POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κατάθεση Προέδρου με πολλές ασάφειες – Δεν ήξερε για την αδελφότεκνη, δεν ήξερε για τον γαμπρόΔεν μας είπε τίποτα απολύτως το νέο χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην κατάθεσή του στην ερευνητική επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια. Αντίθετα, με τα πολλά «δεν ξέρω» επιχείρησε να μετακυλίσει τις ευθύνες αλλού, ή και να συσκοτίσει κάποια γεγονότα και να υποβαθμίσει τη σημασία τους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξισώνοντας το νόμιμο με το ηθικό, προσπάθησε να δικαιολογήσει το δώρο που δέχθηκε από τον φίλο Σαουδάραβα σεΐχη, ο οποίος διέθεσε ένα από τα ιδιωτικά αεροπλάνα του για να μεταφέρει τον Πρόεδρο και την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες για διακοπές τον Αύγουστο του 2018. Δεν υπήρξε αντάλλαγμα, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, παρ’ όλο που ο ίδιος από το 2015 μοίρασε συνολικά 42 διαβατήρια στα μέλη της οικογένειας του Σαουδάραβα. Μάλιστα, για ένα τουλάχιστον διαβατήριο που δόθηκε παράνομα στη δεύτερη σύζυγο του φίλου Σεΐχη βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα, αλλά δεν το γνώριζε ο Πρόεδρος, όπως μας είπε χθες. Ομοίως έπραξε και με τη σύγκρουση συμφερόντων με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του, αλλά και για την αδελφότεκνη της πρώτης κυρίας, την κ. Μαρία Αδαμίδου, που αποσπάστηκε από τη Βουλή στο Υπουργείο Εσωτερικών το 2013, όταν εξελέγη δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η αδελφότεκνη είχε εμπλοκή με τα «χρυσά» διαβατήρια, αλλά ο Πρόεδρος δεν γνώριζε ότι υπηρετούσε στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, λέγοντας ότι ήταν αποσπασμένη στην Υπηρεσία Ασύλου!

Βεβαίως, του υποδείχθηκε από τα μέλη της επιτροπής ότι είχε λάθος. Ο Πρόεδρος διερωτήθηκε πού είναι το μεμπτό εάν ο γαμπρός του, ο Γιάννης Μισιρλής που είναι επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, είχε εμπλοκή στα «χρυσά» διαβατήρια, ενώ εξέφρασε άγνοια και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο γαμπρός του είναι μέλος του δ.σ. της εταιρείας που κατασκεύασε τη μαρίνα της Αγίας Νάπας, όπου μέτοχοί της έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησής του. Επίσης, ο Πρόεδρος δεν θυμόταν να απαντήσει εάν ο Δ. Συλλούρης, που διαφήμιζε τα κυπριακά διαβατήρια στο Ντουμπάι, βρέθηκε εκεί με δική του εξουσιοδότηση, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πολιτική ηθική. Μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκ των πραγμάτων, πλέον, να μην έχει καμία σχέση με τη γυναίκα του Καίσαρα, που πρέπει και να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια, μπορεί να μην υπέγραψε, όπως παραδέχθηκε χθες ο ίδιος, τη Χάρτα Δεοντολογίας που υπέγραψαν οι υπουργοί και οι συνεργάτες του, θεώρησε όμως σημαντικό να αναφέρει στα μέλη της ερευνητικής επιτροπής, και να καταγραφεί στα πρακτικά, ότι δεσμεύεται από τη Χάρτα Δεοντολογίας.

Σύγκρουση συμφερόντων

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θεωρεί ότι προκύπτει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων από το γεγονός ότι ο ίδιος μαζί με τους υπουργούς του ενέκριναν 57 αιτήσεις επενδυτών για διαβατήρια που κατατέθηκαν από το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του και που ανήκει κατά 50% στις θυγατέρες του. Όπως δεν θεωρεί ότι εγείρεται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για πρώην και νυν υπουργούς του, οι οποίοι ενέκριναν στο Υπουργικό εκατοντάδες αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια που κατατέθηκαν από δικηγορικά γραφεία που συνδέονται έμμεσα ή και άμεσα μαζί τους. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ετίθεντο προς έγκριση μόνο οι αιτήσεις που αξιολογούνταν θετικά από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες συνοδεύονταν από συνοπτικές εκθέσεις, στις οποίες δεν αναγράφονταν τα ονόματα των παρόχων, δηλαδή, των δικηγορικών, των ελεγκτικών – λογιστικών γραφείων και των ντιβέλοπερς που κατέθεταν τις αιτήσεις για πολιτογραφήσεις. Έτσι, λοιπόν, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις εγκρίνονταν από το Υπουργικό με συνοπτικές διαδικασίες. Ερωτηθείς κατά πόσο ζητήθηκε γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα για να διαπιστωθεί η νομιμότητα της απόφασης του Υπουργικού να παραχωρεί κυπριακές υπηκοότητες στους συζύγους και στα παιδιά των επενδυτών, ή και σε στελέχη εταιρειών, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. Πρόσθετα, εξήγησε πως δεν κρίθηκε σκόπιμο τα κριτήρια για τις κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις να ρυθμίζονται με κανονισμούς για να έχει την ευχέρεια το Υπουργικό να τα τροποποιεί ανάλογα, όπως και έγινε σε αρκετές περιπτώσεις.

