Φόρμα αναζήτησης

Κινητή… επανένωση – Πώς ενεργοποιείται η υπηρεσία περιαγωγής και ποιες οι χρεώσεις

Μπήκε από χθες σε λειτουργία η περιαγωγή μεταξύ των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στις δύο πλευρές του νησιού, ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο «βασάνιζε» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ από το 2013.

Νίκη των δύο ηγετών

Ο τρόπος διασύνδεσης, οι απαγορευτικές νομοθεσίες, οι ποινικές ευθύνες, οι φοβίες και οι κόκκινες γραμμές απέτρεπαν μέχρι σήμερα τη λεγόμενη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας, κάτι που ξεπεράστηκε χάρη στην επιμονή του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν συμφωνήσει στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναθέρμανση των σχέσεών τους, μεταξύ διαφόρων άλλων ΜΟΕ, όπως η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες, και η περιαγωγή της κινητής τηλεφωνίας, κάτι που χθες έγινε πραγματικότητα.

Με… δανεικά τηλέφωνα

Οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί εγκαινίασαν χθες το roaming. Η πρώτη κλήση έγινε μεταξύ τους στις 12.45 μ.μ. με… δανεικά τηλέφωνα. Ο κ.Ακιντζί μίλησε με τηλέφωνο με ελληνοκυπριακό νούμερο που δανείστηκε από την ειδική αντιπρόσωπο του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε, επίσης, με κινητό στο οποίο υπήρχε δανεική τ/κ κάρτα κινητής τηλεφωνίας. Μέσω της κλήσης επιβεβαιώθηκε ότι η διευθέτηση είναι ενεργή και δουλεύει κανονικά.

Ευκαιρίας δοθείσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας συνάντησης το συντομότερο δυνατό με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση του Κυπριακού, καθώς και για την προώθηση περισσότερων δυνητικών ΜΟΕ που θα επηρεάσουν θετικά τις καθημερινές ζωές όλων των Κυπρίων. Σε μήνυμά του ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε: «Όπως σπάσαμε τον φραγμό στην επικοινωνία, ευχή μου, να καταργήσουμε και τη γραμμή που χωρίζει τη χώρα μας στα δυο». Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί ευχήθηκε καλορίζικο το μέτρο και «εμπνεόμενοι από αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα οι λύσεις που θα είναι ωφέλιμες και για τις δύο κοινότητες να επεκταθούν».

Σε μήνυμά της η κ. Σπέχαρ έδωσε συγχαρητήρια στους δύο ηγέτες και σημείωσε πως πρόκειται για ένα βήμα προς τα εμπρός που θα διευκολύνει την καλύτερη επικοινωνία και θα βοηθήσει τους Κύπριους να έρθουν πιο κοντά.

Πώς λειτουργεί

Το roaming σημαίνει πως όταν οι χρήστες κινητού τηλεφώνου με σύνδεση των αδειοδοτημένων εταιρειών από την ΚΔ βρίσκονται στα κατεχόμενα θα μπορούν να λαμβάνουν και να διεξάγουν κλήσεις, να στέλνουν SMS και να σερφάρουν στο διαδίκτυο. Το ίδιο ισχύει και για χρήστες με σύνδεση των εταιρειών που λειτουργούν στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού. Μέχρι σήμερα, όπως είναι γνωστό, τα κινητά τηλέφωνα έπιαναν μέχρι το σημείο που εξέπεμπε η εμβέλεια των κεραιών των εταιρειών με τις οποίες είχε σύνδεση ο χρήστης. Στην Κερύνεια π.χ. τα κινητά με ε/κ νούμερα δεν μπορούσαν να απαντήσουν. Και αντιστοίχως τα τ/κ στην Πάφο. Πλέον, με την περιαγωγή θα είναι εφικτή η λήψη σήματος μέσω της διαδικασίας roaming, ενώ το σημαντικότερο είναι πως το κόστος που ανακοινώθηκε χθες δεν είναι απαγορευτικό για να θέσει κάποιος το τηλέφωνό του σε διαδικασία roaming όταν βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

Τι θα χρεώνονται οι χρήστες κινητής

Αναλυτικά τα τέλη περιαγωγής τα οποία ανακοινώθηκαν.

Cyta: Η υπηρεσία ενεργοποιείται με αποστολή SMS «ΟΝ ROA» 8000 και απενεργοποιείται με την αποστολή SMS «OFF ROA» στον ίδιο αριθμό.

 • Εξερχόμενες κλήσεις εντός Κύπρου 29 σ/λ.
 • Εξερχόμενες κλήσεις προς ΕΕ/διεθνείς προορισμούς 85σ /λ.
 • Εισερχόμενες κλήσεις 25 σ/λ.
 • Αποστολή SMS 3,5 σ/μήνυμα
 • Χρήση διαδικτύου 20 σ/Mbps

Epic: Η υπηρεσία ενεργοποιείται με κλήση στο *136# και απενεργοποιείται με τον ίδιο τρόπο.

 • Εξερχόμενες κλήσεις εντός Κύπρου 29 σ/λ.
 • Εξερχόμενες προς ΕΕ/ διεθνείς προορισμούς 1,07 ευρώ/λ.
 • Εισερχόμενες κλήσεις 20 σ/λ.
 • Αποστολή SMS 3 σ/μήνυμα.
 • Χρήση διαδικτύου 25 σεντ ανά Mbps

Primetel: Η υπηρεσία περιαγωγής ενεργοποιείται με αποστολή ενός δωρεάν SMS «Τ ΟΝ» στο 8133 και απενεργοποιείται με την αποστολή SMS «T OFF» στον ίδιο αριθμό. Τα τέλη της Primetel, η οποία διατηρεί εδώ και εννέα χρόνια συνεργασία με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Ευρώπης, παρέχοντας υπηρεσίες περιαγωγής με τα κατεχόμενα, τις επόμενες μέρες θα διαφοροποιήσει τα τέλη της ως εξής.

 • Εξερχόμενες κλήσεις εντός Κύπρου 29 σ/λ.
 • Εξερχόμενες κλήσεις προς ΕΕ/διεθνείς προορισμούς 85 σ/λ.
 • Εισερχόμενες κλήσεις 20 σ/λ.
 • Αποστολή SMS 3 σεντ/μήνυμα
 • Χρήση διαδικτύου 20 σεντ ανά Megabyte

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τ/κ Μέσα,φαίνεται πως στα κατεχόμενα οι τιμές της περιαγωγής που ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες για τους χρήστες τ/κ τηλεφώνων είναι υψηλότερες απ’ ό,τι στις ελεύθερες περιοχές. Γίνεται λόγος για κλήσεις κόστους 39 σ/λ και γραπτά μηνύματα 29 σεντ το ένα. Φαίνεται πως οι τιμές που επικράτησαν δεν πλήττουν τον ανταγωνισμό, κάτι που ανησυχούσε τις εταιρείες στις ελεύθερες περιοχές.

Τι να προσέξετε

Οι παροχείς κινητής τηλεφωνίας συμβουλεύουν τους πελάτες τους να μην έχουν ενεργοποιημένο το roaming με τα κατεχόμενα σε συνεχή βάση, παρά μόνο όταν θα μεταβαίνουν στην άλλη πλευρά, ώστε σε περίπτωση που βρίσκονται κοντά στη νεκρή ζώνη να μην ενεργοποιείται η περιαγωγή αυτόματα και να χρεώνονται χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.