Φόρμα αναζήτησης

Κληρώνει για φόρο 1,5% για τον Άγιο Δομέτιο

Κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών την προσεχή Δευτέρα κρίνεται κατά πάσα πιθανότητα η τύχη της πρότασης νόμου των Γιώργου Περδίκη και Παύλου Μυλωνά για αύξηση από 1 σε 1,5% του δημοτικού φόρου επί των ιπποδρομιακών στοιχημάτων και λαχείων που καταβάλλει η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας (ΛΙΛ) στον δήμο Αγίου Δομετίου σύμφωνα με τον περί δήμων νόμο. Η πρόταση συζητήθηκε σε προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής, παρουσία του δημάρχου Αγίου Δομετίου Κώστα Πέτρου και του γενικού διευθυντή της ΛΙΛ Γιώργου Χατζημηνά, με τους βουλευτές να υποβάλλουν αρκετές ερωτήσεις, για τις οποίες πήραν στο διάστημα που μεσολάβησε γραπτές απαντήσεις.

Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι τα έσοδα του δήμου από τη φορολογία επί των στοιχημάτων του ιπποδρόμου μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την παραχώρηση, το 2013, στη ΛΙΛ άδειας να διεξάγει καθημερινά στοιχήματα για ιπποδρομίες εξωτερικού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2008 ο δήμος εισέπραξε από τον φόρο 1.094.082 ευρώ, το 2013 εισέπραξε 464.724 ευρώ και το 2017 οι εισπράξεις έπεσαν στα 326.138 ευρώ. Προβλέπεται μάλιστα ότι το 2017 θα υπάρξει μείωση σε σχέση με το 2018. Αντίστοιχα μειωμένος είναι και ο τζίρος της ΛΙΛ. Το 2003 ήταν 100.524.000 ευρώ, το 2010 έπεσε στα 86.514.000 ευρώ και το 2017 ήταν μόλις 34.852.578 ευρώ.
Παρά τα μειωμένα έσοδα, υποστηρίζει ο κ. Πέτρου, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να ξοδεύει σημαντικά ποσά κάθε χρόνο για να κινεί σάρωθρο και οδοκαθαριστές και να διατηρεί καθαρούς τους χώρους κοντά και γύρω από τον ιππόδρομο και να συντηρεί/διορθώνει πεζοδρόμια και χώρους πρασίνου που καταλαμβάνονται από οχήματα επισκεπτών του ιππόδρομου. Επιπλέον, τροχονόμοι του δήμου απασχολούνται Τετάρτη και Κυριακή κατά την πραγματοποίηση των ιπποδρομιών, ώστε να διευκολύνουν την κυκλοφορία και να μειώνεται κατά το δυνατό η ταλαιπωρία των περίοικων, παρόλο ότι η λέσχη διαθέτει προς τους φίλιππους χώρο στάθμευσης.

Ο δήμαρχος ανέφερε στον «Π» ότι ο δήμος υπέβαλε από το 2012, επί υπουργίας Ελένης Μαύρου και το 2013 επί υπουργίας Σωκράτη Χάσικου αίτημα για αύξηση του συγκεκριμένου φόρου από 1 σε 1,5%, αλλά διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή υποβλήθηκε με πρωτοβουλία των κυρίων Περδίκη και Μυλωνά. «Η αύξηση του ποσοστού της φορολογίας», υποστηρίζει ο κ. Πέτρου», «επιβάλλεται να αυξηθεί για να μπορέσει ο δήμος να επιλύσει τα προβλήματα που προκαλούνται και να δημιουργήσει έργα και υποδομές που θα εξωραΐσουν τις περιοχές που εφάπτονται του ιπποδρόμου».

Μελετούν και τη φορολογία στο paroli

Τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών έχουν ζητήσει από τις δύο πλευρές ενημέρωση για το συλλογικό στοίχημα μεταφερόμενων κερδών από σειρά στοιχημάτων (paroli), για το οποίο δεν επιβάλλεται φόρος, με εξαίρεση το αρχικό στοίχημα του παίκτη. Ο Δήμος Αγίου Δομετίου υποστηρίζει ότι από την αυθαίρετη εξαίρεση των μεταφερόμενων κερδών του paroli από τη δημοτική φορολογία χάνει σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον δήμο, τα τελευταία τρία χρόνια ο τζίρος από το paroli που δεν φορολογείται με το 1% ανέρχεται από 2,2 εκατ. ευρώ έως 2,9 εκατ., ενώ παλαιότερα (π.χ. το 2013) ξεπερνούσε τα 11 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, από το 2000 μέχρι σήμερα χάθηκαν δημοτικά έσοδα που αντιστοιχούν σε συλλογικό στοίχημα (paroli) ύψους 132 εκατ. ευρώ περίπου.
Ο δήμαρχος Αγίου Δομετίου επικαλείται αλληλογραφία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία, βάσει της οποίας το συλλογικό στοίχημα (paroli) δεν εξαιρείται από τη δημοτική φορολογία, όπως προβλέπεται στον περί δήμων νόμο.
Αντίθετα, η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας επικαλείται τον νόμο περί φορολογίας των ιπποδρομιακών στοιχημάτων και λαχείων και συγκεκριμένα το άρθρο 2, το οποίο προβλέπει ότι «συλλογικό στοίχημα καλύπτον σειρά στοιχημάτων (γνωστό ως pari paroli, twin paroli ή double tote), εις το οποίο ο συμμετέχων του στοιχήματος καταβάλλει εφάπαξ το συμφωνηθέν ποσό, υπό τον όρο ότι εν περιπτώσει κέρδους το ποσόν τούτου, ομού μετά του ήδη υπ’ αυτού καταβληθέντος ποσού θα αποτελέσει το ποσό συμμετοχής αυτού εις το στοίχημα δι’ επόμενη ιπποδρομία, θεωρείται διά τους σκοπούς του παρόντος νόμου ότι αποτελεί ένα και μόνο στοίχημα (σ.σ. άρα φορολογείται μία φορά, κατά το αρχικό στοίχημα).
Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε από το 2015 με επιστολή του προς τον Δήμο Αγίου Δομετίου ότι η δημοτική φορολογία αποκόπτεται συμφώνως του περί δήμων νόμου (ο οποίος δεν περιλαμβάνει την πιο πάνω πρόνοια), συνεπώς ο φόρος πρέπει να αποκόπτεται και επί του συλλογικού στοιχήματος. Επιπλέον, το δικηγορικό γραφείο Κυριάκος Θ. Μιχαηλίδης & Σία γνωμάτευσε στον Δήμο Αγίου Δομετίου ότι «ο περί φορολογίας ιπποδρομιακών στοιχημάτων και λαχείων νόμοι δεν είχαν ή έχουν σχέση με τη φορολογία που επιβάλλει ο περί δήμων νόμος», συνεπώς είναι η θέση του γραφείου ότι πρέπει να επιβάλλεται ο δημοτικός φόρος και επί του συλλογικού στοιχήματος.