POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κάνουν φύλλο και φτερό μεγαλοδικηγόρουςΣτο μικροσκόπιο του αρμόδιου τμήματος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία της εφαρμογής της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, βρίσκονται 10 δικηγορικά γραφεία που κατέθεσαν πέραν των 50 αιτήσεων για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ). Στον κατάλογο με τα εν λόγω δικηγορικά γραφεία περιλαμβάνεται και το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι στο οποίο συμμετέχουν οι θυγατέρες του Προέδρου Αναστασιάδη. Ελέγχονται, επίσης, τα δικηγορικά γραφεία Ανδρέας Δημητριάδης & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε, Αρετή Χαριδήμου και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., Μιχαλάκης Κυπριανού & Σία Δ.Ε.Π.Ε., Χριστόδουλος Βασιλειάδης & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε., Ιωάννης Παπαζαχαρία Δ.Ε.Π.Ε, Α.Γ. Ερωτοκρίτου Δ.Ε.Π.Ε, Ευθύμιος Κ. Ιωσήφ & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., Γεώργιος Κ. Γεωργίου Δ.Ε.Π.Ε και Λ. Παπαφιλίππου και ΣΙΑ. Η έρευνα αφορά τα έτη 2007 μέχρι και το 2020, περίοδος κατά την οποία λειτουργούσε το ΚΕΠ, διαλαμβάνει επιτόπιους ελέγχους όσο και εμπεριστατωμένα ερωτηματολόγια που καλούνται να απαντήσουν οι ελεγχόμενοι και διενεργείται με τη βοήθεια δύο εμπειρογνωμόνων που προσλήφθηκαν πρόσφατα.

Όπως κατέθεσε χθες ενόρκως ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, με δικές του σαφείς οδηγίες η εποπτική ομάδα που διεξάγει τις έρευνες δίνει έμφαση και στα εξής:

  • Στην προέλευση των χρημάτων που έφτασαν από το εξωτερικό.
  • Στα ελεγχόμενα δικηγορικά γραφεία που μετονομάστηκαν κατά την περίοδο 2007-2020.
  • Στους φακέλους των προσώπων που έλαβαν την κατ’ εξαίρεση υπηκοότητα ως σύζυγοι και εξαρτώμενα τέκνα των επενδυτών.
  • Στις περιπτώσεις όπου τα προβλεπόμενα ποσά για τις απαιτούμενες επενδύσεις δεν προήλθαν από τους ίδιους τους αιτητές αλλά από τρίτα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η έρευνα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου επεκτάθηκε και στα δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στις υποθέσεις που ανέδειξε το πόρισμα της επιτροπής Καλογήρου, το οποίο, όπως αποκάλυψε ο κ. Κληρίδης, το εξασφάλισε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όπως είπε, μετά την άρνηση της επιτροπής Καλογήρου και του Υπουργείου Εσωτερικών να του δώσουν το πόρισμα, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές έρευνες, ο κ. Κληρίδης αποτάθηκε γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, του απέστειλε το πόρισμα μέσα από το οποίο αποκαλύπτεται η εμπλοκή άλλων πέντε δικηγορικών γραφείων τα οποία σήμερα ελέγχονται και για τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου πληροφόρησε, επίσης, την ερευνητική επιτροπή ότι μελετώνται και οι δύο πρόσφατες εκθέσεις του γενικού ελεγκτή για τα «χρυσά» διαβατήρια στις οποίες εμπλέκονται άλλα οκτώ δικηγορικά γραφεία. Είπε, επίσης, ότι θα ζητήσει από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να του αποστείλει και την πρώτη έκθεση που εξέδωσε επί του θέματος. Πρόκειται για την περίπτωση του σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας και ιδιοκτήτη των ιδιωτικών αεροπλάνων με τα οποία ταξίδεψαν δωρεάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η οικογένειά του για διακοπές στις Σεϋχέλλες. Στην περίπτωση του εν λόγω Σαουδάραβα πολιτογραφήθηκαν κατ’ εξαίρεση τόσο ο ίδιος όσο και αρκετά μέλη της οικογένειάς του και οι σύζυγοί του (πέραν της μίας). Σημειώνεται ότι για τις επίμαχες πολιτογραφήσεις η επιτροπή Καλογήρου διαπίστωσε εκ πρώτης όψεως τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και επί τούτου βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα.

