Φόρμα αναζήτησης

Κασουλίδης στον “Π”: Μόνη οδός η επανέναρξη των συνομιλιών

Την πεποίθηση ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού το status quo δεν θα παραμείνει ως έχει σήμερα εκφράζει ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης. Σε συνέντευξή του στον «Π» ξεκαθαρίζει πως η μόνη οδός για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και με πολιτική βούληση που να μπορεί να εγγυηθεί πως η διαπραγματευτική διαδικασία θα είναι σύντομη και θα έχει αποτέλεσμα αν δείξει την ίδια πρόθεση και η Τουρκία. Καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει ξεκάθαρη αντιπρόταση στην πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες.

 

Θεωρείτε πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να πάει σε άτυπη πενταμερή σύνοδο με σύνθεση Κραν Μοντανά; 

Αν η πρόταση Ακιντζί για άτυπη πενταμερή είναι παρόμοια με αυτήν που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, καλά θα κάνει να πάει, ναι.

 

Πώς κρίνετε την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Ήταν ορθή όπως έχει δημοσιοποιηθεί η στάση αυτή; 

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι περιλαμβάνει ακριβώς η απόφαση των πολιτικών αρχηγών όπως και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής που θα αποστείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δεν είμαι σίγουρος ότι η απόφαση ήταν για μια απλή απόρριψη. Η ενέργεια Ακιντζί, η οποία σίγουρα έγινε με τις ευλογίες της Άγκυρας, έγινε πρωτίστως για να δημιουργήσει διπλωματικές εντυπώσεις που να ακούγονται θετικά στ’ αφτιά του διεθνούς παράγοντα. Η Τουρκία μπορεί να επιτυγχάνει τους στόχους της διά της ισχύος, διπλωματικά όμως έχει τύχει της καταδίκης, από κάποιους έντονα από άλλους πιο ήπια, σε σχέση με τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτή η καταδίκη ώθησε στην ανάγκη να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό. Είναι γεγονός ότι έγινε με εύσχημο τρόπο για να παραλύσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να το θέσει υπό την αίρεση της τ/κ πλευράς, που ενδεχομένως να έθετε τους σχεδιασμούς στις ελληνικές καλένδες ώσπου να λυθεί το Κυπριακό, όπως έγινε στο Αιγαίο.

 

Πώς θα πρέπει να απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; 

Η απάντησή μας θα πρέπει να γίνει με ξεκάθαρο και επικοινωνιακό τρόπο. Όσο πιο σύντομη τόσο το καλύτερο. Θα πρέπει απαραίτητα να υπάρξει αντιπρόταση, η οποία να φαντάζει ακόμα καλύτερη από την πρόταση Ακιντζί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Βασική λογική θα πρέπει να είναι το κάλεσμα σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με πλήρη αποδοχή όσων συμφωνήθηκαν μέχρι τη μέρα εκείνη, αποδοχή πλαισίου Γκουτέρες και με πρόταση πως αν όλα αυτά γίνουν αποδεκτά από όλους, τότε να μπει το Κυπριακό σε ένα κανάλι το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Με τον τρόπο αυτό το θέμα των υδρογονανθράκων θα μπει στη σωστή θέση καθώς πολλές από τις μεθόδους διαχείρισης των υδρογονανθράκων με τη λύση έχουν ήδη συμφωνηθεί. Μόνο με αυτήν την πρόταση δημιουργούνται αυτές οι εντυπώσεις.

 

Η εκτίμησή σας είναι πως μια τέτοια πρόταση από πλευράς Αναστασιάδη θα βρει θετική ανταπόκριση από την Τουρκία; 

Το όφελος από μια τέτοια αντιπρόταση θα υπάρξει και στην περίπτωση που απαντήσει θετικά η Τουρκία, καθώς για μας το ζητούμενο πρέπει να είναι η επανέναρξη και η λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, όφελος θα υπάρξει και αν απαντήσει αρνητικά η Τουρκία, καθώς ο διεθνής παράγοντας δεν θα το συλλάβει θετικά, ειδικά αν η πρότασή μας περιλαμβάνει τα στοιχεία που ανέφερα πιο πάνω. Η διεθνής κοινότητα σίγουρα προτιμά επίλυση Κυπριακού παρά κοινή επιτροπή για υδρογονάνθρακες μόνο.

