POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ασθενούς από μεγαλογιατρό 

 

Μεγαλογιατρός που εργάζεται σε νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, και o οποίος είχε καταδικαστεί για άσεμνη επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση σε 19χρονη γυναίκα πριν από λίγα χρόνια, καταγγέλθηκε το περασμένο καλοκαίρι από 23χρονη γυναίκα ασθενή του για σεξουαλική παρενόχληση (στο ίδιο νοσηλευτήριο εργαζόταν και τότε και το περασμένο καλοκαίρι και σήμερα).

 

Ο εν λόγω γιατρός κλήθηκε για κατάθεση στην Αστυνομία ελάχιστες ημέρες μετά την καταγγελία και την κατάθεση της 23χρονης, αλλά από το καλοκαίρι μέχρι και πριν λίγες ημέρες η Αστυνομία δεν μπόρεσε να τον βρει -παρόλο που ήξερε πού εργαζόταν και εργάζεται- και να του επιδώσει το κατηγορητήριο γι’ αυτό και αποσύρθηκε η υπόθεση. Αφότου άρχισε ο «Π» να σκαλίζει την ιστορία, πριν από λίγες ημέρες (εντός 2021), κατά μαγικό τρόπο έγινε ξανά προσπάθεια επίδοσης του κατηγορητηρίου, με επιτυχία αυτή τη φορά, και έτσι η υπόθεση έχει ορισθεί να ξεκινήσει σύντομα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Από την πλευρά του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) δεν έχει ακούσει τίποτε απολύτως για την παλαιά υπόθεση του μέλους του -η οποία είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, σε γνωστή ιστοσελίδα που δημοσιεύονται δικαστικές αποφάσεις κυπριακών δικαστηρίων- ούτε θέλει να ξέρει για τη νέα υπόθεση μέχρι να εκδικαστεί από το δικαστήριο και να υπάρξει καταδικαστική απόφαση – εάν και εφόσον τελικά καταδικαστεί το μέλος του.

Του είχε εμπιστοσύνη

Η Δήμητρα (για ευνόητους λόγους χρησιμοποιείται ψευδώνυμο), 23 ετών, πήγε το καλοκαίρι που μας πέρασε (2020) σε γιατρό -τον οποίο εμπιστευόταν πλήρως γιατί ήταν γνωστός της οικογένειας για χρόνια- για εξετάσεις για τις οποίες απαιτείτο νάρκωση. Την ώρα που ήταν στο κρεβάτι του νοσηλευτηρίου για να επανέλθει ή/και είχε επανέλθει εντελώς από το αναισθητικό που της είχε χορηγηθεί για να γίνουν οι εξετάσεις που αφορούσαν την υγεία της, ο εν λόγω γιατρός τράβηξε τις κουρτίνες και απομόνωσε τον χώρο και στη συνέχεια παρενόχλησε σεξουαλικά την κοπέλα, όπως η ίδια κατήγγειλε στην Αστυνομία. Η 23χρονη καταγγέλλει ότι σε διάστημα λίγων λεπτών ο γιατρός την παρενόχλησε σεξουαλικά τέσσερις φορές. Στη συνέχεια ο γιατρός, όπως ισχυρίζεται η μητέρα με την οποία μιλήσαμε, βγήκε έξω στην αίθουσα αναμονής και την ενημέρωσε: «Η κόρη σου είναι μια χαρά από υγεία, αλλά είναι πάρα πολύ αγχωμένη, στεναχωρημένη και φοβισμένη γιατί της είπα ότι θα πρέπει να της μειώσω τα φάρμακα -φοβάται η Δήμητρα μήπως προκύψει καμιά έξαρση της ασθένειας- γι’ αυτό θα την κρατήσω ακόμα λίγη ώρα στο δωμάτιο μέχρι να συνέλθει εντελώς». Σημειώνεται ότι η κοπέλα υποστηρίζει ότι οι νοσοκόμες την άφησαν μόνη της με τον γιατρό σε κάποιες περιπτώσεις και έγινε ό,τι έγινε, ενώ ο γιατρός -όταν απομόνωσε τον χώρο με τις κουρτίνες- είχε έγνοια και κάθε λίγο κοίταζε εάν υπήρχε κανείς στον υπόλοιπο χώρο.

