POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Κανεί πιον» τα κάνατε μούσκεμα: Αστυνομία και Γιολίτη ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους για την παράλογη βίαΣτον διορισμό ποινικών ανακριτών προχωρεί σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων προκειμένου να ερευνηθούν σε βάθος και αντικειμενικά οι καταγγελίες για χρήση υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λευκωσία. Τα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου ομιλούν από μόνα τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της ΜΜΑΔ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, τους ξυλοκοπήθηκαν, έγινε χρήση χημικών και, πρόσθετα, επιστρατεύτηκε υδροβόλο όχημα το οποίο τραυμάτισε διαδηλωτές με τις ριπές νερού που εξαπέλυε σε κοντινή απόσταση και με μεγάλη πίεση. Μια 25χρονη μουσικός έχασε τις αισθήσεις της όταν δέχτηκε ευθεία βολή στο πρόσωπο από το υδροβόλο όχημα «Αίαντα». Ανάμεσα στα θύματα της αστυνομικής βαρβαρότητας και ένας νεαρός διαδηλωτής τον οποίο αστυνομικός πατούσε στον λαιμό ενώ βρισκόταν, ήδη, ακινητοποιημένος στο έδαφος. Από την άλλη, η Αστυνομία απορρίπτει τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει βία για να καταστείλει τα επεισόδια που ξεκίνησαν από μια παράνομη εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, η πορεία διαμαρτυρίας «Ώς Δαμαί» οργανώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Συμμετείχαν οργανωμένα σύνολα και πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για τη σήψη και τη διαφθορά που μαστίζει τον τόπο μας καθώς και για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Η πορεία ξεκίνησε στις τέσσερις το απόγευμα από το πάρκο Κολοκάση. Την πορεία διαμαρτυρίας προανήγγειλε η «Θύρα 9» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γεγονός που περιήλθε σε γνώση της Αστυνομίας, η οποία, με ανακοίνωση Τύπου, την περασμένη Παρασκευή, υπενθύμισε ότι με βάση τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας που αφορούν τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού απαγορεύονται οι μαζικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε δημόσιους και σε ιδιωτικούς χώρους. Προειδοποιώντας, παράλληλα, με τα εξής: «Η Αστυνομία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πιστή εφαρμογή των διαταγμάτων. Όσα πρόσωπα εντοπίζονται να παραβιάζουν τα σχετικά διατάγματα ή να προβαίνουν σε ενέργειες που πιθανόν να υποκινούν άλλα πρόσωπα να παραβιάσουν τα διατάγματα ή να διαπράξουν αδικήματα θα υπόκεινται στις συνέπειες του νόμου».

Πριν την έναρξη της πορείας διαμαρτυρίας η Αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και με τηλεβόα καλούσε τους παρευρισκόμενους να διαλύσουν την πορεία. Τα επεισόδια ξέσπασαν στη λεωφόρο Στασίνου, στους γύρω δρόμους και στο πάρκο Κολοκάση. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι ομάδες του αντιφασιστικού χώρου επιτέθηκαν σε αστυνομικούς ρίχνοντας πέτρες, πορτοκάλια και άλλα αντικείμενα. Την ώρα των επεισοδίων χτυπήθηκαν από αστυνομικούς και ανυποψίαστοι πολίτες που δεν είχαν σχέση με την πορεία διαμαρτυρίας και έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή. Η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη 11 προσώπων τους οποίους άφησε ελεύθερους αφού πρώτα τους κατήγγειλε γραπτώς για επίθεση κατά αστυνομικών, για αντίσταση κατά της νόμιμης σύλληψης και για οχλαγωγία. Παράλληλα, εκδόθηκαν έξι εξώδικες καταγγελίες για παραβίαση του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου.

Τα ποιοι, πώς, πού και γιατί θα απαντηθούν μέσα από την επικείμενη έρευνα των ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στη χρήση βίας από πλευράς των αστυνομικών προκειμένου να διαπιστωθεί μέσα από το μαρτυρικό υλικό που θα συγκεντρωθεί κατά πόσο χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία που παραπέμπει, σαφώς, σε κατάχρηση εξουσίας.

