Φόρμα αναζήτησης

Καταγγελίες για Θαλασσινές Σπηλιές – Αντί προστασίας, πυροτεχνήματα!

Καταγγελίες για ρίψη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών στην ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών διατυπώνει το Κίνημα Οικολόγων. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται συγκεκριμένα σε ρίψη πυροτεχνημάτων στην τοποθεσία Καφίζη, υποστηρίζοντας πως είναι γελοίο και οξύμωρο οι αρμόδιοι να μιλούν για μέτρα προστασίας που αφορούν τον φωτισμό, τη διέλευση σκαφών από την ακτογραμμή, την απαγόρευση ψαρέματος, και από την άλλη να παραχωρούνται άδειες σε ασυνείδητους, όπως σημειώνει, επιχειρηματίες να ρίχνουν βεγγαλικά.

Το Κίνημα Οικολόγων διερωτάται ποιος αδειοδοτεί αυτές τις δραστηριότητες και ζητά απαντήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας και την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου. Καλεί επίσης όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπενθυμίζεται ότι μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την ανέγερση των επαύλεων στις Θαλασσινές Σπηλιές, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος είχε εκπονήσει μελέτη σχετικά με την προστασία της περιοχής και τα μέτρα που απαιτούνται να ληφθούν. Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στη σχετική έκθεση είναι και η δημιουργία ζώνης απόλυτης προστασίας των αναπαραγωγικών σπηλαίων στην ξηρά και τη θάλασσα. Η έκθεση εισηγείται ακόμη δημιουργία ζώνης ελεγχόμενης θαλάσσιας κυκλοφορίας, στην οποία θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε σκάφη παράκτιας επαγγελματικής αλιείας, σε μικρά κωπήλατα σκάφη μήκους μικρότερου των τεσσάρων μέτρων και σε σκάφη που ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα και διαχείριση.

Σε ό,τι αφορά τον φωτισμό, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο τεχνητός φωτισμός δημόσιων και ιδιωτικών χώρων δεν επηρεάζουν τις φώκιες, αλλά καταγράφεται σε αυτήν πως οι φώκιες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στους χώρους αναπαραγωγής και γαλουχίας των μικρών τους. Για τον λόγο αυτό, προστίθεται στην έκθεση, θα πρέπει κατά μήκος της περιοχής απόλυτης προστασίας να αποφεύγεται οπωσδήποτε ο έντονος φωτισμός με προβολείς προς την πλευρά της θάλασσας και ακόμη περισσότερο προς τις εισόδους των αναπαραγωγικών καταφυγίων. Σχολιάζοντας τις καταγγελίες των Οικολόγων, ο αντιδήμαρχος Πέγειας Ανδρέας Σταυρή χαρακτήρισε, πάντως, επιλεκτική την ευαισθησία τους για την περιοχή Καφίζη.