Φόρμα αναζήτησης

Κατέθεσε εξισώσεις η Hoegh για να πείσει τη ΔΕΦΑ

Η νορβηγική Hoegh LNG επιμένει ότι αν η πρότασή της για αξιοποίηση του FSRU «Hoegh Gallant» από τις αρχές του 2021 γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, η Κύπρος θα εξοικονομεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο συνεργασίας, μόνο από τη διαφορά στην τιμή μεταξύ φυσικού αερίου και μαζούτ και τη μείωση των δικαιωμάτων αγοράς αερίων του θερμοκηπίου.

Προκειμένου να αποδείξει στη ΔΕΦΑ το βάσιμο των ισχυρισμών της ότι η επίσπευση της επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, έστω για έναν χρόνο, θα έχει σημαντικό όφελος για την οικονομία, πληροφορούμαστε ότι η Hoegh απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο της κρατικής εταιρείας Συμεών Κασσιανίδη έγγραφο με λεπτομερή στοιχεία που συνθέτουν την πρότασή της.

Πλήθος αριθμών

Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως στο έγγραφο περιλαμβάνεται πλήθος στοιχείων και υπολογισμών για όλα τα τμήματα του έργου που προτείνει η νορβηγική εταιρεία, το κεφαλαιουχικό και λειτουργικό κόστος του καθενός, υπολογιζόμενο κόστος προμήθειας (από τη ΔΕΦΑ) του υγροποιημένου φυσικού αερίου (προφανώς από το spot market), σύγκριση με τρέχουσες τιμές προμήθειας μαζούτ από την ΑΗΚ, το κόστος άλλων υποστηρικτικών υποδομών που απαιτούνται (π.χ. αγωγοί, σωληνώσεις, χρήση προβλήτας) για μεταφορά του αερίου στον σταθμό της ΑΗΚ, το τέλος επαναεριοποίησης (που θα είναι το μοναδικό κόστος που θα επιβαρύνει τη ΔΕΦΑ), το λιμενικό κόστος, φόρους, κ.λπ. Με άλλα λόγια, η ΔΕΦΑ έχει ενώπιόν της μία γραπτή προσφορά με λεπτομερείς χρεώσεις για κάθε λειτουργία και επιβάρυνση της συνολικής υποδομής.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ακόμα ότι στο έγγραφο καταγράφονται διαφορετικές χρεώσεις για κάθε χρόνο λειτουργίας του FSRU της Hoegh, καθώς η εταιρεία είχε εξαρχής καταστήσει σαφές ότι το τέλος επαναεριοποίησης που θα χρεώνει στη ΔΕΦΑ θα μειώνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος συνεργασίας τους. Βάσει αυτού του δεδομένου, στην πρόταση που έχει στα χέρια της η ΔΕΦΑ περιλαμβάνονται διαφορετικές χρεώσεις για τον 1ο, τον 2ο και τον 3ο χρόνο αξιοποίησης του Hoegh Gallant, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΔΕΦΑ υποχρεούται να συμφωνήσει για τριετή συνεργασία. Οι πληροφορίες μας από την πλευρά των εταιρειών αναφέρουν ότι η πρότασή τους μπορεί να γίνει αποδεκτή για μόνο έναν χρόνο, αν στο μεταξύ είναι έτοιμο να λειτουργήσει το κρατικό FSRU, οι εργασίες για το οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Ιουλίου από κοινοπραξία κινεζικών, ελληνικών και νορβηγικών συμφερόντων.

Διαπραγματεύσεις και μνημόνιο

Η κατάθεση των στοιχείων έγινε μετά από υπογραφή συμφωνίας εμπιστευτικότητας μεταξύ της ΔΕΦΑ, της Hoegh LNG, της VTTI και άλλων θυγατρικών εταιρειών, αλλά και της κυπριακής H4E η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία.

Εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων εταιρειών υποστηρίζουν πως τα στοιχεία που κατατέθηκαν αποδεικνύουν ότι η πρόταση είναι αξιόπιστη, βιώσιμη και συμφέρουσα για την κυπριακή οικονομία. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Hoegh είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του στον «Π» ότι η πρόταση προς τη ΔΕΦΑ αφορά μία τεχνική λύση η οποία εφαρμόστηκε από την ίδια εταιρεία με επιτυχία σε διάφορες χώρες.

Η κοινοπραξία δεν μένει μόνο στην κατάθεση των τεχνοοικονομικών δεδομένων της πρότασής της. Πιέζει τη ΔΕΦΑ για έναρξη, το ταχύτερο, διαπραγματεύσεων, ώστε να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Οι πληροφορίες από την κυβερνητική πλευρά αναφέρουν ότι η Hoegh ζητά την υπογραφή «δεσμευτικού μνημονίου», κάτι που απορρίπτουν το Υπουργείο Ενέργειας και η ΔΕΦΑ. Για την ακρίβεια, σε αυτή τη φάση, ούτε το υπουργείο, ούτε η ΔΕΦΑ βλέπουν με καλό μάτι την έναρξη διαπραγματεύσεων. Η μεν ΔΕΦΑ επιφυλάσσεται να μελετήσει τα στοιχεία που της κατέθεσε η Hoegh και να κρίνει κατά πόσον η πρόταση είναι όντως συμφέρουσα για μια περίοδο – γέφυρα περίπου 12 μηνών, αφού η κρατική εταιρεία επιμένει ότι το κρατικό τερματικό LNG θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο χρόνια, συνεπώς δεν υπάρχει χρόνος για μακρά συνεργασία με τη Hoegh. Το δε Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε πρόσφατα, διά του Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι δεν θα δοθεί έναυσμα για διαπραγματεύσεις αν ΔΕΦΑ και ΑΗΚ δεν τοποθετηθούν γραπτώς ότι η πρόταση των Νορβηγών διασφαλίζει όντως σημαντικές εξοικονομήσεις.

