Φόρμα αναζήτησης

Απέτρεψε απεργίες στην ΑΗΚ ο Πρόεδρος

Σε έμμεση αποδοκιμασία των χειρισμών του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ, αναφορικά με τα αιτήματα των εργαζομένων, εξελίχθηκε η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ. Το δ.σ. της ΑΗΚ δεν χρεώνεται με την απόρριψη των αιτημάτων των συντεχνιών, αλλά με την παράλειψή του να καλέσει τους συνδικαλιστές σε δομημένο διάλογο πριν λάβει αποφάσεις. Το μήνυμα που στέλνει η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη -και θα διοχετευτεί αμέσως προς το δ.σ. της ΑΗΚ αλλά και στις συντεχνίες του οργανισμού- κωδικοποιείται ως εξής: Κάντε διάλογο, όχι πόλεμο. Δεν υπήρχαν έως χθες αργά το απόγευμα πληροφορίες για την αντίδραση του δ.σ. και της προέδρου του Έμιλυς Γιολίτη στα μηνύματα που έστειλε η σύσκεψη. Ωστόσο, είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι, υπό το φως της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι συντεχνίες απέφυγαν χθες να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων και οι εκπρόσωποί τους δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενη πρόσκληση για συμμετοχή σε διάλογο.

Διάλογος

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις θεωρείται πολύ πιθανό έως βέβαιο ότι το δ.σ. της ΑΗΚ θα καλέσει τις συντεχνίες σε διάλογο, παρότι επί τάπητος βρίσκεται η απόφαση της περασμένης Τρίτης, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συντεχνιών. Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θα θέσουν θέμα ανάκλησης της επίμαχης απόφασης για να προσέλθουν σε διάλογο, παρότι θεωρούν προκλητική την κίνηση του συμβουλίου να λάβει απόφαση πριν καν διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Θεωρούν επίσης αρνητικές κάποιες δηλώσεις στις οποίες προέβη η πρόεδρος του δ.σ. σε ΜΜΕ και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ιδιαίτερα τη δήλωση ότι τα κεκτημένα των εργαζομένων δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.
Χθες οι ηγέτες των τεσσάρων συντεχνιών της ΑΗΚ συναντήθηκαν και συζήτησαν τη διαχείριση της κατάστασης τις επόμενες μέρες. Όπως προαναφέραμε, απέφυγαν να ανακοινώσουν απεργιακά μέτρα, δίνοντας χώρο στη μεσολάβηση που δυνατό να αναληφθεί από την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει διάλογος. Ωστόσο, συζήτησαν αρκετές επιλογές για υπεράσπιση – διεκδίκηση των αιτημάτων τους και θα αναμένουν από Δευτέρας τις κινήσεις της διοίκησης του οργανισμού.

Επιτυχής παρέμβαση

Υπό αυτά τα δεδομένα μπορεί να λεχθεί ότι η ταχεία και άμεση παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη, με τη σύγκληση της χθεσινής σύσκεψης, αποτρέπει για την ώρα την κήρυξη απεργιών στην ΑΗΚ και δίνει χώρο για διαβούλευση και εξεύρεση φόρμουλας συνεννόησης.
Ωστόσο, η διεξαγωγή διαλόγου δεν διασφαλίζει την επίτευξη συμφωνίας. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη και δύσκολα θα γεφυρωθεί. Οι συντεχνίες ζητούν αποκατάσταση των μισθών και ωφελημάτων τους στη βάση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τους νόμους του 2012 βάσει των οποίων γίνονται οι αποκοπές, και η κυβέρνηση επιμένει ότι οι αποκοπές θα συνεχιστούν μέχρι την εξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο της έφεσης που κατέθεσε η Δημοκρατία. Επίσης, οι συντεχνίες ζητούν να συνεχιστεί αναλλοίωτη η καταβολή από την ΑΗΚ εισφοράς 5,9% επί των απολαβών κάθε υπαλλήλου στο ταμείο υγείας, στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας. Η ΑΗΚ αποφάσισε να μειώσει την εισφορά του 5,9% κατά 1,85%, που είναι η συνεισφορά της στο ΓεΣΥ για κάθε υπάλληλο.
Παρά το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές σε αυτό το στάδιο, είναι δυνατή η εξεύρεση φόρμουλας συνεννόησης, αν θεωρηθεί ότι τα αιτήματα των συντεχνιών και η απόφαση του δ.σ. την περασμένη Τρίτη είναι οι θέσεις εκκίνησης των δύο πλευρών σε έναν δομημένο διάλογο. Σε κάθε περίπτωση, αν διεξαχθεί διάλογος, υπάρχει και η ευχέρεια να ζητηθούν οι μεσολαβητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και της υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία εξέφρασε κατά τη χθεσινή σύσκεψη προθυμία παρέμβασης αν της ζητηθεί.