POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Καταγγέλλουν διαγωνισμό για rapid test, «θεωρίες συνωμοσίας» απαντά το Υπ. Υγείας – Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας 

Θεωρίες συνωμοσίας βλέπει το Υπουργείο Υγείας πίσω από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κατακύρωση της προσφοράς που υπέβαλε μια νέα εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2020.

Το γεγονός ότι κέρδισε την προσφορά για προμήθεια στο κράτος 400 χιλιάδων rapid test μια εταιρεία που συστάθηκε μόλις τριάντα ημέρες πριν τον διαγωνισμό είχε θορυβήσει τα μέλη του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου (ΣΑΙΕΕΚ), που με επιστολή τους στις αρχές του Δεκέμβρη ζητούσαν διευκρινίσεις από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, κ. Χρίστο Νικολάου, ενημερώνοντας την ίδια ώρα τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Την επιστολή του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου δημοσίευσε η ιστοσελίδα Economy today χθες.

 

 

 

 

Διαφωνούσε ο πρόεδρος του σωματείου

Αν και ο πρόεδρος του ΣΑΙΕΕΚ είχε διαχωρίσει τη θέση του από τα υπόλοιπα μέλη, ζητώντας να αυτοεξαιρεθεί από τις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν εκείνες τις ημέρες λόγω και του γεγονότος ότι ήταν αυτός που κέρδισε την πρώτη προσφορά για rapid test και άρα δεν θεωρούσε σωστό να λάβει μέρος στις διαδικασίες, εντούτοις τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου αποτάθηκαν σε δικηγόρο για νομικές συμβουλές χωρίς τελικά να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω του προβλήματος που παρουσιάστηκε σε μια παρτίδα της συγκεκριμένης αγοράς rapid test. Μάλιστα δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο άφησαν να νοηθεί ότι το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να ακυρώσει την προσφορά ή να επιβάλει κυρώσεις στον προμηθευτή.

«Μόνο μια παρτίδα»

Το politis.com.cy επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας και όπως μας αναφέρθηκε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορά μόνο μια παρτίδα εκατό χιλιάδων τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Μια παρτίδα εκατό χιλιάδων rapid test με κοινό κωδικό πράγμα που σημαίνει ότι κατασκευάστηκαν μαζί.

Από τις τετρακόσιες χιλιάδες δηλαδή τεστ ταχείας ανίχνευσης της νόσου που αγοράστηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρεία μια παρτίδα των εκατό χιλιάδων δεν έβγαζε αποτέλεσμα.

Όπως μας έχει λεχθεί από το Υπουργείο Υγείας, τα rapid test προτού διατεθούν στις μονάδες δειγματοληψίας για έλεγχο του πληθυσμού δοκιμάζονται ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον είναι αξιόπιστα και δουλεύουν σωστά. Και είναι με αυτό τον τρόπο που εντοπίστηκε το πρόβλημα στη συγκεκριμένη παρτίδα και έγινε επικοινωνία με την εταιρεία εισαγωγής αλλά και τον κατασκευαστή των συγκεκριμένων rapid test.

Το πρόβλημα

Από το Υπουργείο Υγείας μας έχουν αναφέρει ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης παρτίδας αφορούσε τις σταγόνες. Αντί 300 microlitre διάλυμα (δηλαδή έξι σταγόνες, αφού κάθε μια είναι περίπου 50 microlitre) που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν από το δείγμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας, χρειάζονταν 400 – 500 microlitre (οκτώ με δέκα σταγόνες) του δείγματος για να βγει αποτέλεσμα. Δηλαδή περισσότερο υγρό ώστε να λειτουργήσει η μεμβράνη και να τρέξει το τεστ.

