Φόρμα αναζήτησης

«Κάποιοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στον ιό»

Τον μεγαλύτερο φόβο των ογκολογικών ασθενών, αλλά και των γιατρών, επιβεβαίωσε το προχθεσινό κρούσμα στον Ογκολογικό Θάλαμο του ΓΝ Λεμεσού, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας τα οποία εφαρμόζονται. Οι καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε θεραπεία, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι survivors – δηλαδή τους επιβιώσαντες καρκίνου που σήμερα είναι ελεύθεροι από τη νόσο – λόγω του ότι είναι εξ ορισμού ανοσοκατεσταλμένοι και ως εκ τούτου εμπίπτουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες, εξέφραζαν φόβους εδώ και εβδομάδες για να μεταβαίνουν στα νοσοκομεία για τις θεραπείες τους.  Η απάντηση των γιατρών, οι οποίοι ακολουθώντας οδηγίες έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες αντιμετώπισης λόγω της πανδημίας δίνοντας προτεραιότητα στους ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία, είναι καθησυχαστική.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ούτε τα δημόσια νοσηλευτήρια, ούτε τα ιδιωτικά έχουν αναβάλει χημειοθεραπείες ή χειρουργεία, όπου ο καρκίνος είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι θεραπείες γίνονται κανονικά, τόσο για τους εσωτερικούς όσο και για τους εξωτερικούς ασθενείς, παρότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τους θαλάμους θεραπείας, με την έννοια ότι άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από το προσωπικό δεν μπορούν να προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους. Θεραπείες δε οι οποίες αναβλήθηκαν τις πρώτες μέρες της κρίσης, κατά τις οποίες ήταν σε καραντίνα ολόκληρο το νοσοκομείο, τακτοποιήθηκαν εντός 2-3 ημερών. Παρ’ όλα αυτά, οι γιατροί στους Ογκολογικούς Θαλάμους προσπαθούν να μην υπάρχει η μέγιστη πληρότητα, για να μπορούν σε περίπτωση μεγαλύτερης εξάπλωσης του κορωνοϊού να επιταχθούν ακόμη και τα κρεβάτια του Ογκολογικού…

Αναβλήθηκαν τα ρουτίνας

Μιλώντας στον «Π», ο πρόεδρος της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου, δρ Νίκος Κατωδρύτης, επιβεβαιώνει πως οι θεραπείες συνεχίζονται, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια μείωσης της προσέλευσης ασθενών στα κέντρα θεραπείας.

«Έχουμε αναβάλει τα ραντεβού ασθενών που βρίσκονται σε μακροχρόνια παρακολούθηση. Είναι τα ραντεβού που γίνονται κάθε έξι μήνες ή κάθε χρόνο και τα οποία, εάν δεν έχουν πρόβλημα οι ασθενείς, μεταφέρονται πιο κάτω. Επίσης έχουμε αναβάλει ακτινολογικές εξετάσεις και άλλες εξετάσεις που θα ήταν ρουτίνας για έλεγχο των ασθενών. Η επόμενη κίνηση που έχουμε κάνει, πάντα για να συμμορφωθούμε με τις προσπάθειες περιορισμού της διακίνησης των πολιτών και της μείωσης της προσέλευσης ασθενών σε χώρους παροχής ιατρικών υπηρεσιών, στην προσπάθεια μείωσης και της έκθεσης στον ιό, ήταν η αλλαγή πρωτοκόλλων θεραπειών. Εκείνες οι θεραπείες οι οποίες είναι δυνατόν να αναβληθούν αναβάλλονται. Στα σίγουρα, εξετάζουμε όλα τα καινούργια περιστατικά. Επίσης, παίρνουν θεραπείες αυτοί που πρέπει να τις πάρουν στα πλαίσια της συμπληρωματικής τους αντιογκολογικής θεραπείας, όπως λόγου χάρη οι χειρουργημένοι ασθενείς ή όσοι βρίσκονται σε συστηματική χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Αυτοί συνεχίζουν κανονικά τις θεραπείες τους χωρίς διακοπή», εξήγησε ο δρ Κατωδρύτης. Όπως επεσήμανε, η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου έχει στείλει κατευθυντήριες γραμμές με όλα τα ογκολογικά κέντρα, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες και έχουν εφαρμοστεί.

Τα χειρουργεία

Σε ό,τι αφορά τις εγχειρήσεις στον τομέα της Ογκολογίας, ο γιατρός ανέφερε πως υπάρχει και εκεί μία κατηγοριοποίηση, σύμφωνα με την οποία κατατάσσονται τα πολύ επείγοντα περιστατικά για εγχειρήσεις εντός 24ώρου ή εντός 72 ωρών, ενώ υπάρχουν κάποια που μπορούν να αναβληθούν μέχρι και τέσσερις εβδομάδες. Μόνο τα ρουτίνας χειρουργεία έχουν αναβληθεί, σημείωσε.

