Φόρμα αναζήτησης

Κίνηση ματ από Όζερσαϊ ή μπούμερανγκ;

Οι συζητήσεις και ζυμώσεις για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων έφεραν στην επιφάνεια τις γενικότερες προθέσεις των Τατάρ και Όζερσαϊ ενόψει της συνέχειας. Το πιο σημαντικό στοιχείο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής, είναι πως για τους Τ/Κ το θέμα των οδοφραγμάτων είναι και πολιτικό θέμα, κάτι που ισχύει εν μέρει και για την ε/κ πλευρά. Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει αβίαστα από τις εξελίξεις είναι πως έχει σαφή «προεκλογική» χροιά και γιγαντώνει τη διαμάχη μεταξύ «κυβέρνησης» και «προεδρίας» στα κατεχόμενα. Το τρίτο στοιχείο είναι η έμμεση εμπλοκή της Άγκυρας στην υπόθεση, ενώ υπάρχει και μία πτυχή παραδοχής των αδυναμιών που υπάρχουν στο ψευδοκράτος σε επίπεδο υποδομών, η οποία έγινε μάλιστα δημόσια από τον Τ/Κ «υπεξ». Τελευταίο σημείο στα στοιχεία που προκύπτουν, είναι πως «πρωθυπουργός» και «υπεξ» διατηρούν για μία ακόμα φορά διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις σε μία σειρά από ζητήματα.

Η δήλωση Όζερσαϊ

Ανεξάρτητα με το ποια είναι ή θα είναι τελικά η απόφαση της τ/κ πλευράς, το βράδυ της Παρασκευής ο Κουντρέτ Όζερσαϊ προχώρησε σε μία μακροσκελή ανακοίνωση, εξηγώντας στην ουσία το σκεπτικό με το οποίο προσεγγίζει η «κυβέρνηση» το ζήτημα και πώς απαντά στη συναντίληψη Αναστασιάδη-Ακιντζί για σταδιακό άνοιγμα οδοφραγμάτων από τις 8 Ιουνίου. Κάποιοι κάνουν λόγο για κίνηση ματ, ενώ άλλοι επισημαίνουν πως αυτή η κίνηση ενδεχομένως να γυρίσει μπούμερανγκ κατά της «κυβέρνησης», και πιο συγκεκριμένα κατά του Όζερσαϊ.

Συνοψίζοντας τα κύρια σημεία της δήλωσης:

  • Πρόθεση της «κυβέρνησης» είναι να προχωρήσει σε άνοιγμα οδοφραγμάτων χωρίς καραντίνα από την 1η Ιουλίου.
  • Εκφράζεται έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινά πτήσεις από ξένες χώρες, χωρίς καραντίνα (ο Όζερσαϊ θέτει θέμα για αφίξεις από Γερμανία).
  • Η «κυβέρνηση» θα παρείχε από χθες την ευχέρεια διενέργειας εξετάσεων PCR για κορωνοΐο στους Τ/Κ εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές.
  • Αν υπάρχει άμεση ανάγκη και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, θα επιτραπεί η διέλευση μόνο σε αυτούς, ωστόσο, όσοι περάσουν θα πρέπει να μείνουν στις ελεύθερες περιοχές μέχρι την άρση της καραντίνας από το ψευδοκράτος (1η Ιουλίου).
  • Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε Μαρωνίτες, Ε/Κ εγκλωβισμένους, εργαζόμενους κατοίκους Πύργου ή ακόμα και σε Τ/Κ μαθητές ή ασθενείς.

Στη δήλωση υπήρξαν παραδοχές οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αρνητικά αν τύγχαναν ανάλυσης και αξιοποίησης από τους επικριτές του Όζερσαϊ. Κατ’ αρχάς υπήρξε η παραδοχή ότι οι ειδικοί και τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα Υγείας συμφωνούν πως τα επιδημιολογικά δεδομένα, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, επιτρέπουν το σταδιακό άνοιγμα των σημείων διέλευσης, αρχής γενομένης από τις 8 Ιουνίου. Υπήρξε επίσης παραδοχή για σαφείς αδυναμίες στις υποδομές του ψευδοκράτους σε σχέση με τα ζητήματα υγείας, σημείο για το οποίο δέχεται ήδη έντονη κριτική η «κυβέρνηση». Άλλωστε, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η προσπάθεια του Όζερσαϊ είναι να μην ανοίξουν τα οδοφράγματα πριν αρθεί η καραντίνα σε όσους ταξιδεύουν από την Τουρκία, δηλαδή την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τ/κ πηγές, ο Ερσίν Τατάρ διατηρεί διαφορετική στάση (πιο θετική) στο ζήτημα από αυτήν του Όζερσαϊ, ενώ οι Τ/Κ εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές δεν καλοδέχθηκαν τη δήλωση του Τ/Κ «υπεξ».