Σημειώνεται ότι τα rapid test έχουν μια μεμβράνη όπου γίνεται απορρόφηση του υγρού το οποίο καταλήγει στο σημείο που ονομάζεται μάρτυρας, για υπάρξει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

«Λύθηκε το πρόβλημα»

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη παρτίδα έλυσε η κατασκευάστρια εταιρεία με νέα μελέτη που πραγματοποίησε, αφού πρώτα ενημερώθηκε σχετικά από τον αγοραστή, δηλαδή το Υπουργείο Υγείας. Και αφού το επιβεβαίωσε  η Αρμόδια Αρχή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, το Υπουργείο Υγείας αναμένει να του αποσταλούν εντός της βδομάδας μεγαλύτερες δόσεις διαλύματος, ώστε να μπορεί να βγάλει 8-10 σταγόνες από το κάθε δείγμα για να έχουν αποτέλεσμα τα rapid test της συγκεκριμένης παρτίδας.

Συνωμοσίες και συμφέροντα

Στο Υπουργείο Υγείας θέσαμε και το ζήτημα που προέκυψε μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τη νέα εταιρεία και τις αντιδράσεις του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου (ΣΑΙΕΕΚ), μέλη του οποίου καταγγέλλουν το γεγονός ότι μια εταιρεία «αλεξιπτωτιστής» κέρδισε την προσφορά για προμήθεια στο κράτος ενός τόσο ευαίσθητου για τη δημοσία υγεία προϊόντος.

Κάθε φορά που διεξάγεται διαγωνισμός, μας ανέφεραν, μπορεί να εμφανιστούν νέες εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές και προσφέρουν καλύτερες τιμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τις προσφορές οι παλιοί προμηθευτές. Και επειδή μιλάμε για πολλά λεφτά δήλωσαν, αντιδρούν αυτοί που έχασαν τον διαγωνισμό.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε μια παρτίδα των rapid test που αγοράστηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρεία, εξηγεί το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να τύχει σε οποιοδήποτε προμηθευτή και αυτό που έγινε δεν σημαίνει τίποτα.

Καλύτερη τιμή

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν καλύτερη η τιμή που καθόρισε η συγκεκριμένη εταιρεία με το κάθε τεστ να χρεώνεται 3,23 ευρώ, δηλαδή δύο σχεδόν ευρώ πιο φθηνή από την τιμή των πρώτων τεστ που εισαχθήκαν στην Κύπρο τον προηγούμενο Οκτώβρη.

Με έδρα ένα σπίτι στη Λεμεσό 

Σε ότι αφορά τις πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δήλωσε έδρα μια οικία σε περιοχή της Λεμεσού και όχι γραφεία, και το ενδεχόμενο αυτό να αποτελεί ύποπτο στοιχείο, από το Υπουργείο Υγείας δήλωσαν ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν αποθήκες φύλαξης των rapid test, διότι παραλαμβάνονται αμέσως από το κράτος μόλις φτάσουν στην Κύπρο. Το υπουργείο σημειώνει  και πώς δεν είναι δουλειά του ο έλεγχος των υποδομών του κάθε προμηθευτή.

Εφόσον η εταιρεία είναι γραμμένη στον Έφορο Εταιρειών δεν τίθεται κάποιο ζήτημα, δήλωσε στο http://politis.com.cy αρμόδιο πρόσωπο του Υπουργείου Υγείας που κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ερευνήσαμε το θέμα πριν πολλές ημέρες, όταν δηλαδή προέκυψαν οι πρώτες αντιδράσεις του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου και μέσα από τα στοιχεία που δήλωσε η συγκεκριμένη εταιρεία στον Έφορο Εταιρειών, καταλήξαμε σε μια οικία στη Λεμεσό που δηλώθηκε ως έδρα του προμηθευτή.

Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Πάντως, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαϊλίδης δήλωσε στο politis.com.cy ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διερευνά τις διαδικασίες που ακολούθησε το Υπουργείο Υγείας στη συγκεκριμένη προσφορά και πως έχουν ζητηθεί περαιτέρω στοιχεία.

Ερωτηθείς πότε ζήτησε αυτά τα στοιχεία η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Οδυσσέας Μιχαϊλίδης απάντησε ότι αυτό έγινε πριν μερικές ημέρες και πως αναμένουν επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Υγείας.

«Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός», δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής, «δεν ήταν ανοικτός και άρα εξ’ ορισμού είναι υψηλού κινδύνου. Συνεπώς προσπαθούμε να εξετάσουμε αν ήταν εντάξει οι προσφορές, ποια στοιχεία έχουν υποβάλει κ.λπ.».

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου

Σημειώνεται, ακόμα, ότι το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες νέα ανακοίνωση γι αυτό το θέμα. «Αρχές Δεκεμβρίου», υποστήριξε, «υπογράφηκε σύμβαση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και την εταιρεία Velorius Ltd. Η  εν λόγω εταιρεία κατέθεσε την πρόταση της, στα πλαίσια δημόσιας Προκαταρτικής Διαβούλευσης και από τις 26 προτάσεις που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν αποδεκτές μόνο 3 από αυτές, μεταξύ των οποίων και η πρόταση τής υπό αναφορά εταιρείας. Η εταιρεία είναι καθόλα νόμιμη και διατηρεί σύστημα ποιότητας (ISO 9001:2015), το οποίο εξασφάλισε από Κυπριακό Φορέα Πιστοποίησης και ως εκ τούτου δεν υφίστατο λόγος αποκλεισμού από τη διαδικασία».

«Το Υπουργείο Υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση, «για σκοπούς ελέγχου της ποιότητας των τεστ που χρησιμοποιούνται, πραγματοποιεί για κάθε προϊόν που παραλαμβάνει δικούς του ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί η θετική προγνωστική ικανότητα των τεστ. Όλα τα τεστ που χρησιμοποιούνται από τα συνεργεία μας έχουν ελεγχθεί και έχει επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους. Σε ό,τι αφορά την αναφορά στo δημοσίευμα για συγκεκριμένη παρτίδα που παρουσίασε πρόβλημα, σημειώνεται ότι η εν λόγω παρτίδα, αφορά παραλαβή από μεταγενέστερη σύμβαση, η οποία υπογράφηκε μέσα Ιανουαρίου μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της εταιρείας Velorius Ltd, ως απορρέον ανταγωνιστικής κατεπείγουσας διαδικασίας μεταξύ 3 οικονομικών φορέων. Σημειώνεται επ’ αυτού ότι, η εν λόγω παρτίδα αποσύρθηκε προσωρινά και η καθ’ ύλην Αρμόδια Αρχή Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού διενήργησε, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όλους τους ενδεδειγμένους ελέγχους, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε ο βέλτιστος τρόπος χρήσης των εν λόγω τεστ, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και αξιοπιστία

«Όλοι οι συμμετέχοντες έτυχαν ίσης μεταχείρισης»

Σε παλαιότερη ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας σχολιάζοντας δημοσίευμα είχε αναφέρει ότι «τηρουμένων των διατάξεων της Εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου με αρ. 109 και σχετικής πρόνοιας στη Νομοθεσία Περί Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου του 2016 (Ν73(Ι)/2016), το Υπουργείο Υγείας προχώρησε, λόγω κατεπείγουσας προς κάλυψη ανάγκης».

Ανάπτυξε, προσθέτει, κατά το δυνατόν ανταγωνιστική διαδικασία, με το μέγιστο της διαφάνειας και μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, προχώρησε σε υπογραφή σχετικής συμφωνίας διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Και σημείωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες έτυχαν ίσης μεταχείρισης και αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο των απαιτήσεων που είχαν δημοσιευθεί. Ο επιτυχόν οικονομικός φορέας πληροί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, διατηρεί σύστημα ποιότητας και το προϊόν που προσφέρει έχει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία (Πιστοποιητικό CE-IVD, Απόδειξη Εγγραφής του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου στην Αρμόδια Αρχή της χώρας την οποία εδρεύει, κοκ).

Την επιστολή του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου δημοσίευσε η ιστοσελίδα Economy today χθες

Δωρεάν rapid test και σήμερα – Σημεία δειγματοληψίας σε όλες τις πόλεις (πίνακας)

 

Η Κύπρος συντονίστρια χώρα στο πρόγραμμα Δικτύου Κλινικών Δοκιμών Εμβολίων COVID-19

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.