Φόρμα αναζήτησης

Κίτρινη προειδοποίηση στην ΑΗΚ

Νέα προειδοποίηση για πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις απηύθυναν χθες με ανακοίνωσή τους οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ΑΗΚ. Εν ολίγοις οι συνδικαλιστές κατηγορούν τη διοίκηση της ΑΗΚ ότι μετέρχεται διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγει να πάρει αποφάσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν το προσωπικό αλλά και σε θέματα στρατηγικής σημασίας για τον οργανισμό.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι βασικότερο πρόβλημα που θέτουν για επίλυση οι συντεχνίες είναι η εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου Υγείας των υπαλλήλων, υπό τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η λειτουργία του ΓεΣΥ.

Σοβαρό όμως κρίνουν οι συνδικαλιστές και το θέμα της συμμετοχής της ΑΗΚ με 43 εκατ. ευρώ στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), στην οποία το 30% των μετοχών θα έχει η ΑΗΚ και το 70% η κρατική ΔΕΦΑ.

Συνεδριάζουν

Τα κεντρικά όργανα των τεσσάρων συντεχνιών της ΑΗΚ θα συνεδριάσουν ξεχωριστά αύριο Πέμπτη για συζήτηση των θεμάτων που εκκρεμούν και για λήψη μέτρων αντίδρασης, μη αποκλειομένων των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, στις 18 Φεβρουαρίου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του δ.σ. και τον γενικό διευθυντή του οργανισμού «για να μας ενημερώσουν για τα θέματα που από πολύ καιρό ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τον οργανισμό. Είναι με μεγάλη μας απογοήτευση που διαπιστώνουμε ότι, διοίκηση και διεύθυνση, μετερχόμενοι διάφορες δικαιολογίες, αποφεύγουν να αναλάβουν τον θεσμικό τους ρόλο που απορρέει από το ανώτατο αξίωμα που κατέχουν στην ΑΗΚ και αδυνατούν να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις της αρμοδιότητάς τους. Αντ’ αυτού τις παραπέμπουν σε άλλους φορείς και θεσμούς. Αυτή η αποποίηση ευθυνών και η αδυναμία λήψης αποφάσεων απειλούν τη βιωσιμότητα του οργανισμού και επηρεάζουν αρνητικά τόσο τον καταναλωτή όσο και τους εργαζομένους».
Από στελέχη των συντεχνιών εκφράζεται έντονη δυσφορία για έλλειψη συνεννόησης με την ηγεσία της ΑΗΚ, την οποία φαίνεται να μην εμπιστεύονται.

Ταμείο Υγείας

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Υγείας, οι συντεχνίες επιθυμούν άμεση εφαρμογή της απόφασης που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία προβλέπει ότι τα Ταμεία Υγείας στους ημικρατικούς οργανισμούς θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με μικρότερη χρηματοδότηση από τους οργανισμούς, και θα καλύπτουν τους δικαιούχους μόνο για όσες υπηρεσίες δεν προσφέρει το ΓεΣΥ, ώστε να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά στο σύστημα υγείας. Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι μετά από διαβουλεύσεις επήλθε συμφωνία μεταξύ τους και της ΑΗΚ για τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης του Υπουργικού σε σχέση με τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ, αλλά αντί η διοίκηση να προσέλθει για υπογραφή της συμφωνίας με τις συντεχνίες την απέστειλε αρχές Ιανουαρίου στα Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών για έγκριση. Οι πληροφορίες των συντεχνιακών αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τοποθετηθεί επί του κειμένου, με αποτέλεσμα το θέμα να εκκρεμεί. Θέση των συντεχνιών είναι ότι αν η διοίκηση ήθελε ή χρειαζόταν το ok από τα υπουργεία, όφειλε να συνεννοηθεί μαζί τους πριν διαβουλευθεί και συμφωνήσει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όχι μετά τη συμφωνία με αυτά. Πριν οι συντεχνίες κοινοποιήσουν την πρόθεσή τους να μελετήσουν δυναμικά μέτρα, υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ τους και της διεύθυνσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Διαφωνούν συντεχνίες – υπηρεσιακοί για ΕΤΥΦΑ

Πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι οι ηγεσίες των συντεχνιών αισθάνονται έντονα για τη θέση που φέρεται ότι έχει το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την απόσβεση των 43 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η ΑΗΚ για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΥΦΑ. Η ενημέρωση που είχαν οι συνδικαλιστές από τη διοίκηση και τη διεύθυνση της ΑΗΚ αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί όπως μετά τη λειτουργία των υποδομών φυσικού αερίου στο Βασιλικό (οι οποίες θα ανήκουν στην ΕΤΥΦΑ), το όποιο πλεόνασμα από τις εργασίες να διαμοιράζεται κατά 70% στη ΔΕΦΑ (που θα κατέχει το 70% της ΕΤΥΦΑ) και κατά 30% στην ΑΗΚ. Οι συντεχνίες επικαλούνται τις θέσεις του συμβούλου που αξιοποίησε η ΑΗΚ για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και σχετική εισήγηση της Ομάδας Φυσικού Αερίου της ΑΗΚ, σύμφωνα με τις οποίες το μερίδιο της ΑΗΚ από τα καθαρά έσοδα της ΕΤΥΦΑ πρέπει να είναι μεγαλύτερο, ώστε σταδιακά, αλλά σύντομα, το κεφάλαιο να επιστραφεί στην ΑΗΚ. Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι ενώ η ΑΗΚ υποχρεώνεται να καταβάλει 43 εκατ. για το 30% της ΕΤΥΦΑ, η ΔΕΦΑ θα πάρει το 70% των μετοχών χωρίς να καταβάλει ούτε σεντ. Πέραν των 43 εκατ. από την ΑΗΚ, η επένδυση των 300 εκατ. για το FSRU στο Βασιλικό θα χρηματοδοτηθεί με τα 101 εκατ. ευρώ της χορηγίας από την ΕΕ και με δανεισμό 156 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλον ευρωπαϊκό οργανισμό.

Τις τελευταίες μέρες επικρατούσε αναβρασμός σε υπηρεσιακούς της ΑΗΚ, διευθυντικά στελέχη και συντεχνιακούς, καθώς υποστηρίζουν ότι με τη φόρμουλα 70-30 η ΑΗΚ δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα λεφτά της. Εκφράζονταν δε επικρίσεις προς τον πρόεδρο της ΑΗΚ Μιχάλη Κωμοδρόμο ότι, ενώ οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί διαφωνούν με τη φόρμουλα της κυβέρνησης, ο ίδιος κατέβαλλε προσπάθειες για να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο η θέση της κυβέρνησης. Το δ.σ. συνεδρίαζε έως αργά χθες το απόγευμα για τη διαχείριση του θέματος.Ο κ. Κωμοδρόμος ανέφερε στον «Π» μετά τη συνεδρία ότι είναι κοντά σε απόφαση, η οποία θα ληφθεί σε επόμενη -ενδεχομένως έκτακτη – συνεδρία. Οποιαδήποτε δήλωση σε αυτό το σημείο δεν θα ήταν χρήσιμη, ανέφερε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.