Φόρμα αναζήτησης

Κάυση νεκρών: Κάναμε νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί

H καθιέρωση της καύσεως των νεκρών ρυθμίστηκε νομοθετικά τον Απρίλιο του 2016 με νόμο που ψήφισε η Βουλή, παρά τις ισχυρές ενστάσεις της Εκκλησίας, και τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2019. Όπως, ωστόσο, ενημέρωσε πρόσφατα τη Βουλή ο ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής μετά από ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, μέχρι και σήμερα δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε αίτηση για άδεια λειτουργίας κέντρου αποτέφρωσης, γεγονός που αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στο τεράστιο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια επένδυση και δη η αγορά αποτεφρωτήρων, το οποίο υπερβαίνει τα €4 εκατ. Όπως δήλωσαν στον «Π» ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών, τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν μόνο μερικές δεκάδες αιτήματα για καύση νεκρών και στις πλείστες περιπτώσεις οι σοροί μεταφέρθηκαν σε Βουλγαρία και Βρετανία, όπου και αποτεφρώθηκαν με ένα κόστος της τάξης των €5.000 περίπου, δεδομένο που δείχνει πως η απόσβεση των χρημάτων τους σε περίπτωση που προχωρήσουν στη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης, θα είναι ανέφικτη. Η μόνη λύση, όπως μας υπέδειξαν, είναι να προχωρήσει το κράτος στη δημιουργία ενός κέντρου αποτέφρωσης και τα γραφεία κηδειών να αγοράζουν υπηρεσίες από αυτό. Συναφώς, επισημαίνεται ότι στην κείμενη νομοθεσία περιλαμβάνεται σχετική πρόνοια για λειτουργία αποτεφρωτηρίου από το κράτος στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα.

Πληθώρα απαιτήσεων

Όπως δήλωσαν στον «Π» βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών – ενώπιον της οποίας συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο το 2016 – πρόθεσή τους είναι να επανεξετάσουν τις πρόνοιες του νόμου και να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις, με απώτερο στόχο τη λειτουργία κέντρου αποτέφρωσης στην Κύπρο προκειμένου να εξυπηρετεί τους αλλοδαπούς μόνιμους κάτοικους Κύπρου, και όχι μόνο, που η θρησκεία ή η κουλτούρα τους επιβάλλει την καύση. Κάτω από το μικροσκόπιο των βουλευτών θα τεθούν, πρώτιστα, οι κτηριακές προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα κέντρα αποτέφρωσης για να μπορούν να αδειοδοτηθούν. Προδιαγραφές, οι οποίες ως έχουν σήμερα ενεργούν ως ισχυρό αντικίνητρο για τη λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης, καθώς εκτοξεύουν το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Μελετώντας κανείς την κείμενη νομοθεσία, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει πόσο απαιτητική είναι αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται για τη λειτουργία αδειούχων κέντρων αποτέφρωσης.

Οι απαιτήσεις

– Το κτηριακό συγκρότημα του κέντρου αποτέφρωσης πρέπει να έχει τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης της συνάθροισης, τουλάχιστον, 50 ατόμων για νεκρώσιμες τελετές και να στεγάζει την υπηρεσία αποτέφρωσης με τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

– Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου μπορεί να αποτελούνται από έναν ή περισσότερους ορόφους και υποχρεωτικά οι χώροι εγκατάστασης των μηχανημάτων να βρίσκονται στον όροφο που εφάπτεται του εδάφους.

– Στον χώρο του κέντρου πρέπει να εξασφαλίζονται οι κατ’ ελάχιστον απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης κατά την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι χώροι

– Επαρκής χώρος εισόδου και υποδοχής προς εξυπηρέτηση του κοινού και της εκφόρτωσης της σορού για τη μεταφορά στην αίθουσα τελετών.

– Επαρκής στεγασμένος ημιυπαίθριος χώρος στην εξωτερική πλευρά του κτηρίου για την προσπέλαση και τους ελιγμούς του οχήματος μεταφοράς της σορού.

– Αίθουσα τελετών, εμβαδού τουλάχιστον 80 τ.μ., με μια ελάχιστη διάσταση έξι μέτρων για την εξυπηρέτηση, ανάλογα με το τελετουργικό του θρησκεύματος του αποθανόντος, της διεξαγωγής της νεκρώσιμης τελετής.

– Αίθουσα αναμονής συγγενών, εμβαδού τουλάχιστον 20 τ.μ., με άμεση πρόσβαση στον χώρο εισόδου και στη αίθουσα τελετών, για να εξυπηρετεί την αναμονή των συγγενών του αποθανόντος πριν και μετά την τελετή και την αποτέφρωση.

– Επαρκή αποχωρητήρια κοινού και προσωπικού διακριτά ανά φύλο και γραφεία προσωπικού ανάλογα με το μέγεθος του κέντρου αποτέφρωσης.

Για τη διαχείριση τέφρας

– Γραφείο παράδοσης της τέφρας, στο οποίο να μπορεί να γίνεται η συσκευασία της τέφρας και η παράδοση της τεφροδόχου.

– Τεφροφυλάκιο επαρκούς χώρου ανάλογου με τη δυναμικότητα του κέντρου στο οποίο να μπορεί να φυλάσσονται οι τεφροδόχοι.

Υπαίθριοι χώροι

– Αύλειος χώρος υπηρεσίας του αποτεφρωτήρα τέτοιων διαστάσεων που να επιτρέπει τη μετακίνηση ογκώδους εξοπλισμού.

– Χώρος ενθύμησης, ο οποίος να αποτελείται από υπαίθριο χώρο εδάφους, κήπο ή σιντριβάνι, διαμορφωμένο έτσι που να δέχεται την τέφρα με διασπορά ή ενταφιασμό.

Κάνουν αποτεφρώσεις σχεδόν εδώ και δύο αιώνες

Η πρακτική της καύσης των νεκρών ακολουθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνω από έναν αιώνα. Στη Γαλλία, η αποτέφρωση νεκρών επιτράπηκε με διάταγμα από το 1789 και ρυθμίστηκε πληρέστερα με νόμο το 1887 και στη Βρετανία η αποτέφρωση επιτράπηκε με δικαστική απόφαση του 1884. Στη Γερμανία διασφαλίζεται ο σεβασμός στη βούληση του αποθανόντος και με νόμο του 1934 περί αποτέφρωσης των νεκρών εξισώνεται με την ταφή. Στην Ισπανία το θέμα ρυθμίστηκε το 1945 με τον νόμο Περί Θρησκευτικής Ελευθερίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχειά, σήμερα στη Βρετανία το ποσοστό των αποτεφρώσεων αγγίζει το 80%, στην Ολλανδία έφτασε το 63%, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η πρακτική και στις Σκανδιναβικές Χώρες. Στη Σουηδία οι καύσεις νεκρών φτάνουν το 70%, στη Φινλανδία στο 51% και στη Νορβηγία είναι 36%.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.