Φόρμα αναζήτησης

Κερδισμένη η Γεροσκήπου από τη συνένωση με Πάφο

Μπορεί στον Δήμο Γεροσκήπου να εξακολουθούν να ακούγονται φωνές εναντίον της συνένωσής του με τον Δήμο Πάφου, ωστόσο η τεχνοοικονομική μελέτη που ετοίμασε για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών ο εξωτερικός σύμβουλος Χαράλαμπος Κουταλάκης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο μεγάλος κερδισμένος από μια τέτοια συνένωση θα είναι ο Δήμος Γεροσκήπου. Για την επαρχία Πάφου η μελέτη προβλέπει τρία διαφορετικά σενάρια συνενώσεων, ωστόσο οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πιθανότερο σενάριο είναι το πρώτο, το οποίο προβλέπει συνένωση της Πάφου με τη Γεροσκήπου, συνένωση του Δήμου Πέγειας με τις Κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας και συνένωση του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς με τις Κοινότητες Αργάκας, Μακούντας, Γουδίου, Στενής, Πελαθούσας και Χρυσοχούς.
Μικρές πιθανότητες υιοθέτησης συγκεντρώνει για την ώρα το σενάριο συνένωσης της Πάφου με την Πέγεια και γειτονικές κοινότητες (με τη Γεροσκήπου να ενώνεται μόνο με τις Κοινότητες Αχέλειας, Τίμης και Αγίας Μαρινούδας), όπως και το σενάριο δημιουργίας ενός μεγάλου μητροπολιτικού δήμου, με τη συγχώνευση Πάφου, Γεροσκήπου, Πέγειας και των Κοινοτήτων Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Χλώρακας, Έμπας, Λέμπας και Κισσόνεργας. Και στις τρεις επιλογές το σενάριο συνενώσεων με επίκεντρο τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς παραμένει αναλλοίωτο.

Φθηνότερες υπηρεσίες

Η μελέτη ευνοεί το σενάριο συνένωσης των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου, χωρίς να αποκλείει τα άλλα δύο, τα οποία ωστόσο δυνατό να επιφέρουν και αρνητικές οικονομίες κλίμακας, λόγω της μεγάλης έκτασης του κεντρικού δήμου. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η συνένωση Πάφου και Γεροσκήπου δημιουργεί έναν νέο ισχυρό και βιώσιμο οικονομικά δήμο, με πολύ υψηλό βαθμό ενδοδημοτικής συνοχής, ο οποίος θα είναι σε θέση να προγραμματίζει και να υλοποιεί ολοκληρωμένες πολιτικές για το σύνολο της πόλης. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο σημερινός κατακερματισμός των δημοτικών ορίων της πόλης σε δύο δήμους εμποδίζει τόσο τη δημιουργία των απαραίτητων αναπτυξιακών συνεργειών και πρωτοβουλιών, όσο και την παροχή ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Και συνεχίζει η μελέτη: «Από τη βελτίωση των δεδομένων που καθορίζουν την οικονομική απόδοση και βιωσιμότητα ενός δήμου, (από τη συνένωση Πάφου – Γεροσκήπου) μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο Δήμος Γεροσκήπου, ο οποίος θα μειώσει σημαντικά (τουλάχιστον κατά 22,87%) το κόστος παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες του». Με άλλα λόγια, οι σημερινοί δημότες Γεροσκήπου θα απολαμβάνουν, λόγω της συνένωσης, καλύτερες δημοτικές υπηρεσίες και θα πληρώνουν κατά σχεδόν 23% λιγότερα χρήματα γι’ αυτές.
Ο δημότης Γεροσκήπου έχει σήμερα μέσο ετήσιο κόστος παροχής υπηρεσιών σχεδόν τα 460 ευρώ και υπολογίζεται από τον μελετητή ότι σε περίπτωση συνένωσης με την Πάφο το κόστος αυτό θα μειωθεί στα 354 ευρώ ετησίως, προφανώς λόγω των οικονομιών κλίμακας και τις εξοικονομήσεις. Μάλιστα, ο μελετητής σημειώνει ότι αυτή η μείωση ενδεχομένως τελικά να είναι μεγαλύτερη, μέσα από την ανακατανομή του προσωπικού και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών. Μέσω της συνένωσης, το μέσο ετήσιο κατά κεφαλή κόστος παροχής υπηρεσιών στην Πάφο, που είναι σήμερα 328,9 ευρώ, θα ανέβει ελαφρώς στα 354,1 ευρώ.