Πολιτικό το ζήτημα

Το θέμα παίρνει και πολιτικές προεκτάσεις. Ήδη ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ είχε ξεκαθαρίσει πως υπάρχει πολιτική πτυχή και πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τετελεσμένα, δίνοντας το στίγμα των προσπαθειών, που δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση και διεκδίκηση ρόλου στο ζήτημα από πλευράς «εκτελεστικής εξουσίας» του ψευδοκράτους. Κι όλα αυτά ενώ γνωρίζει καλά πως για τέτοιου τύπου ζητήματα αυτοί που έχουν αρμοδιότητα να συνομιλούν είναι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί με αξιοποίηση της σχετικής κάθε φορά τεχνικής επιτροπής, αν προκύπτει ανάγκη.

Ωστόσο, ο Τατάρ θέλησε να εδραιώσει μία εντύπωση πως για το ζήτημα αυτό συνομιλούν δύο «χώρες». Εξ ου και η αρχική επιμονή στο ότι ο «υπουργός υγείας» θα έπρεπε να συνεννοηθεί για το άνοιγμα με τον υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που ήξερε πως δεν θα γίνει. Δεν είναι τυχαία ούτε η αναφορά Τατάρ στο ότι ο Τ/Κ συμπρόεδρος στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για θέματα Υγείας είναι εκπρόσωπος του «υπουργείου υγείας», καθώς ο Τατάρ θέλει να προσδώσει μία εικόνα ότι η επιτροπή εκπροσωπεί δύο «κράτη» και όχι δύο κοινότητες.

Πολιτικό είναι το ζήτημα και για τον Μουσταφά Ακιντζί, καθώς άπτεται καθαρά των δικών του αρμοδιοτήτων ως Τ/Κ ηγέτη σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση στην παρούσα φάση να τον υπερσκελίσουν οι Τατάρ και Όζερσαϊ. Είναι σαφές άλλωστε πως ο Τ/Κ ηγέτης επιθυμεί το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το συντομότερο.

Πολιτική πτυχή έχει φυσικά το ζήτημα και για την ε/κ πλευρά, καθώς μία μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις Τατάρ για αναγκαιότητα δήθεν απευθείας συντονισμού «υπουργού υγείας» και Κωνσταντίνου Ιωάννου, έσπευσε να επικοινωνήσει με τον Μουσταφά Ακιντζί με τον οποίο καθόρισαν την 8η Ιουνίου ως ημερομηνία για σταδιακό άνοιγμα. Μία επικοινωνία που κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είχε γίνει ακόμα και νωρίτερα. Ο βασικός λόγος που έγινε, πέραν των προφανών, είναι γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ως η μοναδική νόμιμα αναγνωρισμένη διεθνώς στο νησί, δεν θα μπορούσε να αφήσει τον πρώτο λόγο στο ψευδοκράτος για το ζήτημα αυτό.

«Προεκλογική» χροιά

Μέσα σε όλες αυτές τις διεργασίες και τις διαβουλεύσεις, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως οι Τατάρ και Όζερσαϊ επιχειρούν να αφαιρέσουν από τον ρόλο και τη δυναμική του Μουσταφά Ακιντζί ενόψει «εκλογών» Οκτωβρίου. Δεν είναι διατεθειμένοι να τον αφήσουν να διεκδικήσει δάφνες για οτιδήποτε σε αυτή την περίοδο. Αυτό το συμπεραίνει κανείς, τόσο στο ζήτημα των οδοφραγμάτων, όσο και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως οι πυρκαγιές, όπου ο Όζερσαϊ προσπάθησε να περάσει το μήνυμα πως ο ίδιος επικοινωνεί με τα Ηνωμένα Έθνη και διασφαλίζει βοήθεια στην πυρόσβεση, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ακόμα και στο θέμα της αποστολής ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων από την ε/κ πλευρά εν μέσω πανδημίας και μετά από συνεννόηση Ακιντζί-Αναστασιάδη, ο Τατάρ δημιούργησε ζήτημα, χαρακτηρίζοντας παράνομη τη μεταφορά αυτή. Επίσης, «προεκλογική» χροιά αποδίδει η «κυβέρνηση», όταν στην ουσία επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να εμπλέκει στο σκηνικό την Άγκυρα, είτε σε επίπεδο στήριξης, είτε σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων.

