύσω Ιωαννίδου, τον περασμένο Δεκέμβριο, εκφράζει λύπη για την άρνηση του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας να εγγράψει τον κ. Τάτση στα μητρώα του ως Ευρωπαίο δικηγόρο. Σημειώνει μάλιστα πως η άρνηση βρίσκεται σε αντίθεση με ρητές προβλέψεις ευρωπαϊκών κανονισμών, αλλά και με τις θέσεις του ΤΚΑ της Κύπρου και του Νομικού Συμβουλίου. Ο κ. Βερβεσός επισημαίνει στην κ. Ιωαννίδου πως η υπόθεση του κ. Τάτση «δημιουργεί ζητήματα στις σχέσεις των δύο συλλόγων». Η κ. Ιωαννίδου σε απαντητική της επιστολή υποστηρίζει πως ούτε το Νομικό Συμβούλιο ούτε το ΤΚΑ είναι αρμόδια όργανα για την επιβεβαίωση των αιτήσεων δικηγόρων. Εκφράζει επιθυμία να λυθεί το θέμα, αλλά «δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να εμμείνουμε στην απόφαση της Επιτροπής του ΔΣΛ που πιστεύουμε είναι ορθή». Τέλος εκφράζει λύπη για την επισήμανση του κ. Βερβεσού, ότι δημιουργούνται ζητήματα στις σχέσεις των δύο συλλόγων.

 

Οι κοινοτικές οδηγίες

Από την 1η Μαΐου του 2010 έχουν τεθεί σε ισχύ οι κανονισμοί 883/04 και 987/09 της ΕΕ, που προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι ο κάθε εργαζόμενος υπάγεται στη νομοθεσία ενός μόνο κράτους μέλους στο οποίο ασκεί μισθωτή ή μη μισθωτή δραστηριότητα. Όποιος ασκεί μισθωτή ή μη μισθωτή δραστηριότητα σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη υπάγεται:

α) στη νομοθεσία του κράτους μέλους κατοικίας, εάν ασκεί ουσιώδες μέρος της δραστηριότητάς του σε αυτό, ή

β) στη νομοθεσία του κράτους μέλους στο οποίο ευρίσκεται το κέντρο των συμφερόντων των δραστηριοτήτων του, εάν δεν κατοικεί σε ένα από τα κράτη μέλη στα οποία ασκεί ουσιώδες μέρος της δραστηριότητάς του.

Στην περίπτωση του κ. Τάτση, όπως επισημαίνει και το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, από τη στιγμή που έχει εξασφαλίσει το κοινοτικό έντυπο Α1, αυτό αποτελεί βεβαίωση που αφορά τη νομοθεσία περί κοινωνικής ασφάλισης, η οποία εφαρμόζεται για τον κάτοχό του και βεβαιώνει ότι αυτός δεν έχει καμία υποχρέωση καταβολής εισφορών σε άλλο κράτος όπου μετακινείται για εργασία.

Παρ’ όλα αυτή η υπόθεση του κ. Α. Τάτση παραμένει σε εκκρεμότητα, με τη συνεχιζόμενη άρνηση του ΔΣΛ να τον εγγράψει στα μητρώα του.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.