 

Σκληρή στάση και προσδοκίες 

Πώς απαντάτε σε όσους καλούν τον Πρόεδρο να τηρήσει σκληρή γραμμή κατά της Τουρκίας σε αυτήν τη φάση; 

Δεν καταλαβαίνω τι εννοούμε σκληρή στάση. Τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν γίνει είναι εκεί και είναι σημαντικά. Μπορεί να μην κάνει πίσω η Τουρκία καθώς δεν πρόκειται να αφήσει όσα στοχεύει στην κυπριακή ΑΟΖ έτσι απλά, ωστόσο τα όσα έχουν επιτευχθεί αποτελούν μεγάλη διπλωματική ενόχληση για την Τουρκία.

 

Σε αυτό το αποτέλεσμα προσδοκούσαμε με τις κινήσεις μας; Ικανοποιούν τις προσδοκίες μας;

Δεν ξέρω τι προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί στους πολίτες, ωστόσο εγώ δεν ανέμενα κάτι περισσότερο από όσα έχουμε πετύχει. Δεν περίμενα μέτρα από την ΕΕ τα οποία θα ήταν τέτοια που θα έκαναν την Τουρκία να υποχωρήσει. Κανένα μέτρο δεν μπορεί να κάνει την Τουρκία να υποχωρήσει. Δεν έκανε πίσω μπροστά στον κίνδυνο επιβολής σοβαρότατων κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ για τους S-400. Η σημερινή Τουρκία δεν είναι η Τουρκία που επιδέχεται πιέσεις από οποιαδήποτε πλευρά. Όμως, το να επιβάλει μέτρα η ΕΕ, όχι κυρώσεις, μέτρα, και εδώ είναι το λάθος που κάνει η Ρωσία, είναι από μόνο του εξαιρετικά σημαντικό. Η ΕΕ επιβάλλει μέτρα που εξαρτώνται από την ίδια και τη σχέση της με την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη χώρα. Είναι λανθασμένη η προσέγγιση ότι δεν μπορεί η ΕΕ να επιβάλει μέτρα.

 

Η στάση των Ηνωμένων Εθνών

Τη στάση των Ηνωμένων Εθνών πώς την κρίνετε στο ζήτημα αυτό; 

Στην Κύπρο συγχέουμε δύο πράγματα, τι κάνει η Γραμματεία και τι τα Ηνωμένα Έθνη. ΟΗΕ δεν είναι ούτε η Γραμματεία, ούτε ο γ.γ. του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ είναι τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ είτε συντεταγμένα ως Συμβούλιο Ασφαλείας, είτε μεμονωμένα. Ο ρόλος του γ.γ. του ΟΗΕ είναι να εκτελεί τις καλές του υπηρεσίες όπως πηγάζουν από τους όρους εντολής. Το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες δεν με εξέπληξε σε σχέση με τα όσα αναφέρει για την ΑΟΖ, γιατί το ίδιο το Δίκαιο της Θάλασσας περιέχει μηχανισμούς που επιλύουν τις διαφορές και τις αμφισβητήσεις μεταξύ κρατών για τα ζητήματα αυτά. Εγώ δεν είδα ποτέ τον γ.γ. του ΟΗΕ να παρεμβαίνει και να εκφράζει σχόλια σε καμία διαφορά τέτοιου περιεχομένου ανά τον κόσμο.

 

Θα μπορούσε όμως κάποιος να ισχυριστεί πως η διαφορά αυτή επηρεάζει άμεσα την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού που βρίσκεται μέσα στους όρους εντολής του γ.γ. του ΟΗΕ; 

Βεβαίως την επηρεάζει και στο σημείο αυτό τοποθετήθηκε ο κ. Γκουτέρες, απλώς εμείς θυμώνουμε με αυτό που γράφει.

