Φόρμα αναζήτησης

Κανένα εμπόδιο για κινητή

Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει η περιαγωγή των κινητών τηλεφώνων στις δύο πλευρές διεμήνυσε προς όλους τους ενδιαφερομένους στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του θεωρούν πως επί της ουσίας κανένα κώλυμα, ούτε νομικό, δεν υπάρχει το οποίο να εμποδίζει το συγκεκριμένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης να προχωρήσει. Η σύσκεψη έγινε υπό άκρα μυστικότητα, ενώ όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όσοι παρευρέθηκαν πήραν τον όρκο της σιωπής ώστε να μην διαρρεύσει ούτε σίγμα από τα όσα συζητήθηκαν. Αυτό δεν είναι άσχετο από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται ενοχλημένος από αρνητικά δημοσιεύματα και τοποθετήσεις γύρω από το συγκεκριμένο μέτρο που προωθείται από το 2013 χωρίς έως σήμερα αποτέλεσμα, σε συνεννόηση με την τ/κ ηγεσία και τη στήριξη των Ην. Εθνών μέσω της Τεχνικής Επιτροπής Εμπορίου.

 

Ανησυχίες εταιρειών
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, διευθυντικά στελέχη της Cyta και της ΜΤΝ ανέπτυξαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και στους λοιπούς προσκεκλημένους, Ε/Κ διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη, επίτροπο Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών, Γιώργο Μιχαηλίδη, διευθυντή Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργο Κωμοδρόμο και Νομική Υπηρεσία, τις ανησυχίες που έχουν γύρω από νομικά ζητήματα. Ότι δηλαδή και αυτή η τεχνική λύση που έχει βρεθεί για τη διασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στις δύο πλευρές, μέσω ενός κόμβου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία, παρότι δεν θα υπογραφεί οποιαδήποτε σύμβαση μεταξύ των εταιρειών στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα, ενδεχομένως να προσκρούει στον νόμο που απαγορεύει τη συνεργασία αδειοδοτημένων παρόχων με μη αδειοδοτημένους. Η εν λόγω πρόνοια στον νόμο που δημιουργεί ποινικές ευθύνες ήταν μέχρι σήμερα -κι απ’ ό,τι φαίνεται παραμένει- ο μπαμπούλας που εμπόδιζε το roaming στις δύο πλευρές. Οι εταιρείες, οι οποίες δήλωσαν την επιθυμία τους να προχωρήσουν με τη διασύνδεση, ζήτησαν από τον Πρόεδρο διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κινηθεί ποινική διαδικασία εις βάρος τους εάν προκύψει ζήτημα.

 

Νομική Υπηρεσία: Δεν είναι ποινικό αδίκημα
Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε η Νομική Υπηρεσία ήταν σε θέση να εγγυηθούν τις διαβεβαιώσεις που ζήτησαν οι εταιρείες. Ωστόσο, έγιναν προσπάθειες να διασκεδαστούν οι ανησυχίες με την επίκληση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας του 2015. Σύμφωνα με την εν λόγω γνωμάτευση, δεν εγείρονται ποινικής φύσεως ζητήματα εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη διαδικασία περιαγωγής, δηλαδή μέσω μιας διμερούς διευθέτησης. Η Νομική Υπηρεσία θεωρεί, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, νόμιμη τη λύση που προωθείται μέσω του διεθνούς κόμβου, ενώ με το επιχείρημα ότι για να προχωρήσει ακόμα και ιδιωτική ποινική υπόθεση απαιτείται η συγκατάθεση της Νομικής Υπηρεσίας, έγινε προσπάθεια να διαλυθούν όλοι οι φόβοι τους ότι θα μπλέξουν. Το Προεδρικό αναμένει ότι μετά τις διαβεβαιώσεις οι εταιρείες δεν θα έχουν πλέον κανέναν λόγο να μην προχωρήσουν στη συνομολόγηση των διμερών διευθετήσεων. Αναμένει επίσης ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσουν και οι εταιρείες στην άλλη πλευρά με αντίστοιχη συμφωνία ώστε να λειτουργήσει η περιαγωγή σε ολόκληρο το νησί.