Εμπλοκή της Άγκυρας

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την «τδβκ» καθώς έχει όλα τα φόντα να γίνει η Σιγκαπούρη της περιοχής, είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε δηλώσεις που είχαν έντονο το στοιχείο του εντυπωσιασμού. Ο Τατάρ έσπευσε να υιοθετήσει αυτή την αναφορά, λέγοντας μάλιστα πως κάποιοι θέλουν να φύγουν οι εγγυήσεις της Τουρκίας, όπως και ο στρατός, κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί με την Τουρκία καλύτερες συνθήκες, τόνισε, δίνοντας μία αίσθηση πως η «κυβέρνηση» το στρέφει το βάρος προς την Άγκυρα ενόψει «εκλογών». Ο πρώτος σε έσοδα τομέας στα κατεχόμενα είναι αυτός του τουρισμού με 1 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθεί ο τομέας της εκπαίδευσης με 750 εκατομμύρια, σύμφωνα με προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι. Ο κ. Οκτάι επεσήμανε πως τώρα είναι η ευκαιρία να βοηθήσει η Τουρκία το ψευδοκράτος να καταστεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό και πόλος έλξης τουριστικών ροών. Τόνισε, επίσης, πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν την «κυβέρνηση» Τατάρ, τόσο στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, όσο και στο ζήτημα της ΑΟΖ. Δεν δίστασε να μπει και στα εσωτερικά του ψευδοκράτους, λέγοντας πως προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να αρθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυσκολεύουν τους επενδυτές να επενδύσουν στα κατεχόμενα. Όλα τα πιο πάνω με την προσθήκη και του οικονομικού πρωτοκόλλου με το ψευδοκράτος πρόσφατα, δίνουν την αίσθηση πως για την Τουρκία αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουν οι Τ/Κ να εξαρτώνται από την Άγκυρα και να δίνεται η αίσθηση πως ο Ερντογάν είναι σε θέση να λύσει όλα τα προβλήματα και να φέρει ένα καλύτερο μέλλον. Σημαντική παράμετρος το ότι η Άγκυρα θέλει να καλλιεργήσει μία αίσθηση πως η τ/κ πλευρά δεν χρειάζεται κανέναν άλλον πέραν της Τουρκίας. Φυσικά κάτι τέτοιο βρίσκει αρκετές αντίθετες φωνές εντός της τ/κ πλευράς, όχι όμως από την «κυβέρνηση».

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η στάση του Ερσίν Τατάρ, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο ρητορικής, άρχισε να διαφοροποιείται αισθητά στο ζήτημα των οδοφραγμάτων. Δεν ήταν πλέον το ίδιο αρνητικός σε ενδεχόμενο άνοιγμα και εστίαζε μόνο στο ότι θα έπρεπε να μελετηθούν τα μέτρα κάτω από τα οποία θα γινόταν εφικτό να ανοίξουν σταδιακά τα οδοφράγματα. Είχε άλλωστε συναντήσεις και με τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή, από πλευράς Τ/Κ, για θέματα Υγείας, όσο και δύο συναντήσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί, το συμπέρασμα των οποίων άφηνε παραθυράκι για συνεννόηση και άνοιγμα, αρχής γενομένης από τις 8 Ιουνίου. Ωστόσο, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ ήταν έντονα αρνητικός και έθετε πολιτικά επιχειρήματα στη βάση υποθετικών σεναρίων. Ο Μουσταφά Ακιντζί, εκμεταλλευόμενος τη διαφαινόμενη διαφορετική αντίληψη των δύο, επέμεινε χθες στο να ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Τατάρ τη θέση της «κυβέρνησης» έτσι ώστε να μπορέσει και εκείνος με τη σειρά του να ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Δεν είναι η πρώτη φορά που Τατάρ και Όζερσαϊ έχουν διαφορετική προσέγγιση σε ένα ζήτημα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν έρχονται σε δημόσια αντιπαράθεση, καθώς η διατήρηση του «κυβερνητικού σχηματισμού» είναι σημαντική στην παρούσα φάση και ενόψει «εκλογών». Άλλωστε, μπορεί η Άγκυρα φαινομενικά να στηρίζει την «κυβέρνηση» Τατάρ, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ωστόσο αυτός που διαχρονικά έχει άκρες στην Άγκυρα είναι ο Κουντρέτ Όζερσαϊ. Το κατά πόσον όλο αυτό το σκηνικό διαμορφώνει μία κίνηση ματ ή αν θα γυρίσει ως μπούμερανγκ κατά της «κυβέρνησης» και του Όζερσαϊ, θα διαφανεί στο πώς θα καταγραφούν τα δεδομένα γύρω από τα οδοφράγματα στην έκθεση που ετοιμάζει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για το ΣΑ του ΟΗΕ, όπως επίσης στις αντιδράσεις των Τ/Κ τις επόμενες μέρες, αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα των «εκλογών» τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.