POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κερδίζει πόντους η αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογoΜια πρόταση νόμου που κατά καιρούς κατατέθηκε και υποστηρίχθηκε από διάφορα κόμματα, περιλαμβανομένου του ΔΗΣΥ, αλλά και μέσω νομοσχεδίου από την παρούσα κυβέρνηση, θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Πρόκειται για πρόταση που αυτή τη φορά κατέθεσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, για τροποποίηση του νόμου περί Αρχείου Πληθυσμού, ώστε όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους να εγγράφονται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο. Δηλαδή, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην αρμόδια κρατική υπηρεσία, καθώς η υποχρέωση κατάθεσης αίτησης εκτιμάται ότι λειτουργεί ως αντικίνητρο για νεαρούς ψηφοφόρους να ενδιαφερθούν εμπρόθεσμα για διασφάλιση του εκλογικού τους δικαιώματος. Όταν την ημέρα των εκλογών ή λίγες μέρες νωρίτερα ενδιαφερθούν να ψηφίσουν, ενδεχομένως μετά από πίεση της οικογένειας ή φίλων τους, δεν έχουν δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς δεν έκαναν έγκαιρα εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο. Πολύ περισσότεροι ωστόσο είναι αυτοί που είτε εγγράφονται στον εκλογικο κατάλογο, ούτε επιδεικνύουν ενδιαφέρον να ψηφίσουν.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η θετική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ υπέρ της αυτόματης εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο. Το ΑΚΕΛ δεν απέρριπτε σε παλαιότερες συζητήσεις του ίδιου θέματος την αυτόματη εγγραφή ως θέμα αρχής, αλλά προβληματιζόταν και εν τέλει υιοθετούσε τις ενστάσεις της Υπηρεσίας Εκλογών, αλλά και του γενικού εισαγγελέα. Αυτή τη φορά, το ΑΚΕΛ έχει τοποθετηθεί, σε επίπεδο Επιτροπής Εσωτερικών, υπέρ της πρότασης Λιλλήκα για αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο.

Από την άλλη, ο ΔΗΣΥ, βουλευτές του οποίου είχαν καταθέσει παλαιότερα πρόταση νόμου με το ίδιο περιεχόμενο, δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επί της πρότασης. Ο «Π» πληροφορείται ότι η απόφαση του ΔΗΣΥ θα ληφθεί το απόγευμα σήμερα, στη διάρκεια συνεδρίας της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Εναντίον της πρότασης τάσσονται το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Το ΔΗΚΟ έχει ήδη τοποθετηθεί, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Πανίκου Λεωνίδου, εναντίον οποιασδήποτε τροποποίησης του εκλογικού νόμου σε αυτή τη φάση, καθώς υπολείπονται μόλις 10 μήνες από τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου 2021.

Η πρόταση Λιλλήκα προβλέπει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα καλεί με προσωπικές επιστολές τα πρόσωπα που συμπληρώνουν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν να υποβάλουν αίτηση στον οικείο έπαρχο για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο εντός τριών μηνών και, σε περίπτωση που δεν υποβάλουν την εν λόγω αίτηση, ο οικείος έπαρχος θα προβαίνει αυτεπάγγελτα στην εγγραφή τους, με βάση την καταχωρισμένη διεύθυνσή τους στο αρχείο πληθυσμού.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε προβληματισμό και επιφυλάξεις όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή της πρότασης.  Υποστηρίχθηκε ότι η πρόταση ενέχει τον κίνδυνο εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο και προσώπων τα οποία έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στο εξωτερικό, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο.

Επιπρόσθετα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι, παρ’ όλο που το σύστημα αρχείου πληθυσμού παρέχει την ευχέρεια στο Υπουργείο Εσωτερικών να εντοπίζει τους πολίτες που αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο, οι διευθύνσεις των εν λόγω προσώπων, οι οποίες καταχωρίσθηκαν σε αυτό κατά πάσα πιθανότητα κατά τον χρόνο έκδοσης του δελτίου ταυτότητάς τους πριν από χρόνια, ενδέχεται να είναι διαφορετικές κατά τον χρόνο απόκτησης από αυτά τα άτομα του δικαιώματος του εκλέγειν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε επίσης ότι το 2014 ο γενικός εισαγγελέας είχε αναφέρει πως αν η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο γίνεται αυτόματα δεν θα παρέχεται η δυνατότητα στο κράτος να ελέγχει κατά πόσο ο ψηφοφόρος έχει όντως τη συνήθη διαμονή του στην Κυπριακή Δημοκρατία για 6 μήνες πριν από την εγγραφή του στον κατάλογο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.