Από την πλευρά της, η Hoegh τονίζει πως η ΡΑΕΚ γραπτώς τής επισήμανε σε γενικές γραμμές ότι χωρίς υπογραφή MoU με την ΕΤΥΦΑ (θυγατρική της ΔΕΦΑ) για συνεργασία στην προμήθεια – επαναεριοποίηση LNG, η αίτησή της για εγκατάσταση του FSRU «Gallant» δύσκολα θα έχει τύχη, αφού το Υπουργικό αποφάσισε να επιβάλει κρατικό μονοπώλιο στην προμήθεια φυσικού αερίου. Συνεπώς, η τύχη της αίτησης της Hoegh εξαρτάται από τον βαθμό συνεργασίας της ΔΕΦΑ για επίσπευση της έλευσης φυσικού αερίου. Και για την ώρα, αυτή η συνεργασία δεν προσφέρεται.

Τα μαθηματικά της Hoegh για LNG

Η υπογραφή συμφωνίας εμπιστευτικότητας και η διαβάθμιση ως αυστηρά απόρρητων των στοιχείων που παρέθεσε στη ΔΕΦΑ η Hoegh LNG, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτά και τη δημοσίευση ασφαλών πληροφοριών.

Ωστόσο, ανεπίσημες πληροφορίες συγκλίνουν ότι η νορβηγική εταιρεία υπολογίζει, μέσα από συγκεκριμένες παραδοχές, ότι οι ετήσιες εξοικονομήσεις από ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής της ξεπερνούν ελαφρώς τα 100 εκατ. για τους πρώτους 12 μήνες και αυξάνονται κατά μερικά εκατομμύρια για τα άλλα δύο χρόνια πιθανής αξιοποίησης του Hoegh Gallant.

Συναφείς πληροφορίες του «Π» αναφέρουν επίσης ότι το ετήσιο κεφαλαιουχικό κόστος για τη χρήση του ιδιόκτητου FSRU της Hoegh για σκοπούς επαναεριοποίησης LNG για λογαριασμό της ΔΕΦΑ ανέρχεται περίπου στα 25 εκατ. δολάρια, με το συνολικό κόστος χρήσης όλης της υποδομής, μαζί με τις λειτουργικές δαπάνες, να κυμαίνεται γύρω στα 60 εκατ. δολάρια για τους πρώτους 12 μήνες, με μείωση για το επόμενο διάστημα. Θυμίζουμε ότι το κατασκευαστικό κόστος για το κρατικό τερματικό LNG (από την ΕΤΥΦΑ) ανέρχεται στα 289 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 101 εκατ. ευρώ είναι δωρεά της ΕΕ), με ετήσιο λειτουργικό κόστος 10 εκατ. ευρώ για 10+10 χρόνια. Το λειτουργικό κόστος που υπολογίζει η Hoegh είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20-25% χαμηλότερο.

Η πρόταση των Νορβηγών για ενδιάμεση-προσωρινή λύση επαναεριοποίησης δεν προϋποθέτει οποιαδήποτε κεφαλαιουχική ή λειτουργική δαπάνη από τη ΔΕΦΑ ή το κράτος. Η ΔΕΦΑ, αν αποδεχθεί την πρόταση, θα πληρώνει στην ιδιωτική κοινοπραξία μόνο το τέλος επαναεριοποίησης για όσο διάστημα θα διαρκέσει η συνεργασία τους, δηλαδή μέχρι να ξεκινήσει η επαναεριοποίηση από το κρατικό FSRU «Galea», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας αγοράστηκε ήδη από τη Shell, ως μεταφορέας LNG, και θα μετατραπεί από κινεζικό ναυπηγείο σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG. Συνεπώς, αυτό που έχει να κάνει η ΔΕΦΑ, σε συνεργασία προφανώς με την ΑΗΚ, είναι να αξιολογήσει το τέλος επαναεριοποίησης που ζητούν οι Νορβηγοί (και να διαπραγματευτεί σκληρά για μείωσή του) και να τοποθετηθεί επίσημα κατά πόσον αυτό οδηγεί ή όχι σε σημαντικές εξοικονομήσεις για την οικονομία και τους καταναλωτές ρεύματος.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το τέλος επαναεριοποίησης που προσφέρει η Hoegh δεν υπάρχουν. Αρχικά είχε αναφερθεί ότι για τους πρώτους 12 μήνες θα ήταν 1,7 δολάρια ανά mmbtu. Ωστόσο, νεότερες, ανεπίσημες πληροφορίες το τοποθετούν ελαφρώς υψηλότερα, με κάποια μείωση για τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο πιθανής συνεργασίας.

Ασαφείς είναι επίσης οι πληροφορίες για τις βασικές παραδοχές που χρησιμοποιεί η Hoegh LNG για να καταλήξει ότι η πρότασή της εξασφαλίζει εξοικονόμηση πέραν των 100 εκατ. ευρώ από ετήσια χρήση της μονάδας της. Κάποιες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η σύγκριση που κάνουν οι Νορβηγοί γίνεται μεταξύ προμήθειας από τη ΔΕΦΑ υγροποιημένου φυσικού αερίου, από την αγορά άμεσης παράδοσης, με κόστος περίπου 110 δολάρια ανά τόνο, έναντι μαζούτ σε τιμή περίπου 225-230 δολαρίων τον τόνο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.