Φόρμα αναζήτησης

Καταγγελία για χρυσοφόρα απάτη

Ολοκληρώθηκαν οι συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση απάτης με πήλινα αγγεία τα οποία πωλήθηκαν το καλοκαίρι του 2018 σε Ελληνοκύπριο ως αρχαία αντικείμενα.

Η Αστυνομία συνέλαβε ένα ακόμη πρόσωπο, ηλικίας 57 ετών, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση εξαπάτησης. Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία στις 2 Οκτωβρίου του 2018 από κάτοικο της επαρχίας Πάφου. Της σύλληψης του 57χρονου προηγήθηκαν στο μεταξύ άλλες τέσσερις συλλήψεις προσώπων, ηλικίας 44, 37, 48 και 38 ετών. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, τον Ιούλιο του 2018, ο 44χρονος πούλησε στον παραπονούμενο συνολικά 11 πήλινα αγγεία, αφού τον έπεισε ότι αυτά ήταν αρχαία ελληνικά αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται στο 300 – 400 π.Χ. Ο παραπονούμενος στη συνέχεια έδωσε στον 44χρονο το χρηματικό ποσό των 59.800 ευρώ για την αγορά των πήλινων αγγείων. Ακολούθως, όμως, ηγέρθησαν υπόνοιες από πλευράς αγοραστή και τότε προσέφυγε σε ιδιώτη εκτιμητή, ο οποίος, αφού εξέτασε επιστημονικώς πέντε από τα 11 αγγεία, διαπίστωσε ότι αυτά ήταν απομιμήσεις, αφού, όπως εκτίμησε, η ηλικία τους ήταν μικρότερη των 100 χρόνων.

Απομιμήσεις
Όλα τα αγγεία παραλήφθηκαν από την Αστυνομία και στη συνέχεια εξετάστηκαν από λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, όπου διαπιστώθηκε ότι αυτά είναι απομιμήσεις αρχαίων αγγείων. Για την υπόθεση αρχικά συνελήφθη ένας 44χρονος και ακολούθησαν άλλες τρεις συλλήψεις τον Νοέμβριο. Όλοι οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Η υπόθεση της εξαπάτησης εξετάζεται από τον αστυνομικό σταθμό της Πέγειας, όμως, πέραν αυτής διερευνάται και το ενδεχόμενο, τόσο ο παραπονούμενος όσο και οι άλλοι πέντε συλληφθέντες, να εμπλέκονται σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Το γεγονός ότι πωλήθηκαν απομιμήσεις αρχαίων αγγείων είναι για τις διωκτικές αρχές μια σοβαρή ένδειξη για τις διαστάσεις που έχει λάβει στην Πάφο, αλλά και ευρύτερα στην Κύπρο, η αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων. Τόσο για τον παραπονούμενο όσο και για τους 5 συλληφθέντες υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις αγοραπωλησίας αρχαίων αντικειμένων. O 57χρονος που συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης δεν προσήχθη χθες από την Αστυνομία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, αλλά αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε και αυτός ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα. Αντίθετα με τον 57χρονο που διέφευγε της σύλληψης για 6 μήνες, οι υπόλοιποι συλληφθέντες τον Οκτώβριο και Νοέμβριο πέρασαν από τη διαδικασία της προσωποκράτησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις των ανακριτών και να ληφθούν οι απαραίτητες καταθέσεις.