Το δικηγορικό των θυγατέρων

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Π», ο Πρόεδρος ανέφερε ότι απέχει από το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης από το 1997 όταν εξελέγη πρόεδρος του ΔΗΣΥ, και με την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας μεταβίβασε τις μετοχές στις θυγατέρες του. Και εξήγησε ότι λόγω του γεγονότος ότι οι θυγατέρες του είναι πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, το δικηγορικό γραφείο ελέγχεται σχεδόν κάθε χρόνο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και από το Τμήμα Φορολογίας. Ελέχθηκε από τη ΜΟΚΑΣ και δύο φορές από τη MONEVYAL χωρίς να προκύψει οτιδήποτε το μεμπτό, είπε. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά το μέλος της επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου για την ερώτηση που του απεύθυνε, κατά πόσον το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του κρύβεται πίσω από άλλο δικηγορικό γραφείο της Λεμεσού το οποίο εξέδωσε πέραν των 150 διαβατηρίων. «Πρόκειται για έναν μύθο», είπε, και προκάλεσε οποιονδήποτε έχει στοιχεία να τα καταθέσει.

Έπαυλη και Μαζεράτι

«Μέχρι και ο γενικός ελεγκτής ερεύνησε καταγγελία εναντίον του δικηγορικού γραφείου και δεν βρήκε τίποτα», δήλωσε ο Πρόεδρος. Αναφέροντας ότι η έρευνα έγινε κατόπιν καταγγελίας του Γιώργου Περδίκη και έφερε τους επενδυτές που λάμβαναν την υπηκοότητα από το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης να αγόραζαν έπαυλη από τον έναΝ γαμπρό, τον Γιάννη Μισιρλή, και αυτοκίνητο «Μαζεράτι» από τον άλλο γαμπρό, τον Γιάννη Λούτσιο που έχει την αντιπροσωπεία. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του γαμπρού Μισιρλή στο δ.σ. της εταιρείας που κατασκεύασε τη μαρίνα της Αγίας Νάπας, όπου μέτοχοι έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του, ο Πρόεδρος εξέφρασε άγνοια. «Πρόκειται για επένδυση €300 εκατ. Αν πληρούσαν τα κριτήρια και έλαβαν τις υπηκοότητες, τι σχέση έχει ο γαμπρός μου;», διερωτήθηκε.

Το ταξίδι ήταν…κερασμένο

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι μετέβη οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες, τον Αύγουστο του 2018, με ένα από τα ιδιωτικά αεροπλάνα του φίλου Σαουδάραβα σεΐχη εντελώς δωρεάν. Αλλά, κατά τον ίδιο, δεν προκύπτει οτιδήποτε το μεμπτό. Δήλωσε, επίσης, ότι προηγήθηκε ακόμη ένα ταξίδι στις Σεϋχέλλες, και πάλι με ιδιωτικό αεροπλάνο του φίλου Σαουδάραβα, τον Αύγουστο του 2015, όπου ο Πρόεδρος συνδύασε διακοπές με επίσημη επίσκεψη στον Πρόεδρο της χώρας. Για τη χρήση του ιδιωτικού αεροπλάνου ο κ. Αναστασιάδης δεν διευκρίνισε κατά πόσο το κόστος καλύφθηκε από τη Δημοκρατία ή από τον ίδιο. Κάτι το οποίο θα επιδιωχθεί να απαντηθεί κατά την αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής που θα ασχοληθεί αυτεπάγγελτα με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Αναστασιάδης εξήρε την προσφορά του φίλου Σαουδάραβα στον τόπο, αναφέροντας ότι μετά τον ντόρο που προκλήθηκε, ο Σαουδάραβας πρίγκηπας ένιωσε θιγμένος και ζήτησε να αποποιηθεί την κυπριακή υπηκοότητα, χωρίς να διευκρινίζει ο Πρόεδρος αν τελικά λήφθηκε απόφαση επί τούτου. Και διερωτήθηκε γιατί γραφούν τα ΜΜΕ ότι για τα διαβατήρια του Σαουδάραβα βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα. Τότε τον λόγο έλαβε το μέλος της επιτροπής Δ. Καλογήρου, πληροφορώντας τον Πρόεδρο – εφόσον δεν ήξερε και ούτε διάβασε το πόρισμα που του παρέδωσε προ μηνών – ότι παράνομα το Υπουργικό του Συμβούλιο έδωσε διαβατήριο στη δεύτερη σύζυγο του Σαουδάραβα φίλου του, διότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει κάτι τέτοιο, και ότι, πρόσθετα, δηλώθηκαν ψευδή στοιχεία για τον τόπο διαμονής της.

Βουλή: Ξεψαχνίζουν τον Πρ. Αναστασιάδη για το πρώτο ταξίδι στις Σεϋχέλλες, το 2015

 

Ο Πρ. Αναστασιάδης στην Επιτροπή Νικολάτου: Ο Σαουδάραβας και οι Σεϋχέλλες, ο γαμπρός, η αδελφότεκνη, ο Τζο Λόου και ο Συλλούρης σύμβουλος

 

Αποκαλύψεις Πετρίδη/Επιτροπή Νικολάτου: Μητροπολίτης προωθούσε διαβατήριο σε λαθρέμπορο ιδιοκτήτη καζίνου στα κατεχόμενα!

Μίζες σε μεσάζοντες και πολιτικές πιέσεις για χρυσά διαβατήρια – Ο γαμπρός του πολιτικού και οι αμαρτίες για ένα φιλέτο

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.