«Θα σε εξευτελίσει…»

Η Δήμητρα κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία και έδωσε κατάθεση. Στην Αστυνομία, όπως λέει, την προειδοποίησαν ότι θα πρέπει «να έχεις υπόψη σου και να προετοιμαστείς ότι θα πας δικαστήριο και θα σε εξευτελίσει ο δικηγόρος του με τις ερωτήσεις». Η κοπέλα υποστηρίζει ότι έπαθε πανικό, από τότε δεν μπορεί να βγάλει το περιστατικό από το μυαλό της, το σκέφτεται νύχτα-μέρα, ωστόσο είναι αποφασισμένη να πάρει την υπόθεση μέχρι τέλους. Και παρόλο που -όπως λέει η μητέρα της 23χρονης- μεσολάβησε αστυνομικός για να μιλήσει με τον γιατρό (ο γιατρός ζήτησε από αστυνομικό να τηλεφωνήσει στην οικογένεια και να ζητήσει να επικοινωνήσουν)- η κοπέλα δεν θέλει να ακούσει για εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσης ή οτιδήποτε άλλο πέραν της εκδίκασης της καταγγελίας της από δικαστήριο.

Από χαρά!

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», ο γιατρός κλήθηκε για κατάθεση ελάχιστες ημέρες μετά την καταγγελία της 23χρονης. Διέψευσε την καταγγελία της κοπέλας και έδωσε τη δική του εκδοχή, χωρίς να αρνηθεί το περιστατικό – τοποθέτησε τον εαυτό του στη σκηνή που περιγράφει η Δήμητρα. Ότι δηλαδή κάτι έγινε σε σχέση με αυτό που περιγράφει η κοπέλα, αλλά διαφορετικά. Ο γιατρός ισχυρίζεται ότι η Δήμητρα, μετά που είχε ανανήψει, ήταν διαχυτική μαζί του από τη χαρά της όταν της μετέφερε τα ευχάριστα νέα, δηλαδή ότι είναι καλά στην υγεία της και οι εξετάσεις της είναι καθαρές, δεν έδειξαν οτιδήποτε παθογόνο (την ώρα που η κοπέλα ήταν ακόμη στο κρεβάτι του νοσηλευτηρίου, μέχρι να επανέλθει ή/και είχε επανέλθει εντελώς από το αναισθητικό που της είχε χορηγηθεί για τις ανάγκες των εξετάσεων).

Διαψεύδουν

Σημειώνεται ότι για το περιστατικό στάλθηκαν σχετικές επιστολές από τον δικηγόρο της Δήμητρας στον γιατρό και το νοσηλευτήριο. Ο γιατρός απορρίπτει ως ανυπόστατα, ψευδή, αβάσιμα και δυσφημιστικά τα όσα ισχυρίζεται η κοπέλα και υπογραμμίζει ότι συνεχώς μαζί του και με την ασθενή του ήταν παρούσες νοσηλεύτριες κατά την ώρα των εξετάσεων και ότι δεν παρέμεινε μόνος με την κοπέλα σε καμία περίπτωση. Ο δικηγόρος της 23χρονης ενημέρωσε γραπτώς (με δικαστικό επιδότη) για το περιστατικό το νοσηλευτήριο στο οποίο εργάζεται ο γιατρός. Το νοσηλευτήριο απάντησε γραπτώς, τον περασμένο Οκτώβριο, μεταξύ άλλων ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για τα κατ’ ισχυρισμόν γεγονότα για τα οποία έλαβε γνώση με επιστολή του δικηγόρου της 23χρονης. Επίσης, ότι το νοσοκομείο διαχρονικά και μέχρι σήμερα λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα που προβλέπουν οι οικείοι κανονισμοί και νομοθεσία και ασκεί τις εργασίες του με τρόπο που να διασφαλίζει την παροχή ασφάλειας και υγείας σε όλους τους ασθενείς, στο μέτρο που του επιτρέπεται με βάση τους οικείους κανονισμούς και νομοθεσία. Και επιφυλάσσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του σε περίπτωση που άδικα και/η αδικαιολόγητα πληγεί η καλή φήμη του νοσοκομείου ή και υποστεί οποιαδήποτε ζημία και/ή βλάβη συνεπεία αδικαιολόγητων, αστήριχτων και άδικων ισχυρισμών εναντίον του νοσοκομείου. Ο «Π» έχει στην κατοχή τους τις επιστολές.

