Φόρμα αναζήτησης

Κατεβάζουν ρολά τα 28 από τα 43 κρατικά φαρμακεία

Τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα διατηρήσουν μόνο μία θυρίδα ανοικτή για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, όπου θα εκτελούνται ιατρικές συνταγές [...]

Read More...

Είκοσι οκτώ (28) φαρμακεία σε κρατικά νοσηλευτήρια, αστικά και αγροτικά κέντρα υγείας, κατεβάζουν ρολά με την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2019, για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Τα φαρμακεία στα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των εσωτερικών ασθενών ενώ με την ιατρική συνταγή στα χέρια (υπογεγραμμένη από γιατρό του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα) οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από φαρμακείο της επιλογής τους, στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί να είναι συμβεβλημένο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ιδιωτικό φαρμακείο για να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών, θα παραμείνουν σε λειτουργία τα κρατικά φαρμακεία. Ο σχεδιασμός για τον τερματισμό λειτουργίας των κρατικών φαρμακείων στις περιοχές όπου υπάρχει ιδιωτική ενασχόληση έχει ήδη ετοιμαστεί και σύμφωνα με αυτόν εντός των επόμενων μηνών κλείνουν σε πρώτη φάση 28 κρατικά φαρμακεία, ανάμεσά τους και τα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας, Πόλης Χρυσοχούς και Μακάρειου Νοσοκομείου. Τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα διατηρήσουν μόνο μία θυρίδα ανοικτή για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, όπου θα εκτελούνται ιατρικές συνταγές εξειδικευμένων φαρμάκων.

Κλείνουν

Ο σχεδιασμός προνοεί το κλείσιμο 19 φαρμακείων σε αστικά και αγροτικά κέντρα υγείας. Στην περιοχή τους δραστηριοποιείται ιδιώτης φαρμακοποιός, συνεπώς δεν αναμένεται να σημειωθούν προβλήματα με την εξυπηρέτηση των ασθενών. Τη λειτουργία τους τερματίζουν τα εξής φαρμακεία: Παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας, παλαιού νοσοκομείου Λεμεσού, παλαιού νοσοκομείου Λάρνακας, Κόκκινων Λάρνακας, Ανθούπολης, Τσερίου, Λατσιών, Ορμήδειας, Αθηένου, Αυγόρου, Κλήρου, Έγκωμης, Δαλίου, Καϊμακλίου, Ακακίου, Αγλαντζιάς, Λακατάμιας, Λινόπετρας, Στροβόλου. Σημειώνεται ότι προσφάτως στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της συμπλεγματοποίησης των αστικών κέντρων υγείας τερματίστηκε η λειτουργία των κρατικών φαρμακείων Γερίου και Αγίου Δομετίου.

Παραμένουν σε λειτουργία

Τα κρατικά φαρμακεία των αγροτικών κέντρων υγείας Κυπερούντας, Κοφίνου, Ευρύχου, Αγρού, Παλαιχωρίου, Πάχνας, Πλατρών, Λευκάρων, Αυδήμου, Κάτω Πύργου, Παναγιάς, Ομόδους, Φύτης, Πεδουλά και Σαλαμιούς παραμένουν σε λειτουργία, καθότι στις πιο πάνω περιοχές δεν υπάρχει ιδιωτική ενασχόληση.

Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Τα φάρμακα εντάσσονται στο ΓεΣΥ, ως γνωστόν, με την πρώτη φάση της εφαρμογής του. Σε λίγους μόνο μήνες, ο τρόπος που σήμερα οι ασθενείς προμηθεύονται τα φάρμακά τους αλλάζει άρδην. Με μια ιατρική συνταγή στο χέρι από τον γιατρό τους (του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα) οι δικαιούχοι θα μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από φαρμακείο της επιλογής τους, συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ. Ο φαρμακοποιός θα εντοπίζει στο λογισμικό σύστημα τη συνταγή και θα την εκτελεί.

Από τις πιο κύριες αλλαγές για τους δικαιούχους είναι αυτή της επιλογής του φαρμακείου απ’ όπου θα παίρνουν τα φάρμακά τους. Αναμένεται λοιπόν να τερματιστεί η κατάσταση που σήμερα παρατηρείται στα κρατικά φαρμακεία με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται περιμένοντας στην ουρά αρκετή ώρα για να πάρουν τα φάρμακά τους.

Τα φάρμακα, σε συνθήκες ΓεΣΥ, θα προσφέρονται δωρεάν στους δικαιούχους. Θα καταβάλλουν μόνο ένα ευρώ ανά συσκευασία φαρμάκου ενώ θα μπορούν να επιλέξουν αντίστοιχο σκεύασμα πληρώνοντας τη διαφορά στην τιμή. Εάν δηλαδή ο γιατρός έχει συνταγογραφήσει σε έναν ασθενή ένα φάρμακο αξίας 10 ευρώ και ο ασθενής επιθυμεί να πάρει άλλο αξίας 14 ευρώ, τότε θα πληρώνει τη διαφορά μεταξύ των δύο σκευασμάτων (4 ευρώ). Ο ΟΑΥ θα αποζημιώνει τα φάρμακα στο ΓεΣΥ στη βάση καταλόγου που θα ετοιμαστεί ενώ λίαν συντόμως θα διοριστεί η συμβουλευτική επιτροπή φαρμάκων η οποία θα υποβάλλει εισηγήσεις σε σχέση με τη σύσταση του καταλόγου φαρμάκων, τα πρωτόκολλα, την αξιολόγηση νέων φαρμάκων κ.ά.

Send this to a friend