Φόρμα αναζήτησης

Κληρίδης για την κόντρα με Λοττιδη: Αχρείαστος θόρυβος Οδυσσέα

Αχρείαστη, κατά τον γενικό εισαγγελέα, είναι η εμμονή του γενικού ελεγκτή, με την απαίτηση στοιχείων από τον επίτροπο Διοικήσεως για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο Γραφείο της. Επίσης ο Κ. Κληρίδης δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει στο αίτημα του Οδ. Μιχαηλίδη, για άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδου. Ο «Π» εξασφάλισε τη σχετική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος βάζει τέλος στον θόρυβο που δημιούργησε ο γενικός ελεγκτής. Σε σχέση με τα στοιχεία που ζητάει, ο Κ. Κληρίδης, επισημαίνει πως αυτά θα μπορούσε να τα πάρει ο κ. Μιχαηλίδης είτε από την ετήσια έκθεση της επ. Διοικήσεως είτε από τη Βουλή στην οποία κατατίθενται για σκοπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Τζάμπα φασαρία
O γενικός εισαγγελέας, στη γνωμάτευσή του, στις 8/1/20, απαντάει στον Οδ. Μιχαηλίδη πως, «…το όλο θέμα της διαφωνίας ως προς την απόδοση συγκεκριμένων στοιχείων στην Ελεγκτική Υπηρεσία αχρείαστα ηγέρθη και δεν χρήζει άλλης νομικής ερμηνείας …». Είναι προφανές πως, αφού «αχρείαστα ηγέρθη», δεν τίθεται καν θέμα ποινικού αδικήματος, όπως υποστήριζε ο γενικός ελεγκτής, ενώ διαρροές προς μια εφημερίδα άφηναν να νοηθεί ότι ο γενικός εισαγγελέας, δεν ασκεί ποινική δίωξη στον επίτροπο Διοικήσεως, χαριστικά, για να μην υπάρξει θεσμική αναστάτωση. Μάλιστα η ίδια εφημερίδα πριν τρεις μέρες υποστήριζε ότι τη Δευτέρα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης «χτυπάει και πάλι την πόρτα του Επ. Διοικήσεως». Ωστόσο, η γνωμάτευση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο γενικός ελεγκτής δεν θα ξαναχτυπήσει την πόρτα του επ. Διοικήσεως ζητώντας στοιχεία για διαχειριστικό έλεγχο. Ο γενικός εισαγγελέας στη γνωμάτευσή του, προσπαθεί να ισορροπήσει τα πράγματα, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα διαφάνειας, χωρίς όμως να υποστηρίζει πως αυτή δεν διασφαλίζεται από το Γρ. Επιτρόπου Διοικήσεως. Εκτενές ρεπορτάζ με όλα τα σημεία της γνωμάτευσης θα δημοσιευθεί αύριο στον «Π» της Κυριακής.

Διαστρέβλωση γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα από τον ΠΟΛΙΤΗ ισχυρίζεται ο Οδυσσέας

Επιτρεπτός μόνο ο οικονομικός έλεγχος

Ο γενικός εισαγγελέας, στη γνωμάτευσή του υιοθετεί πλήρως τις αρχές της Βενετίας, σύμφωνα με τις οποίες, επιτρέπεται ο οικονομικός έλεγχος από ανεξάρτητη Ελεγκτική Αρχή μόνο αναφορικά με τη νομιμότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων του Γραφείου του επιτρόπου. Παράλληλα ο κ. Κληρίδης ενημερώνει τον Οδ. Μιχαηλίδη και για το περιεχόμενο επιστολής που του είχε στείλει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιτροπών Διοικήσεως (International Ombudsman Institute) σύμφωνα με την οποία, ο προτεινόμενος έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία αντίκειται προς τις αρχές (της Βενετίας) καθότι εκτείνεται στο θέμα του τρόπου κατά τον οποίο το Γραφείο του επιτρόπου χειρίζεται παράπονα… και είναι απαράδεκτο να εκτείνεται στις δραστηριότητες του επιτρόπου, όπως είναι η εξέταση παραπόνων ή αποφάσεων σε σχέση με τη διαχείριση παραπόνων.

 

Θέμα ισορροπίας
Ο Κ. Κληρίδης επισημαίνει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη πως «εκείνο που προβάλλει ως ιδιάζον στο Γραφείο του επιτρόπου, όπως συμβαίνει και με τον έλεγχο κάποιων άλλων ανεξάρτητων υπηρεσιών» είναι πως πρόκειται για ανεξάρτητες υπηρεσίες ή εξουσίες και συνεπώς απαιτείται «κάποια ιδιαίτερη προσοχή κατά την άσκηση οικονομικού ελέγχου». Επισημαίνει ακόμα πως στη βάση των όσων έχει αναφέρει εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα πρέπει να τηρείται μια ισορροπία μεταξύ δύο αναγκαιοτήτων: Της αναγκαιότητας αποφυγής ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων στη διεξαγωγή του έργου του θεσμού του επιτρόπου Διοικήσεως και, της αναγκαιότητας διεξαγωγής ικανοποιητικού ελέγχου επί των οικονομικών θεμάτων του Γραφείου του Επιτρόπου.

 

Η γνωμάτευση του γενικού Εισαγγελέα ΕΔΩ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.