Φόρμα αναζήτησης

Κεντρικά θα ετοιμάζονται οι εξετάσεις ανά τετράμηνο

Με κεντρικές εξετάσεις (ενιαίες με κοινό εξεταστικό δοκίμιο για όλους τους μαθητές) προχωρά ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά, δεδομένου ότι η πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων των βουλευτών. Οι δε ανησυχίες /προβληματισμοί του κλάδου Επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ) οι οποίες περιγράφονται ενδελεχώς σε επιστολή, ημερομηνίας 9 Ιουλίου, που εστάλη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και στους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας δεν υφίστανται πλέον. Υπό τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες το πρωί για να διαπιστωθεί, όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Π», ότι τα πλείστα θέματα που απασχολούσαν τους επιθεωρητές ήταν οργανωτικής φύσεως και διαδικαστικού χαρακτήρα. Στους επιθεωρητές δόθηκαν συγκεκριμένες επεξηγήσεις, οι οποίες τους έχουν ικανοποιήσει. Το γεγονός επιβεβαίωσε στον «Π» ο κ. Σπύρος Αντωνέλλος, γραμματέας του ΚΕΜΕ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «οι οποιεσδήποτε ανησυχίες, δικές μας ή του Υπουργείου Παιδείας έχουν εξαλειφθεί». Πρόσθεσε δε ότι τα όσα αποφασίστηκαν διασφαλίζουν την ποιότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφόρηση που έλαβε ο «Π» το θέμα της υποστελέχωσης του κλάδου των επιθεωρητών, για το οποίο γίνεται λόγος στην επιστολή , δεν τέθηκε και δεν συζητήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του κλάδου έφτασαν στο Υπουργείο με συγκεκριμένες απορίες αλλά και εισηγήσεις. Οι απορίες αφορούσαν διάφορα οργανωτικά ζητήματα για τα οποία εισακούστηκαν οι εισηγήσεις τους και πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα, αποφασίστηκε όπως δημιουργηθούν ομάδες εργασίας μεταξύ των επιθεωρητών για τα θέματα που άπτονται των εξετάσεων. Σε ό,τι αφορά την εισήγησή τους για τη συμμετοχή μάχιμων εκπαιδευτικών στις επιτροπές ετοιμασίας εξεταστικών δοκιμίων, ο υπουργός παρουσιάζεται θετικός, αφού κάτι τέτοιο συμβαίνει και σήμερα. Πάντως, εξ όσων διαβεβαιώνει τον «Π» αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Παιδείας «δεν θα προκύψουν οποιαδήποτε ζητήματα σε ό,τι αφορά τον κεντρικό χαρακτήρα τον εξετάσεων. Υπάρχει, άλλωστε, ο μηχανισμός στο Υπουργείο για την ετοιμασία των κεντρικών εξετάσεων τετραμήνων, με χρόνια εμπειρίας, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί αφού η πρόταση νόμου περάσει από τη Βουλή».

Με δεδομένο, πάντα, ότι η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ περάσει σήμερα από την Βουλή, σε εξετάσεις ανά τετράμηνο (τον Δεκέμβριο και τον Μάιο δηλαδή) θα «κάτσουν» τη σχολική χρονιά 2019-2020 οι μαθητές της Α’ Λυκείου. Τη χρονιά 2020-2021 οι μαθητές της Α και Β’ Λυκείου και τη χρονιά 2021-2022 οι μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου.

Σε ό,τι αφορά το Γυμνάσιο και την έναρξη των τετραμήνων, η μπάλα ρίχνεται στη Βουλή και στα πολιτικά κόμματα. Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας προτείνει όπως τη σχολική χρονιά 2021-2022 εισαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις τετραμήνων στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Στη δε πρόταση Λεωνίδου δεν γίνεται αναφορά στον γυμνασιακό κύκλο. Σήμερα, στο μεταξύ, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται προς ψηφοφορία και η πρόταση του ΑΚΕΛ για την κατάργηση του θεσμού των τετραμήνων.