 

Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να είχαμε θέσει το ζήτημα στο ΣΑ για να εκφράσει τη θέση του. Συμφωνείτε; 

Ήταν μία από τις επιλογές που είχαμε ενώπιόν μας όταν ακόμα ήμουν υπουργός Εξωτερικών και κάναμε κάποιες συσκέψεις για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτό που αναμέναμε, την κάθοδο δηλαδή τουρκικών γεωτρητικών σκαφών. Εξασφαλίσαμε τότε μάλιστα και γνωμοδότηση από φημισμένο νομικό οίκο με επιλογές που θα μπορούσαν να ληφθούν. Μεταξύ των επιλογών ήταν και η προσφυγή στο ΣΑ, ωστόσο αποκλείστηκε γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος του προηγούμενου της αιγαιοποίησης, να μας πει δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα πρέπει να τα βρούμε μεταξύ μας με την Τουρκία και μέχρι τότε να επιβάλουν μορατόριουμ σε όλες τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ. Το ενδεχόμενο κρίθηκε επικίνδυνο και τελικά δεν επελέγη. Αντίθετα, για το θέμα της Αμμοχώστου εγώ προτείνω αν μπορέσουν ποτέ να επιχειρήσουν την απειλή που μας κάνουν τώρα, να προσφύγουμε στο ΣΑ γιατί εκεί πρόκειται για ξεκάθαρη, κατάφωρη παραβίαση ψηφισμάτων και εκθέσεων του γ.γ. του ΟΗΕ.

 

Θεωρείτε ότι τα τελευταία χρόνια δώσαμε την αίσθηση στον διεθνή παράγοντα ότι το ενεργειακό πρόγραμμα αποτελεί πιο βασική προτεραιότητα απ’ ό,τι η επίλυση του Κυπριακού; 

Άλλο το τι συλλαμβάνει η διεθνής κοινότητα και άλλο ποια είναι η γραμμή που ακολουθούμε. Το έχω πει ήδη πως βασική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού, δεν χωράει καμία αμφιβολία. Όμως για να πας σε διαπραγματεύσεις πρέπει να δέχονται και οι υπόλοιπες πλευρές. Βέβαια, έρχεται η ώρα που όταν δηλώσεις ξεκάθαρα πως είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις, τότε η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της άλλης πλευράς για να πει «ναι» ή «όχι». Έχουμε όμως κυριαρχικά δικαιώματα και δεν μπορούμε να τα απεμπολήσουμε ούτε να παραιτηθούμε από αυτά, όπως ούτε και να μην αντιδράσουμε όταν αυτά απειλούνται. Τι αίσθηση μάς δίνει και ο γ.γ. του ΟΗΕ όταν μας είπε πως «πρέπει να συμφωνήσετε σε κάποια πράγματα πριν αναλάβω πρωτοβουλία να σας καλέσω»; Εκείνος μας ζήτησε να περάσουμε μια περίοδο περισυλλογής και μετά να καταθέσουμε ιδέες. Επομένως, δεν ξέρω ποιο έρχεται πρώτα η κότα ή το αβγό…

 

“Nα βρούμε από πού να πάρουμε το νήμα”

Θα λέγατε πως η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτόγνωρη;

Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι πολύ σοβαρό, μας έχει μπλέξει σε μια δύσκολη διαδικασία στην οποία πρέπει να βρούμε από πού να πάρουμε το νήμα, γιατί εμάς στόχος μας είναι η επίλυση του Κυπριακού. Δεν συμφωνώ πως από σήμερα πρέπει να είναι μακροχρόνιος ο αγώνας για τη λύση του Κυπριακού. Όταν το έθεσε ο Μακάριος πιθανόν να ήταν σωστό, τώρα μετά από 45 χρόνια δεν είναι. Δεν θεωρείται μακροχρόνιος αγώνας 45 χρόνια τώρα; Πόσα πρέπει να περάσουν; Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο που είναι ξεκάθαρο πως το δίλημμα, είτε λύνουμε το Κυπριακό είτε μένουμε όπως είμαστε, δεν υπάρχει. Δεν μένουμε όπως είμαστε και δεν θα μείνουμε όπως είμαστε. Ούτε οι ενέργειες στην ΑΟΖ δείχνουν κάτι τέτοιο, ούτε οι κινήσεις για την Αμμόχωστο, όπως ούτε και οι όροι εντολής της UNFICYP θα είναι οι ίδιοι σε έναν χρόνο από τώρα. Αυτά είναι μερικά μόνο ξεκάθαρα παραδείγματα και θα πρέπει να πάρουμε τα ορθά μηνύματα όσο ακόμα είναι καιρός.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.