Απολογίες και χρήματα

Πριν από λίγα χρόνια ο ίδιος γιατρός είχε παραδεχθεί και καταδικαστεί σε χρηματικό πρόστιμο για άσεμνη επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση σε 19χρονη. Σύμφωνα, λοιπόν, με την τότε απόφαση του δικαστηρίου, «ο κατηγορούμενος μετά από παραδοχή βρέθηκε ένοχος και στις δύο κατηγορίες που αναγράφονται στο κατηγορητήριο. Ειδικότερα, παραδέχθηκε τις εξής κατηγορίες: (1) Άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, κατά παράβαση των άρθρων 151 και 29 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 και συγκεκριμένα ότι την ΧΧΧΧΧΧ στον ΧΧΧΧΧ της επαρχίας Λευκωσίας, παράνομα και άσεμνα επιτέθηκε εναντίον της ΧΧΧΧΧ από ΧΧΧΧΧ, δηλαδή την αγκάλιασε, τη φίλησε στον λαιμό, προσπάθησε να τη φιλήσει στο στόμα και στη συνέχεια την άγγιξε στα οπίσθιά της, αρ. κατηγορίας 1, και (2) Σεξουαλική παρενόχληση, κατά παράβαση των άρθρων 2, 4, 12(1) και 30(1) του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου 205(Ι)/2002, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 40(1)2006, και ειδικότερα ότι κατά τον χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην 1η κατηγορία, ενώ εργαζόταν ως ιατρός στο ΧΧΧΧΧ, προέβη σε πράξη η οποία συνιστά σεξουαλική παρενόχληση της ΧΧΧΧΧΧ από το ΧΧΧΧΧ […], δηλαδή προέβη στην άσεμνη επίθεση που περιγράφεται στην κατηγορία αρ. 1, αρ. κατηγορίας 2 […] Ο κατηγορούμενος της απολογήθηκε πολλές φορές και μάλιστα της πρότεινε να της δώσει χρήματα ή ό,τι άλλο θέλει». Σημειώνεται ότι η παραπονούμενη την επίδικη χρονική περίοδο ήταν 19 μόλις ετών.

Η βεβαιότητα για ΠΙΣ

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ακόμα ότι «Η σοβαρότητα των δύο αδικημάτων που έχει παραδεχθεί ο κατηγορούμενος προκύπτει άμεσα από τις ποινές που ο ίδιος ο νομοθέτης έχει προνοήσει για αυτά. Συγκεκριμένα με βάση το άρθρο 151 του Ποινικού Κώδικα πρόσωπο που παράνομα και άσεμνα επιτίθεται εναντίον γυναίκας είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια. Επίσης με βάση το άρθρο 30(Ι) του Ν.205(Ι)/2002 περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, πρόσωπο που είναι ένοχο για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι ΛΚ 4.000 ως ήταν τότε ή με ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μηνών ή και στις δύο περιπτώσεις ανάλογα […] Ιδιάζουσας σημασίας είναι και το γεγονός ότι η τιμωρία του κατηγορούμενου δεν τελειώνει με την επιβολή ποινής από το δικαστήριο. Η ιδιότητα του κατηγορούμενου, γιατρός, και οι πρόνοιες των περί Ιατρών (Σύλλογοι, Πειθαρχία και Ταμείο Συντάξεων) Νόμων του 1967 ουσιαστικά δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι ο κατηγορούμενος θα περάσει από πειθαρχική διαδικασία και όντως οι ποινές που ενδέχεται να του επιβληθούν είναι μεγάλες και σοβαρές με μεγαλύτερη την πιθανότητα διαγραφής του από το μητρώο ιατρών, κάτι που θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στον ίδιο και την καριέρα του αλλά και στην οικογένειά του». Τελικά, για την τότε υπόθεση επιβλήθηκαν στον γιατρό πρόστιμο/ποινή 7.000 ευρώ και 1.000 ευρώ για τις δύο κατηγορίες και να πληρώσει και τα έξοδα μαρτύρων της κατηγορούσας αρχής που ανέρχονταν στο ποσό των 420 ευρώ. Ο γιατρός εργάζεται σήμερα στο ίδιο νοσηλευτήριο που εργαζόταν και τότε που καταδικάστηκε από το δικαστήριο.

