Φόρμα αναζήτησης

Καζάνι που βράζει η ΑΗΚ – Οι συντεχνίες αναμένουν γραπτές θέσεις από διεύθυνση

Σε μονόλογο των συντεχνιών εξελίχθηκαν οι δύο συναντήσεις τους την περασμένη εβδομάδα με τον γενικό διευθυντή της ΑΗΚ, τους δύο εκτελεστικούς διευθυντές (παραγωγής-προμήθειας και δικτύων) και τον διευθυντή προσωπικού, στο πλαίσιο του διαλόγου που αποφασίστηκε από το δ.σ. να διεξαχθεί για να βρεθούν λύσεις στα αιτήματα των εργαζομένων και να αποφευχθεί η εργατική αναταραχή.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο μερών, με τις ηγεσίες των συντεχνιών να αναμένουν πλέον από την επίσημη ΑΗΚ συγκεκριμένες γραπτές τοποθετήσεις επί των δύο υπομνημάτων που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Μέχρι στιγμής δεν διαφάνηκε κατά πόσο είναι εφικτή η γεφύρωση των διαφορών σε συγκεκριμένα εργασιακά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος από τις συντεχνίες, καθώς η πλευρά της διεύθυνσης απέφυγε οποιαδήποτε δεσμευτική τοποθέτηση. Δεν είναι επίσης σαφές κατά πόσο τα διευθυντικά στελέχη που συμμετέχουν στον διάλογο είναι εξουσιοδοτημένα να λάβουν αποφάσεις, τουλάχιστο στα εκκρεμούντα εργασιακά θέματα, ή αν όλα τα θέματα θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου για αποφάσεις. Εν ολίγοις, δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο η διεύθυνση θα διεκδικήσει και θα έχει ουσιαστικό ρόλο στον διάλογο ή αν θα αρκεστεί σε ρόλο μεσολαβητή μεταξύ διοικητικού συμβουλίου και εργαζομένων.

Θέματα βιωσιμότητας

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι οι συντεχνίες κατέθεσαν στο πλαίσιο του διαλόγου δύο υπομνήματα προς την ΑΗΚ. Το πρώτο υπόμνημα αφορά θέματα βιωσιμότητας της ΑΗΚ και το δεύτερο τα εκκρεμούντα εργασιακά θέματα.

Φαίνεται μάλιστα ότι οι συντεχνίες έδωσαν κατά την πρώτη συνάντηση προτεραιότητα στα θέματα βιωσιμότητας, δηλαδή θέματα που δεν αφορούν οικονομικές ή άλλες διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά σχετίζονται με προβληματισμούς των εργαζομένων για θέματα όπως:

  • Μερισματική πολιτική: Οι συντεχνίες απορρίπτουν κατηγορηματικά το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και παρέχει δικαίωμα στο κράτος να αντλεί ετησίως μέρισμα από το «αποθεματικό της ΑΗΚ». Οι συνδικαλιστές ζητούν να πληροφορηθούν επίσημα και γραπτώς τη σημερινή θέση της ΑΗΚ επί του νομοσχεδίου. Κατά την αρχική συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή η πρόεδρος της ΑΗΚ Έμιλυ Γιολίτη είχε ταχθεί εναντίον της ψήφισης του νομοσχεδίου, εκφράζοντας τη θέση του δ.σ. Ακολούθησε ωστόσο συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΗΚ, παρουσία της προέδρου της Αρχής, με το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν κάποιες αλλαγές στη διατύπωση τμημάτων του νομοσχεδίου και κάποιες πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες υπέρ της ΑΗΚ, σε περίπτωση άντλησης μερισμάτων. Υπό το φως αυτής της συνάντησης οι συντεχνίες ζητούν γραπτή τοποθέτηση της ΑΗΚ κατά πόσο εξακολουθεί να διαφωνεί με ενδεχόμενη ψήφιση της μερισματικής πολιτικής ή αν θα συναινέσει μετά τις αλλαγές που συμφωνήθηκε να γίνουν στο νομοσχέδιο.
  • Φυσικό αέριο: Οι συντεχνίες ζητούν επίσημη ενημέρωση για τις εν εξελίξει διαδικασίες συμμετοχής της ΑΗΚ στην κρατική Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), έναντι 43 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά της διαθέσιμα για απόκτηση του 30% των μετοχών. Ζητούν επίσης ενημέρωση και για την ύπαρξη ή όχι συγκεκριμένης δέσμευσης από τη ΔΕΦΑ και το Υπουργείο Ενέργειας ότι οι υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και επαναεριοποίησής του, στο Βασιλικό, θα καλύψουν και τις ανάγκες του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στη Δεκέλεια, ώστε να παραμείνει και αυτός ανταγωνιστικός έναντι ιδιωτικών σταθμών που είναι στο στάδιο της κατασκευής.
  • Νέες κινητές μονάδες παραγωγής: Έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι συντεχνίες ως προς το ποιος θα επωμιστεί το κόστος (από 30 έως 50 εκατ. ευρώ) για την ενοικίαση, τον Ιούνιο του 2020, κινητών μονάδων για ενίσχυση της εφεδρείας ηλεκτρισμού. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει συμφωνία με την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΑΗΚ (η οποία οριστικοποιήθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) για κάλυψη του κόστους ενοικίασης από την ίδια την ΑΗΚ και όχι από τους καταναλωτές ρεύματος. Ωστόσο, προφορικά η διεύθυνση φέρεται να ενημέρωσε πως η απόφαση για την κάλυψη των ενοικίων θα ληφθεί μετά την προκήρυξη και κατακύρωση προσφορών, όταν δηλαδή θα διαφανεί το πραγματικό κόστος. Οι συνδικαλιστές ζητούν γραπτή δέσμευση της ΑΗΚ.
  • Ένταξη ΑΠΕ στην παραγωγή της ΑΗΚ: Έντονη είναι και επί αυτού του ζητήματος η θέση των συντεχνιών. Ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή της ΑΗΚ στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, όχι όμως ως αυτόνομων μονάδων που θα ανταγωνίζονται άλλα πάρκα αλλά ως μονάδων που θα ανήκουν στην ΑΗΚ-Παραγωγή και θα συμβάλλουν, με το χαμηλό κόστος παραγωγής, στη μείωση του κόστους της συνολικής παραγωγής ρεύματος. Επί αυτού του θέματος φαίνεται να υπάρχει κοινή αντίληψη με τη διεύθυνση και το δ.σ., απαιτείται όμως και η συγκατάθεση της ΡΑΕΚ.