Φόρμα αναζήτησης

Και κάπου εκεί, μια μέρα, ερωτεύεσαι την Ήπειρο!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Κώστας Κωνσταντίνου

Λοιπόν. Θα σας πω το εξής: Εάν υπάρχει ένα πράγμα στην Ήπειρο που ξεπερνά την ομορφιά αυτού του τόπου, ένα είναι, αυτό είναι η φιλοξενία των ανθρώπων του.

Συνήθως, όταν καταλήγεις σε τέτοιες διαπιστώσεις ταξιδεύοντας, το αφήνεις για το τέλος. Όμως, εδώ, νομίζω πως επιβάλλεται να είναι η αρχή. Γιατί είναι γεγονός πως όποιος βρεθεί εκεί, αυτό το κρυμμένο σχετικά μυστικό της Ελλάδας θα το αγαπήσει για την ασύλληπτη, πραγματικά, ομορφιά του αλλά και εξίσου για τους ανθρώπους του. Είναι και το φαΐ, ΟΚ. Αυτό είναι μόνος του λόγος για να πας… Είναι και τα γλυκά. Αυτά και εάν. Αλλά κυρίως είναι η ομορφιά της Ηπείρου και το χαμόγελο των ανθρώπων της.

Δεν το περίμενα. Λες, βουνά, άμα έχεις περάσει και τόσα χρόνια στην Αυστρία όπως εγώ, με τους… βουνίσιους ένα θέμα το έχεις. Πώς εδώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο, μα ακριβώς όμως, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είναι σαν να ξυπνάνε όλοι μονίμως με την καλή τους. Χαμόγελο, ευγένεια…

Πώς είμαστε εμείς…; Ε, το αντίθετο λέμε.

Ξέρετε αυτά τα «πρέπει να το κάνω μια μέρα» ταξίδια, ε; Κάπως έτσι ήταν και για μένα. Ήθελα να πάω στα Ζαγοροχώρια –είχα πάει στα Γιάννενα με το σχολείο, αλλά τίποτα δεν είχα προσέξει τότε και τίποτα δεν θυμόμουν έτσι… κάποια χρόνια μετά- οπότε μια μέρα σκάει η πρόσκληση.

Αν ήθελα λέει να πάω με την TUS Airways στα Γιάννενα, τα Ζαγοροχώρια κτλ τώρα που η εταιρεία ξεκίνησε απευθείας πτήσεις. Κάπως έτσι βρέθηκα εκεί, χωρίς να ξέρω τι με περίμενε στις μέρες που θα ακολουθούσαν.

Μετράω αισίως εξήντα κάτι χώρες. Ε, είχα χρόνια να μου κάνει τόσο… κάτι τόσο ένα μέρος όσο η Ήπειρος.

Κατ’ αρχάς τα Γιάννενα αξίζουν το ταξίδι από μόνα τους. Η τοποθεσία εκεί στη λίμνη Παμβώτιδα –για τους πολλούς «η λίμνη των Ιωαννίνων» σκέτο- είναι μοναδική. Έχει και το νησί, στη μέση της λίμνης, με τα καταστήματα χειροτεχνίας και το Μουσείο του Αλή Πασά, το οποίο όντως δεν έχει όνομα, είναι Το Νησί Ιωαννίνων. Νησί σε μια λίμνη μες τα βουνά. Πόσο συχνό είναι; Και εμείς εάν είχαμε μια ζούγκλα κάπου στην Τριμίκλινη, Ζούγκλα Τριμίκλινης θα τη λέγαμε. Αργότερα ήταν που θα ήταν είχαμε μετονομάσει σε Εθνικό Πάρκο Μακάριος ο Γ’.

Πάνω στη λίμνη είναι το Κάστρο των Ιωαννίνων, ένα περίκλειστο κομμάτι ουσιαστικά της πόλης. Το μέρος αυτό κατοικείται αδιαλείπτως για αιώνες και αντικατοπτρίζει την ποικιλόμορφη Ιστορία των Ιωαννίνων με μνημεία όπως το Φετιχέ Τζαμί λ.χ. και την μοναδική συναγωγή της πόλης που διασώζεται, την πιο ιστορική της Ελλάδας αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο. Πριν την κατάργηση της Βασιλείας, ήταν θερινή κατοικία των βασιλέων.

Ένα tip ξεκάρφωτο αλλά αξίζει: Στην ευθεία από τη συναγωγή, στην οδό Παλαιολόγου θα βρείτε το Chevalier ένα από τα πιο χαριτωμένα καφενεία έβερ. Το βράδυ είναι μπαράκι. Complimentary και εδώ το μπακλαβαδάκι με τον καφέ. Για τα γλυκά θα σας πω πιο κάτω. Μείνετε μαζί μου.