 

Και ο Πόντιος Πιλάτος

Η μητέρα της κοπέλας υποστηρίζει ότι τηλεφώνησε με την κόρη της στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για να μάθουν τη διαδικασία, ώστε να στείλουν επιστολή προς ενημέρωση του ΠΙΣ σχετικά με το δικό τους περιστατικό. Αρχικά τους λέχθηκε ότι για να υποβληθεί καταγγελία / παράπονο πρέπει να πληρώσει κάποιος 50 ευρώ. Η μητέρα υποστηρίζει ακόμα ότι μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, ο οποίος της είπε ότι δεν δέχεται ο σύλλογος καταγγελίες / παράπονα πριν την ύπαρξη απόφασης δικαστηρίου που να είναι καταδικαστική για μέλος του. «Δεν θέλουν να ξέρουν στον ΠΙΣ ότι υπάρχει αυτό το θέμα, μόνον εάν πάει δικαστήριο και μετά από 5, 7, 10 χρόνια που θα ολοκληρωθεί η δίκη… και εάν πάει ώς το τέλος και αν δεν προκύψει διακανονισμός στην πορεία κ.λπ. Στο μεταξύ ο γιατρός μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του, μέχρι που τα κυπριακά δικαστήρια να εκδικάσουν την απόφαση… μετά από -να δούμε- πόσα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Π» η μητέρα της 23χρονης.

Ερωτηθείς σχετικά από τον «Π», ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, γιατρός Μιχάλης Αναστασιάδης είπε ότι δεν ήρθε σε γνώση τους η παλαιότερη καταδίκη του εν λόγω γιατρού, γι’ αυτό και δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με εκείνη την ιστορία, ενώ επιβεβαίωσε ότι πράγματι για τις ποινικές υποθέσεις περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για να ασχοληθούν. «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι το πρώτο και το κυριότερο τεκμήριο που θα έχουμε ενώπιόν μας, όταν θα ελέγξουμε κατά πόσον προκύπτουν και πειθαρχικά παραπτώματα -ό,τι ορίζει ο κώδικας δεοντολογίας του ΠΙΣ, δηλαδή ό,τι ορίζουν οι σχετικοί νόμοι και κανονισμοί- τελευταία επικαιροποίηση το 1991)» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ. Πρόσθεσε, δε, ότι «εμείς θέλουμε και τη στήριξη των ΜΜΕ και των πολιτών, στην προσπάθειά μας να διεκπεραιώσουμε το έργο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διότι δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με τα δικαστήρια ώστε να λαμβάνονται άμεσα οι όποιες αποφάσεις προκύπτουν μέσα από υποθέσεις που εκδικάζονται εναντίον γιατρών».

Θα ανοίξουν στόματα;

Σημειώνεται, τέλος, ότι από το ρεπορτάζ διαφαίνεται ότι κάποιοι στον ιατρικό κόσμο γνωρίζουν πολλά. Συγκεκριμένα μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από τρεις γνωστούς γιατρούς και δύο νοσηλευτές, με τους οποίους μιλήσαμε (κατέχουμε όλα τα στοιχεία τους αλλά σεβόμαστε την επιθυμία τους να παραμείνουν ανώνυμοι), ότι για τον ίδιο γιατρό κατά καιρούς υπήρξαν και άλλα παράπονα από γυναίκες ασθενείς, τα οποία δεν προχώρησαν δικαστικώς – κάποια περιστατικά έκλεισαν με «συγγνώμη», άλλα με εξωδικαστικές διαδικασίες κ.λπ. Δύο εξ αυτών (ο ένας γιατρός και ο ένας νοσηλευτής), μάλιστα, μας ανέφεραν ότι είναι έτοιμοι να καταθέσουν στο δικαστήριο εάν κληθούν, αλλά αρνήθηκαν να δημοσιεύσουμε το όνομά τους. Δημοσιεύουμε όμως τα όσα μας ανέφεραν για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

kateliadi@politis-news.com

 

Αίφνης θυμήθηκε το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης!

 

Ο Ασίμ Ακανσόι στον «Π»: «Να μιλήσουν οι δυνάμεις της λύσης πριν να είναι αργά»

 

Χειροπέδες στον Δημήτρη Λιγνάδη: Σοκαριστικές οι καταγγελίες ενώπιον των Ελληνικών Αρχών

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.