Ο κ. Κληρίδης στην κατάθεσή του ανέφερε ότι στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για το ΚΕΠ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Νουρή και τον κατάλογο με τους παρόχους για να διαπιστωθεί ποια δικηγορικά γραφεία εμπλέκονται και πόσες αιτήσεις για πολιτογράφηση υπέβαλε το καθένα. Ο κ. Νουρής αρνήθηκε να του παραδώσει και τα συγκεκριμένα στοιχεία, λέγοντας ότι ο κατάλογος βρίσκεται στο στάδιο της επικαιροποίησης! Σημειώνεται ότι τα ίδια στοιχεία ζήτησε από τον κ. Νουρή και η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής χωρίς όμως να τα λάβει. Σύμφωνα με δική του έρευνα και με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι στο ΚΕΠ ενεπλάκησαν 200 περίπου δικηγορικά γραφεία εκ των οποίων τα 10 κατέθεσαν πέραν των 50 αιτήσεων, 25 δικηγορικά γραφεία κατέθεσαν μεταξύ 10 και 50 αιτήσεων ενώ τα υπόλοιπα μετρούν κάτω από 10 αιτήσεις.

Οι πρώτοι έλεγχοι το 2019

Μέσα από τη χθεσινή κατάθεση του κ. Κληρίδη αποκαλύφθηκε ότι ο μηχανισμός ελέγχου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το ΚΕΠ ενεργοποιήθηκε μόλις το 2019 και μέχρι την ημέρα που ανέλαβε, δηλαδή στις 15/10/2020, βρίσκονταν σε εξέλιξη έρευνες σε επτά δικηγορικά γραφεία, οι οποίες δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι το επίπεδο των ερευνών είναι πολύ υψηλό και ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής, ο κ. Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι στο δ.σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου συμμετέχει δικηγόρος που κατέθεσε αρκετές αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επενδυτών. Μέχρι στιγμής δεν προέκυψε κάτι μεμπτό εναντίον του, ούτε αναφέρθηκε πουθενά το όνομά του για να δικαιολογείται η εξαίρεσή του από τις συνεδρίες του συμβουλίου, τόνισε. Ο κ. Κληρίδης πληροφόρησε παράλληλα τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής ότι από το 2013 μέχρι το 2019 το τμήμα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που ασχολείται με την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος διενήργησε 600 επιτόπιους ελέγχους που αφορούσαν, κυρίως, θέματα αγοραπωλησιών ακινήτων που ενδεχομένως να συνδέονται και με το ΚΕΠ, τα Panama Papers κ.ά. Όπως είπε, από τους ελέγχους που έγιναν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε οκτώ δικηγορικά γραφεία εκ των οποίων τα δύο ελέγχονται σήμερα για την εμπλοκή τους στο ΚΕΠ.

Το δικηγορικό Ν. Αναστασιάδης

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της ερευνητικής επιτροπής, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι δεν περιλαμβάνεται στα οκτώ δικηγορικά γραφεία που καταδικάστηκαν σε διοικητικό πρόστιμο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Δεν το έχω δει (σ.σ. το δικηγορικό γραφείο) ούτε στην έκθεση Καλογήρου, ούτε στις εκθέσεις του γενικού ελεγκτή» ανέφερε ο Χρίστος Κληρίδης. Προσθέτοντας πως παλαιότερα η ΜΟΚΑΣ ερεύνησε το εν λόγω δικηγορικό γραφείο εξαιτίας κάποιων πελατών του χωρίς, όμως, να προκύψει οτιδήποτε το μεμπτό.

Πιττάτζης και άλλοι

Ο πρώτος δικηγόρος που οδηγήθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το ΚΕΠ είναι ο Ανδρέας Πιττάτζης μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Με τον κ. Κληρίδη να απευθύνει χθες με δηλώσεις του, μετά το πέρας της κατάθεσής του στην ερευνητική επιτροπή, σύσταση προς όλους τους εμπλεκόμενους δικηγόρους να αποφεύγουν δημόσιες δηλώσεις. Τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής προέβησαν στις εξής επισημάνσεις προς τον κ. Χρίστο Κληρίδη καλώντας τον να τις σχολιάσει:

  • Δικηγόρος κατέθεσε αίτηση για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ενώ ο πελάτης του τελούσε υπό σύλληψη στο εξωτερικό.
  • Δικηγόρος δήλωσε με δύο διαφορετικά ονόματα τον πελάτη του.
  • Έδιναν συστάσεις για αιτητές του ΚΕΠ υπάλληλοι δικηγορικών γραφείων.

«Πρόκειται για πειθαρχικά αδικήματα τα οποία θα παραπεμφθούν για εκδίκαση» ανέφερε ο κ. Κληρίδης. Ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου θα δημοσιοποιούνται.

Χρ. Κληρίδης/Επιτροπή Νικολάτου: Δικηγορικά γραφεία υπό διευρεύνηση για το θέμα των πολιτογραφήσεων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.