Εκεί στο Κάστρο είναι και το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Όταν το είδα στο πρόγραμμα, μόλις φτάσαμε κιόλας, έκανα γκριμάτσα. ΜΗΝ το χάσετε. Είναι μοναδική εμπειρία. Ο χώρος που το στεγάζει επίσης. Το πώς το έστησαν και το πόσο απλά και διαδραστικά βλέπει κανείς την ιστορία της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας και της πόλης με σπάνια δημιουργήματα, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ρίξτε μια ματιά εδώ: http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Argyrotexnias/to-mouseio.aspx

Η λίμνη; Η λίμνη είναι ένας κόσμος από μόνος της. Σε κάποια σημεία, γουστόζικες καφετέριες, εστιατόρια και μπαράκια σε αναπαλαιωμένα κτήρια και με σεβασμό στο… τριγύρω, απλώνονται κατά μήκος της. Ενώ μονίμως βλέπει κανείς κόσμο να περπατά, να κάνει jogging, να βγάζει βόλτες τα σκυλιά του και να χαίρεται τη φύση δίπλα από τα τείχη. Εάν την πετύχετε με ομίχλη δε, είναι το κάτι άλλο. Μια μαγεία! Επίσης το Σπήλαιο των Ιωαννίνων είναι από τα βασικά που δεν πρέπει κανείς να χάσει και βεβαίως για την Κυρά Φροσύνη κτλ μην σας τα λέω πάλι. Τα ξέρετε. Αυτά που λέγονται τουλάχιστον… 

Από εκεί θα αρχίσετε τις εξορμήσεις. Από τα Γιάννενα, εννοώ. Το τι θα κάνετε είναι αναλόγως γούστων αλλά αυτό είναι ίσως το σημείο όπου πρέπει κανείς να πει ένα μεγάλο respect στους Ηπειρώτες για τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύτηκαν την πολυμορφία της γης τους αναπτύσσοντας –το respect και για τον τρόπο με τον οποίο σέβονται το περιβάλλον- κάθε πιθανή μορφή δραστηριότητας που θα μπορούσαν να αναπτύξουν.

Μπορεί να πάει κανείς εκδρομές όπως  οι περισσότεροι. Να θαυμάσει τη φύση, την αρχιτεκτονική ή να επισκεφθεί μερικά από τα παλιά μοναστήρια της Ελλάδας, ενίοτε λαξεμένα σε απόκρημνα βουνά όπως η Μονή Καπίνας. Μέχρι και μέσα στην άνοιξη να πάει σε χιονοδρομικά κέντρα. Τέλος Μαρτίου π.χ. θα βρείτε πολύ χιόνι στις βουνοκορφές και μια ώρα από εκεί, η πόλη των Ιωαννίνων μπορεί να απολαμβάνει τη λιακάδα της.

Το εκπληκτικό όμως που σας έλεγα και πιο πάνω είναι το τι σκέφτηκαν για να αξιοποιήσουν όλη αυτή την ομορφιά. Μονοπάτια, πεζοπορίες, ορειβασία, ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς (σ.σ. φυσικά και ΔΕΝ είναι δική μου η φωτογραφία εδώ), περιβαλλοντικό τουρισμό, ειδικές δραστηριότητες για ποδηλάτες δεν υπάρχει αθλητική ή άλλη δραστηριότητα που μπορεί να γίνει και να μην την έχουν φέρει.

Σε μια παρουσίαση στην Κόνιτσα όπου μας έδειξαν οι του Δήμου και του Νομού πού μπορεί να κάνει τι κανείς, προσπαθούσα να σκεφτώ εάν υπήρχε κάτι που… υπάρχει ως δραστηριότητα και δεν έφτιαξαν. Όποιος αγαπά τη φύση είναι κυριολεκτικά στο στοιχείο του εδώ – και όχι μόνος απαραιτήτως. Είναι και όλα οργανωμένα για ομάδες όλων των μεγεθών.

Στην Κόνιτσα, (πάνω, η θέα της πόλης και εκεί που καταλήγει ο ποταμός, η Αλβανία) πήγαμε –ναι πήγα και εγώ!- στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Παΐσιος. Έφαγα ένα από τα καλύτερα λουκουμάκια της ζωής μου νομίζω εκεί –δύο χτύπησα, ντροπή να λέμε ψέματα…- στο σπίτι – μουσείο που έφτιαξε η οικογένειά του και η κοινότητα, χωρίς είσοδο και χωρίς να πουλάνε οτιδήποτε αλλά και με ξεκάθαρη –και καθόλου θετική- άποψη για τα ρεζιλίκια με τις παντόφλες και τα κάστανα.