Πάντως, οι διοργανωτές της εκδήλωσης διαμαρτυρίας με χθεσινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν τους τραυματίες και όσους/όσες έλαβαν εξώδικα πρόστιμα ή έχουν στην κατοχή τους οπτικοακουστικό υλικό από τα επεισόδια να επικοινωνήσουν μαζί τους για συλλογική νομική διαχείριση.

Η ποινική έρευνα

Τα πέντε μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας συνεδρίασαν χθες εκτάκτως και αποφάσισαν, αυτεπάγγελτα, τη διερεύνηση της υπόθεσης «με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο άσκησης υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας». Προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πασχαλίδης θα ζητήσει τη συγκατάθεση του γενικού εισαγγελέα για διορισμό ποινικών ανακριτών όπως προβλέπει η νομοθεσία. Aξίζει να αναφερθεί ότι στην ΑΑΔΙΠΑ απευθύνθηκε χθες ο αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου ζητώντας τη διενέργεια έρευνας. «Η διερεύνηση από πλευράς της ΑΑΔΙΠΑ θα διασφαλίσει την αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση του θέματος» αναφέρει στην επιστολή του ο αρχηγός.

Υπέρμετρη βία από αστυνομικούς είδε και η Γιολίτη

Σε αστυνομικούς που έκαναν χρήση υπέρμετρης βίας αναφέρθηκε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη. Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή της επεσήμανε τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου έκανα ξεκάθαρο στην ηγεσία της Αστυνομίας ότι πρέπει η Αστυνομία να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, στην άσκηση των καθηκόντων τους να μην εφαρμόζουν βίαια μέσα και η χρήση βίας να είναι η έσχατη λύση την οποία να χρησιμοποιούν σε αυτοάμυνα στον ελάχιστο απαραίτητο βαθμό και μόνο εάν τα άλλα μέσα παραμένουν αναποτελεσματικά. […] Από τις εικόνες που είδα φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα, ωστόσο αυτό θα διαφανεί από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη». Αναφέροντας, παράλληλα, η κ. Γιολίτη ότι ζήτησε έκθεση γεγονότων από τον αρχηγό της Αστυνομίας για να πληροφορηθεί για τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ηγεσία στα μέλη της Δύναμης που βρέθηκαν στα γεγονότα εν ώρα υπηρεσίας.

Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη ζήτησαν χθες την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης. «Οι συνολικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης δεν αναιρούν τις ευθύνες της υπουργού, η οποία άλλωστε έχει δείξει δείγματα γραφής της νοοτροπίας και των πρακτικών της. Η υπουργός οφείλει να πάψει να κρύβεται. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τα κρούσματα κρατικού αυταρχισμού και η παραίτηση της υπουργού αποτελεί μονόδρομο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα εγγράψει θέμα στη Βουλή προς εξέταση τόσο για τα προχθεσινά επεισόδια όσο και για τη «συνεχιζόμενη αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καταδίκασε έντονα την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από την Αστυνομία και, παράλληλα, την παραβίαση των διαταγμάτων κατά του κορωνοϊού από τους διαδηλωτές.

Πρωτοβουλία «Ως Δαμέ!» για αστυνομική βία στη χθεσινή διαδήλωση:  Δεν υποχωρούμε στην καταστολή (video)

Αβέρωφ: Καταδικάζουμε την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από την Αστυνομία και ζητούμε εξηγήσεις

ΑΚΕΛ: Νέο επεισόδιο στον αυταρχισμό και την αλαζονεία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού

ΔΗΚΟ: Αναμένουμε ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης θα πράξει το αυτονόητο: να παραιτηθεί

Διαδήλωση/Αστυνομική βία: Οι Οικολόγοι ζητούν παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης

Θα διερευνήσει τους ισχυρισμούς για υπέρμετρη βία από την Αστυνομία η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.