Τι θα αλλάξει

Για τον μελετητή η συνένωση Πάφου – Γεροσκήπου αποτελεί αυτονόητη επιλογή, καθώς οι δύο δήμοι αποτελούν ενιαίο οικιστικό συγκρότημα, με μόλις 3,5 χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους. Αυτή η συνένωση, προστίθεται, αναμένεται να βελτιώσει όχι μόνο τις οικονομικές αποδόσεις των δύο δήμων, λόγω της υψηλής οικιστικής και πληθυσμιακής τους πυκνότητας, αλλά και να οδηγήσει σε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των αστικών τοπικών υποθέσεων, μέσα από έναν ενιαίο αναπτυξιακό προγραμματισμό και ομογενοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τι θα αλλάξει

Για τον μελετητή η συνένωση Πάφου – Γεροσκήπου αποτελεί αυτονόητη επιλογή, καθώς οι δύο δήμοι αποτελούν ενιαίο οικιστικό συγκρότημα, με μόλις 3,5 χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους. Αυτή η συνένωση, προστίθεται, αναμένεται να βελτιώσει όχι μόνο τις οικονομικές αποδόσεις των δύο δήμων, λόγω της υψηλής οικιστικής και πληθυσμιακής τους πυκνότητας, αλλά και να οδηγήσει σε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των αστικών τοπικών υποθέσεων, μέσα από έναν ενιαίο αναπτυξιακό προγραμματισμό και ομογενοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στη μελέτη:

  • Ο νέος δήμος θα έχει πληθυσμό 40.770 κατοίκους (8 χιλιάδες η Γεροσκήπου και 33 χιλιάδες η Πάφος).
  • Στον νέο δήμο θα ζουν 1.571 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, έναντι 695 που είναι ο μέσος όρος στους δήμους.
  • Τα προβλεπόμενα έσοδα του νέου δήμου (μαζί με την κρατική χορηγία) ανέρχονται στα 27 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία όμως τα 21 εκατ. θα προέρχονται από την Πάφο και μόλις τα 6 εκατ. από τη Γεροσκήπου.
  • Σήμερα, το ποσοστό ιδίων εσόδων για την Πάφο είναι 84,2% και για τη Γεροσκήπου 79,7%. Ο νέος δήμος θα έχει ποσοστά ιδίων εσόδων 83,2%.
  • Με βάση στοιχεία του 2017, ο νέος δήμος θα έχει πλεονάσματα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, στη δημιουργία των οποίων θα συμβάλλει με 2,2 εκατ. η Πάφος και με 330.000 η Γεροσκήπου.
  • Οι συνολικές εξοικονομήσεις από οικονομίες κλίμακας σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η συνένωση Πάφου – Γεροσκήπου δυνατό να ανέλθουν στα 1,25 εκατ. ευρώ ετησίως

 

Εξαιρετικά βιώσιμος ο νέος Δήμος Πέγειας

Σύμφωνα με την τεχνοοικονομική μελέτη, βάσει της οποίας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, η συνένωση του Δήμου Πέγειας με τις όμορες Κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας θα συνθέσουν «έναν εξαιρετικά βιώσιμο δήμο, όπου το ποσοστό ιδίων εσόδων στο σύνολο των εσόδων θα ανέρχεται στο 88%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο των 30 δήμων, που είναι 63,6%».
Αναμένεται βελτίωση τόσο των εσόδων όσο και των δαπανών του νέου δήμου. Ειδικότερα, προβλέπεται διπλασιασμός των ετήσιων εσόδων, τα οποία αναμένεται να φθάσουν στα 13,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 6,5 εκατ. αναμένεται ότι θα προέρχονται από την Πέγεια και άλλα 4,3 εκατ. από τη Χλώρακα. Οι δαπάνες υπολογίζονται στα 11,5 εκατ. ευρώ ετησίως, με την κατά κεφαλήν ετήσια δαπάνη να φθάνει τα 691,4 ευρώ, έναντι 1.249 (!) σήμερα στην Πέγεια και 718,4 ευρώ στη Χλώρακα και 622 στην Κισσόνεργα. Οι κατά κεφαλήν δαπάνες στην Έμπα σήμερα είναι 267,9 ευρώ και στη Λέμπα 384,5 ευρώ.
Ευνοημένοι θα είναι οι κάτοικοι Πέγειας από το μέσο κατά κεφαλή κόστος παροχής υπηρεσιών σε περίπτωση δημιουργίας του νέου δήμου. Το κατά κεφαλή κόστος για τις υπηρεσίες θα είναι περίπου 489 ευρώ ετησίως, έναντι 779,5 που είναι σήμερα στην Πέγεια (μείωση περίπου 37%), 575 στη Χλώρακα, 428,2 στην Κισσόνεργα, 383,2 στη Λέμπα και 193,1 στην Έμπα. Προφανώς οι κάτοικοι των κοινοτήτων θα εξασφαλίσουν περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες, εξ ου και το αυξημένο κατά κεφαλήν κόστος.
Οι συνολικές εξοικονομήσεις από τον νέο δήμο προβλέπεται να φθάσουν τα 2,5 εκατ. ετησίως.
Ο πληθυσμός του νέου δήμου αναμένεται να τετραπλασιαστεί. Ο σημερινός Δήμος Πέγειας έχει πληθυσμό περίπου 4 χιλιάδων κατοίκων και με τη συνένωση των κοινοτήτων θα αυξηθεί στις 17 χιλιάδες. Σύμφωνα με τον μελετητή, η προσθήκη των πιο πάνω κοινοτήτων θα οδηγήσει στη διοικητική ενοποίηση του παραλιακού μετώπου μέχρι τα δυτικά όρια του Δήμου Πάφου, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες συνεργειών με τον όμορο Δήμο Πάφου και θα οδηγήσει σε σαφή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.