Ταπεινοί άνθρωποι, συμπαθέστατοι. Καταλάβαινες πως το έκαναν απλά και μόνο από απέραντο σεβασμό και αγάπη, εν αντιθέσει με άλλους που τον έκαναν εμπόριο. Τρελή θέα το σπίτι Παΐσιου, επίσης; Τρελή όμως!  Εάν πάτε, θα σας το κάνω σαν προφητεία: Θα είναι σαν να είστε σε σαλέ στην Ελβετία αλλά δεν θα είστε!   

Σκέφτηκα να κρύψω ένα τρίτο λουκουμάκι, μετά από την υπόθεση με το κάστανο μπορεί να αποδειχθεί καλή επένδυση, αλλά μετά ντράπηκα.

Κάναμε μοναδικές εκδρομές. Είδαμε πολλά και όμως ελάχιστα. Θα σας πάρω φωτογραφικά από εδώ.

Αφήσαμε πίσω μια Κύπρο με σκόνη και ζέστη…

…. και πήγαμε στα Γιάννενα που είχαν μια ψυχρούλα και τον καθαρό αέρα που κοντεύαμε να ξεχάσουμε τη μυρωδιά του εδώ.

Και από εκεί για τρεις μέρες περνώντας μέσα από πεδιάδες και μετά από  ποτάμια με πέτρινα γεφύρια αιώνων φτιαγμένα από λάσπη, πέτρες και τρίχες, ναι τρίχες όπως αυτό το Κόκκορου

… φτάσαμε μια μέρα να αποκλειστούμε σχεδόν πάνω στα βουνά στο Πέτρινο Δάσος…

στο δρόμο για το Φαράγγι του Βίκου. Από το πουθενά μισό μέτρο χιόνι, άνοιξη και μετά πάλι κάτω καιρός κανονικός, κάνα ψιλόβροχο πού και πού.Αλλά κάτω τα χιόνια μόνο από μακριά.

 

Παντού τριγύρω, όπως εδώ στη φωτογραφία πιο πάνω, πίσω από το Epirus Palace Hotel Congress and Spa που έμεινα, εδώ που έβγαινα jogging το πρωί. Έβγαιναν και οι άνθρωποι από τα σπίτια και με χαιρετούσαν, σου λέει, ας τον έχουμε από κοντά δεν είναι καλά αυτός εάν να τρέχει από το χάραμα εδώ πάνω,. Κοντά στην ουσία αν όχι στην αιτία.

Μέχρι και rafting κάναμε… ΟΚ, έκαναν. Εγώ κρύωνα απάνω στο βουνό που μας πήγαν να αλλάξουμε και τους είπα δεν θα πάω. Έτσι προσφέρθηκα να κάνω – τι άλλο;- το φωτογράφο.

Τα υπόλοιπα θα τα περάσουμε μέσα από τα πρακτικά… Δώστε προσοχή, διότι εδώ κάπου έβαλα και τα του φαγητού.

Ας πούμε, το πώς μπορείτε να πάει κάποιος;

Η TUS AIRWAYS (www.tusairways.com) πετά κάθε Δευτέρα και Παρασκευή κατευθείαν από τη Λάρνακα για τα Ιωάννινα, με επιστροφή την ίδια μέρα. Είναι η μοναδική εταιρεία με απευθείας πτήσεις και σε ούτε ένα δίωρο είστε εκεί. Έχει μέχρι και επιλογή φαγητού χωρίς κρέας (λέω τον πόνο μου, μην δίνετε σημασία) Τα εισιτήρια αρχίζουν από 45 ευρώ η απλή διαδρομή.

Κάθε Τρίτη και Σάββατο πετά και για την Πρέβεζα, συνδέοντας έτσι, απευθείας πάντα, το άλλο εξίσου φανταστικό κομμάτι της Ηπείρου με μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας –στα Σύβοτα, την Πάργα κτλ- με την Κύπρο. Από την Πρέβεζα βεβαίως, πάει κανείς και στη Λευκάδα. Ε ναι, χωρίς άλλες συστάσεις.

Σημειώστε πως οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές στην Ήπειρο και άνετα μπορεί κανείς να συνδυάσει τις χρυσές αμμουδιές με μερικά από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας. Ενδεικτικά, από την Πρέβεζα, το νοτιότερο άκρο, μέχρι τα Γιάννενα το ταξίδι διαρκεί μιάμιση μόνο ώρα. Το οδικό δίκτυο είναι κι αυτό μια έκπληξη αφού έχει αναβαθμιστεί και είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που μπήκε στο χάρτη η άλλοτε αποκομμένη περιοχή. Όταν με την Εγνατία Οδό η Θεσσαλονίκη είναι πια μόλις τρεις ώρες από τα Ιωάννινα, καταλαβαίνει κανείς πόσα έχουν αλλάξει.

