Φόρμα αναζήτησης

Κίνητρα στους γιατρούς για να αναχαιτιστεί το κύμα φυγής

Έτοιμος να παραχωρήσει κίνητρα στους γιατρούς του Δημοσίου είναι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Η επίσημη πρότασή του έχει ήδη φτάσει στα χέρια των συντεχνιών των γιατρών και λίαν συντόμως θα τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Έρχονται όμως αλλαγές και στα ωράρια των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με τον ΟΚΥπΥ να έχει ετοιμάσει, όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Π» συγκεκριμένες εισηγήσεις στις συντεχνίες των λειτουργών υγείας. Πάντως, σε ό,τι αφορά τα κίνητρα προς τους προσωπικούς γιατρούς (μέχρι σήμερα λάμβαναν 10 ευρώ ανά δικαιούχο στον κατάλογό τους) υπάρχει αύξηση με τη μέση κατά κεφαλή αμοιβή να ανέρχεται στα 135 ευρώ για τους παιδίατρους και στα 107 ευρώ για τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες. Αυτό σημαίνει ότι οι παιδίατροι (της πρωτοβάθμιας φροντίδας) μπορούν να εξασφαλίσουν επιπρόσθετα από τις ετήσιες ακαθάριστες απολαβές τους (ανέρχονται στις 60-80 χιλ. ευρώ) χρηματικό ποσό ύψους περίπου 21.200 ευρώ τον χρόνο με την προϋπόθεση ότι στον κατάλογό τους θα υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1.200 δικαιούχοι. Οι δε προσωπικοί γιατροί για ενήλικες θα μπορούν να επωφεληθούν -με 2.000 δικαιούχους στον κατάλογό τους- με πρόσθετο χρηματικό ποσό ύψους περίπου 29.100 ευρώ.

Οι απανωτές αποχωρήσεις γιατρών του Δημοσίου από τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν πονοκέφαλο για τους αρμοδίους. Ελλείψει κινήτρων (οικονομικών και άλλων) γιατροί επιλέγουν να παραιτηθούν από τα νοσοκομεία και να ενταχθούν ως ιδιώτες στο ΓεΣΥ. Το τελευταίο εξάμηνο τριάντα περίπου γιατροί δήλωσαν παραίτηση από το Δημόσιο, ενώ ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τα οποία αποχώρησαν συνολικά 15 γιατροί. Εφτά εκ των οποίων από το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας.

Το υφιστάμενο προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του, όπως αναφέρει πηγή από το νοσοκομείο στον «Π» και το τελευταίο διάστημα οι γιατροί εργάζονται ακατάπαυστα, χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε και ένα day off. Tη Δευτέρα η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση όπου θα γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και δη των όσων προέκυψαν από τις αποχωρήσεις των γιατρών. Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π» υπάρχουν φωνές που θέλουν την πραγματοποίηση στάσης εργασίας στα ΤΑΕΠ, ως ένδειξης διαμαρτυρίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εντούτοις αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται απομακρυσμένο. Βεβαίως, τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η γενική συνέλευση των γιατρών. Πάντως, δεν φαίνεται οι γιατροί να είναι ευχαριστημένοι από τις μέχρι σήμερα προσπάθειες ή/και ενέργειες του ΟΚΥπΥ. Πολλάκις, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ έχει αναφερθεί στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε σχέση με την προετοιμασία των δημόσιων νοσηλευτηρίων για το ΓεΣΥ, ενώ καταγγέλθηκε επίσης το γεγονός ότι πολλά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των νοσοκομείων στο πλαίσιο του νέου συστήματος υγείας παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Και απογευματινά ιατρεία…

Στην πρόταση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προς τις συντεχνίες των γιατρών γίνεται εκτενής αναφορά και στα ωράρια λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κέντρων υγείας. Η λειτουργία απογευματινών ιατρείων (ειδικοτήτων) εντάσσονται στους σχεδιασμούς του ΟΚΥπΥ ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που επιλέγουν να λάβουν υπηρεσίες, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, από ειδικό γιατρό του Δημοσίου. Πρόβλημα για τους πολίτες δεν υφίσταται σε σχέση με τα κέντρα υγείας αφού στην πλειονότητά τους στις αστικές περιοχές, λειτουργούν μέχρι τις 7:30 το βράδυ.

Στην πρόταση του ΟΚΥπΥ αναφέρεται ότι για τον Ιούνιο τα ωράρια των κέντρων υγείας που δεν είναι συμπλεγματοποιημένα θα παρακολουθούνται ώστε να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις στις αστικές και αγροτικές περιοχές από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις ειδικές περιστάσεις του κάθε κέντρου (π.χ. στελέχωση, αριθμός δικαιούχων, περιοδείες κ.λπ.). Για το Μακάρειο νοσοκομείο όπου από τους προσωπικούς γιατρούς παιδιών, θα παρέχεται κυρίως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το ωράριο θα καλύπτει πρωί και απόγευμα, ανάλογα με τη στελέχωση. Για τα υπόλοιπα παιδιατρικά τμήματα/ κλινικές (νοσοκομείο Λεμεσού, νοσοκομείο Λάρνακας, νοσοκομείο Πάφου και νοσοκομείο Αμμοχώστου), το ωράριο εργασίας θα καθορίζεται τοπικά από τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης, αφού συνεννοηθεί πρώτα με τον διευθυντή και τους γιατρούς του τμήματος/ κλινικής. Μέχρι τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των ειδικών ιατρείων, συνεχίζεται το πιλοτικό πρόγραμμα που σήμερα εφαρμόζεται.