Φόρμα αναζήτησης

Kλινικάρχες: Αιτήματα για έναρξη διαλόγου

Από την απάντηση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου επί της πρότασης του Συνδέσμου Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων θα εξαρτηθεί η έναρξη διαλόγου μεταξύ κλινικαρχών και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για το ΓεΣΥ (ενδονοσοκομειακή περίθαλψη). Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας και εκπροσώπων των κλινικαρχών διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα με τις πλευρές να ανταλλάζουν απόψεις σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ. Αν και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, εντούτοις φαίνεται πως υπάρχει κοινό έδαφος για εξεύρεση της χρυσής τομής σε αρκετά από τα αιτήματα που θέτει ο ΠΑΣΙΝ στο τραπέζι. Τελευταία, όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Π», κλινικάρχες δέχονται πιέσεις από γιατρούς που λειτουργούν στα νοσηλευτήρια τους για ένταξη στο ΓεΣΥ. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Λευκωσίας το οποίο σκέφτεται με πάσα σοβαρότητα να συμβληθεί με το νέο σύστημα υγείας. Ένας μεγάλος αριθμός γιατρών (προσωπικών και ειδικών) που στεγάζονται κάτω από αυτό το νοσηλευτήριο έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Εκπρόσωποι του νοσηλευτηρίου βρέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θέτοντας προς συζήτηση την εγγύηση της τιμής μονάδας για τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Ζητήθηκε επίσης απ’ όλα τα νοσηλευτήρια το συμβόλαιο που θα υπογράφεται μεταξύ ΟΑΥ – νοσηλευτηρίων να είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των πλευρών.

Η χθεσινή συνάντηση του ΠΑΣΙΝ με τον υπουργό σήμανε την έναρξη ενός νέου κύκλου διαλόγου των κλινικαρχών με τον ΟΑΥ. Ο ΠΑΣΙΝ δεν απορρίπτει τον διάλογο, ωστόσο πηγή από το σύνδεσμο αναφέρει στον «Π» ότι όλα θα εξαρτηθούν από την απάντηση του υπουργού στα αιτήματα των μελών του συνδέσμου τα οποία θα του αποσταλούν γραπτώς εντός των επόμενων ημερών. Ο υπουργός, πάντως, ξεκαθάρισε και χθες στους εκπροσώπους του ΠΑΣΙΝ πως είναι ανοικτός στη συζήτηση των αιτημάτων του συνδέσμου, αρκεί αυτά να μην αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του νέου συστήματος υγείας. Εξ ου και στο αίτημα που αφορά συμπληρωμές από δικαιούχους στην πρωτοβάθμια φροντίδα (σε γιατρούς, δηλαδή) το οποίο τέθηκε εκ νέου από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ο υπουργός επανέλαβε ως απάντηση το «όχι».

Στο τραπέζι
Ο υπουργός αφού ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κλινικαρχών για αιτήματα του ΠΑΣΙΝ που έχουν πάρει σάρκα και οστά, με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ενημέρωσε και επίσημα πως συζητά την πρότασή τους σε σχέση με συμπληρωμές στα αναλώσιμα ή στη χρήση της υποδομής των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από τους δικαιούχους. Αυτό σημαίνει πως θα μπορεί ο ασθενής που επιλέγει, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, να χειρουργηθεί, για παράδειγμα, σε κάποιο ιδιωτικό νοσηλευτήριο και να επιλέξει αναλώσιμα τα οποία δεν αποζημιώνει το ΓεΣΥ πληρώνοντας όμως τη διαφορά μεταξύ αυτού που το ΓεΣΥ καλύπτει πλήρως και αυτού που ο γιατρός (θα πρέπει να είναι συμβεβλημένος με το σύστημα) του προτείνει. Επίσης ο ασθενής θα μπορεί να επιλέξει δωμάτιο (π.χ. μονόκλινο) που δεν καλύπτει το ΓεΣΥ αλλά θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά μεταξύ αυτού που αποζημιώνει το σύστημα και αυτού που ο ίδιος προτιμά και επιλέγει.

Ένα άλλο θέμα το οποίο τέθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση είναι τα DRG – το σύστημα που κατηγοριοποιεί τους ασθενείς με σκοπό την ταξινόμησή τους σε διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι ιατρικά ουσιώδεις και οικονομικά ομοιογενείς. Ο ΠΑΣΙΝ πολλάκις κατήγγειλε ότι δεν τους παραδόθηκαν τα DRGs με τον ΟΑΥ να απαντά ότι από το 2010 όλα τα νοσηλευτήρια είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να συμμετέχουν δωρεάν στο σύστημα υπολογισμού της αποζημίωσης ενδονοσοκομειακών περιστατικών του ΓεΣΥ. Χθες οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ενημερώθηκαν ότι ο νέος αναθεωρημένος κατάλογος των DRGs βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα τους παραδοθεί λίαν συντόμως.

Σχέδιο για ιατρικό εξοπλισμό

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων μετέφερε, γραπτώς στον υπουργό Υγείας σειρά αιτημάτων των μελών του. Μερικούς μήνες μετά ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, προώθησε τα πλείστα των αιτημάτων των κλινικαρχών. Συγκεκριμένα:

  • Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση (accreditation).
  • Επίσης με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, παραχωρήθηκαν πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση 20% στον συντελεστή δόμησης για τη δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
  • Επιπρόσθετα, και σε συνεννόηση με το γραφείο του εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο κινήτρων για αγορά ή και αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ως κρατική ενίσχυση (de minimis) προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα επιλέξουν να εντάξουν τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ. Το εν λόγω σχέδιο, όπως ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Υγείας είναι στο τελικό στάδιο και λίαν συντόμως θα το ανακοινώσει.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την ελπίδα όπως πριν την 1η Ιουνίου 2020 «γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Ανέφερε δε πως ο ίδιος αλλά και ο ΟΑΥ «επιδιώκουμε την επίλυση των όποιων διαφορών, εξ ου και επεξεργαζόμαστε κάθε λύση που μπορεί να απαμβλύνει το χάσμα στο πλαίσιο του δυνατού, με τρόπο που να μην παραγνωρίζονται οι ανησυχίες και οι ενδοιασμοί των μελών του ΠΑΣΙΝ, αλλά και να μην αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.