Διαχωρισμός ευάλωτων

Στο ερώτημα τι απαντούν οι γιατροί στους ασθενείς οι οποίοι εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες, ο δρ Κατωδρύτης αναφέρει πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός, καθώς τα άτομα με μειωμένο σύστημα ανοσοποιητικού είναι πολύ πιο ευάλωτα απ’ ό,τι τα άτομα που πέρασαν από καρκίνο παλαιότερα. «Ένας καρκινοπαθής θεωρείται ότι ανήκει σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κατατάσσεται και στην ομάδα ατόμων με ανοσοκαταστολή, δηλαδή με μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Σε ανοσοκαταστολή βρίσκονται ασθενείς που συνεχίζουν ή έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους πρόσφατα. Το πρόσφατα ερμηνεύεται συνήθως με ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών. Και αυτοί οι άνθρωποι με μειωμένο αμυντικό σύστημα είναι οι πιο ευάλωτοι και πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Τα μέτρα που μας προτρέπει το υπουργείο να πάρουμε, και τα οποία θεωρούμε ότι καλύπτουν τις ευπαθείς ομάδες γενικότερα, είναι αρκετά για να προστατεύσουν κάποιον. Όμως, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, σαφέστατα και πρέπει να ακολουθήσουμε την οδηγία να μένουμε στο σπίτι».

Όλοι είμαστε ευπαθείς

Όσον αφορά τους survivors, ο γιατρός σημείωσε πως αυτοί πρέπει να προσέχουν όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός. «Θέλω να εξηγήσω ότι είναι ευπαθής ομάδα με βάση τον κατάλογο που έχει εκδώσει το υπουργείο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν πιο αυξημένο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό αυτοί οι ασθενείς που έχει καιρό που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους».

Κορύφωση σύντομα

Ο δρ Κατωδρύτης, κληθείς να αναφερθεί στο κατά πόσον υπάρχει ανησυχία από τους καρκινοπαθείς, ανέφερε πως ανησυχεί ο κόσμος και όλοι ανησυχούν, ακόμη και οι γιατροί. «Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων αφορά επαγγελματίες υγείας. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ψύχραιμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είναι στη ζωή μας πλέον, θα φτάσει στο αποκορύφωμα σύντομα, οι ειδικοί και εμείς λέμε ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει η κορύφωση της νόσου και ελπίζω να πάνε όλα καλά, να μην είναι πολύ αυξημένα τα ποσοστά. Το ακούσαμε επανειλημμένα από τους ειδικούς λοιμοξιολόγους, θέλουμε να δώσουμε χρόνο στο σύστημα, να κρατήσουμε τους αριθμούς χαμηλά για να μπορεί να τους απορροφά το σύστημα και να μπορούν να νοσηλεύονται αυτοί που μπορούν σε μονάδες εντατικής και γενικότερα στα δημόσια νοσηλευτήρια». Ο γιατρός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον τρόπο που η πολιτεία επέλεξε να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

Σημαντική η διατροφή

Καταλήγοντας, ο δρ Κατωδρύτης σημειώνει πως «η διατροφή είναι ο βασικότερος παράγοντας ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενός οργανισμού. Με τη διατροφή παίρνουμε και όλες αυτές τις βιταμίνες. Μία ισορροπημένη υγιής διατροφή μάς καλύπτει πλήρως σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του οργανισμού, αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως η γυμναστική, ακόμα και από το σπίτι, η ξεκούραση και ο καλός ύπνος». Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, κατέληξε, αντιστέκεται ακόμα και στον ιό.  «Ένας ταλαιπωρημένος άνθρωπος, και το ξέρουμε όχι από τον κορωνοϊό αλλά γενικότερα από τις ιώσεις, είναι περισσότερο ευάλωτος».

Τι ισχύει για τους νεφροπαθείς

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον Covid-19 εμπίπτουν και άλλες ομάδες ασθενών, όπως οι νεφροπαθείς. Σύμφωνα με τη Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου, ο κίνδυνος αφορά τους μεταμοσχευμένους ασθενείς και τους ασθενείς με νεφρική νόσο για την οποία λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή, αλλά και στους ασθενείς σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Σε ανακοίνωση, η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει ότι η πρόληψη, τα μέτρα προσωπικής προστασίας και ο αυτοπεριορισμός κρίνονται απαραίτητα. Βεβαίως, οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς καθίστανται ομάδα πληθυσμού με μεγάλο ρίσκο έκθεσης σε κίνδυνο λόγω της εξάρτησής τους από τα νοσηλευτήρια και τις μονάδες αιμοκάθαρσης, αφού δεν μπορούν να απουσιάσουν από την προγραμματισμένη θεραπεία τους στο νοσηλευτήριο, ακόμη και αν αυτό βρίσκεται σε καραντίνα. Η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου συμβουλεύει τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, καθώς η συνάθροισή τους στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης είναι αναπόφευκτη για τις ανάγκες της θεραπείας τους:

α) Να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής προστασίας και καθαριότητας.

β) Να ενημερώνουν άμεσα το προσωπικό της μονάδας αν οι ίδιοι ή μέλη του άμεσου περιβάλλοντός τους έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

γ) Να ενημερώνουν άμεσα το προσωπικό της μονάδας αν εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα (βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια).

δ) Να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις για το COVID-19 από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Επίσης, οι συνοδοί των αιμοκαθαιρομένων ασθενών, να αποφεύγουν να παραμένουν και να συναθροίζονται στον χώρο του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της θεραπείας αιμοκάθαρσης του ασθενούς τους, για αποφυγή πιθανής διασποράς, και να συνεργάζονται με το προσωπικό της μονάδας για το καλό της υγείας των ανθρώπων τους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.