Τα της διαμονής: Τα Ιωάννινα αναβαθμίζονται και αυτά με ξενοδοχεία να ανοίγουν συνέχεια λόγω της μεγάλης αύξησης του τουριστικού ρεύματος. Εγώ λ.χ. έμεινα στο Epirus Palace Hotel Congress and Spa, ένα πεντάστερο το οποίο αν και δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει εύκολη πρόσβαση. Πολυτελές αλλά σε πολύ προσιτές τιμές –όπως βλέπω τώρα τσεκάροντας τα sites- με μια εξτραβαγκάντζα έκπληξη στο φουαγιέ και με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Και στα Coco Mat κρεβάτια π.χ. και στα άλλα, όπως π.χ. στο να πάει πίσω ο πελάτης με δυο έξτρα κιλά από τους μπακλαβάδες και τα άλλα γλυκά που ανανεώνουν στο δωμάτιο, για να τον φιλέψουν. Δεν τους βλέπετε διότι δεν έμενε ούτε δείγμα για φωτογράφηση στο δικό μου. Όλες τις μέρες, ναι. Μόνο μία μέρα άφησα ένα, για τα προσχήματα και με βαριά καρδιά. Μάνα συγχώρα με. Πρέπει να νόμισαν πως δεν ξανάδα. Έχω πάθος μ’ αυτά. 

Όμως το jogging, jogging… Ε μα τι;

Τι θα φάτε; Και τι δεν θα φάτε! Η Ήπειρος φημίζεται για την κουζίνα της. Κρεατικά παντού σε αφθονία, πίτες –τρελές πίτες-, τυριά για να πάθετε, κρασί εξαιρετικό αλλά και κάτι που εγώ ως χορτοφάγος πρέπει να σημειώσω.

Σκεφτείτε: Τζουμέρκα, στην Πράμαντα, το κεφαλοχώρι. Χασαποταβέρνα ο Μπούτζας (μια απίστευτη θέα) και τον κόσμο να παραμιλά από το τι έτρωγε, να γίνεται χαμός και να γυρνάς και να λες στον ιδιοκτήτη «ε, εγώ δεν τρώω κρέας…». Και απάνω που λες, θα με πετάξει έξω και δικαίως, να γυρνάει και σου λέει με ένα χαμόγελο, τι το σκέφτεσαι, έχω αυτό, εκείνο, αλλά να σου φτιάξω και εκείνο και το άλλο…. Αυτό λοιπόν. Τρώνε κρέας, πολύ κρέας, όπως όλοι στην Ελλάδα αλλά πουθενά δεν με στραβοκοίταξε άνθρωπος. Απεναντίας, όλοι με το χαμόγελο και την προσοχή στον πελάτη. Θα σκιστούν να μην σε κακοκαρδίσουν. Αυτό έχουν και σε κερδίζουν παντού.

Βεβαίως και ΔΕΝ γίνεται να πάτε στα Γιάννενα και να μην φάτε γλυκά και ειδικά, σιροπιαστά Γιαννιώτικα. Μπακλαβάδες πρωτίστως. Και φυσικά το σκερ μπουρέκ που θα σας αποτελειώσει. Εγώ ξεσήκωσα τον «Κολιονάσιο» και το «Διεθνές» ίσως τα δύο καλύτερα ζαχαροπλαστεία. Αν δεν ταξίδευα με Tus θα την είχα άσχημα.

Επίσης: Λουκουμάκια! Όχι σαν της Οικογένειας Παϊσίου αλλά σχεδόν εφάμιλλα. Σε στέλνουν κανονικά στον παράδεισο.   

Τελικά, θα μπει και στο τέλος: Εάν υπάρχει ένα πράγμα στην Ήπειρο που ξεπερνά την ομορφιά του τόπου, είναι η φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναπάω με την πρώτη ευκαιρία. Για να την γυρίσω και να κατέβω και πιο κάτω, προς την Άρτα και στα παράλια. Επίσης, για να πάω και στη Βόρεια Ήπειρο, στο Αργυρόκαστρο που δεν κατάφερα να δω όταν είχα πάει στην Αλβανία πριν από χρόνια και μου έμεινε απωθημένο μεγάλο. Θέλω καιρό στην Ήπειρο. Όσο πιο πολλές μέρες μπορώ. Όσες πιο πολλές μέρες μπορείτε, αφιερώστε και εσείς. Είναι ένα ταξίδι που το συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη.

Όσοι την γνώρισαν ήδη, ξέρουν και το γιατί. Όσοι δεν τη γνώρισαν, αξίζει να την γνωρίσουν!

Κάντε ένα ΚΛΙΚ στο

http://www.discovergreece.com/en/mainland/epirus

Kαι δείτε, μετά κι αυτό: 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.