Φόρμα αναζήτησης

Καμιά απάντηση σε παράνομες εκσκαφές

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού άρχισαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα εργασίες εκσκαφής μεγάλου υπογείου σε τεμάχιο εμβαδού 4.232 τ.μ., επί της λεωφόρου Ανδρέα Αβρααμίδη, στον Στρόβολο, πολύ κοντά στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, χωρίς πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής.

Το Τμήμα Πολεοδομίας και ο Δήμος Στροβόλου αναγνωρίζουν τη συνεχιζόμενη μη αδειοδοτημένη εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών, ωστόσο για την ώρα δεν υπήρξε αποτελεσματική παρέμβαση για αναστολή των εργασιών εκσκαφής, οι οποίες αντιλαμβανόμαστε ότι θα ολοκληρωθούν εντός των ημερών.

 

Αλλαγή σχεδιασμών

Στο τεμάχιο εντός του οποίου διεξάγονται οι εργασίες για μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης, που θα εξυπηρετεί άλλες εμπορικές αναπτύξεις που θα ανεγερθούν στη συνέχεια, λειτουργούσε ή λειτουργεί ακόμα εν μέρει φυτώριο-ανθοπωλείο.

Οι διαχειριστές του χώρου εξασφάλισαν τον Απρίλιο του 2020 άδεια οικοδομής, στη βάση παλαιότερης πολεοδομικής άδειας που είχε εκδώσει το Τμήμα Πολεοδομίας Λευκωσίας, για ανέγερση καφετέριας, εστιατορίου και φυτωρίου, καθώς και 28 θέσεων στάθμευσης στο ισόγειο.

Πριν από περίπου δύο μήνες, όμως, άρχισαν εκσκαφές για δημιουργία υπογείου, το οποίο δεν προβλέπεται από την πολεοδομική άδεια που είχε εκδοθεί αρχικά, ούτε από την άδεια οικοδομής που εξέδωσε ο Δήμος Στροβόλου. Προφανώς, οι θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο θα είναι πολύ περισσότερες από τις 28 που προέβλεπε η αρχική άδεια για τις ισόγειες αναπτύξεις. Για τις εργασίες αυτές (εκσκαφή υπογείου) δεν υπάρχουν οι νενομισμένες άδειες, κάτι που επιβεβαιώνουν η Πολεοδομία και ο Δήμος Στροβόλου. Το αναγνωρίζει δε και ένας εκ των επενδυτών, με τον οποίο μίλησε ο «Π», προσθέτοντας ωστόσο ότι υποβλήθηκε αίτηση στην Πολεοδομία, επί τη βάσει συστάσεων λειτουργών της (βλέπε παραπλεύρως).

 

Εναλλακτικές λύσεις

Εναντίον της έκδοσης της αρχικής πολεοδομικής άδειας της πιο πάνω ανάπτυξης είχαν διαμαρτυρηθεί κάτοικοι γειτονικών οικιών, οι οποίοι με επιστολή τους στον διευθυντή Πολεοδομίας προειδοποίησαν ότι η πρόσβαση και ο χώρος στάθμευσης και η πιθανή χρήση του από εκατοντάδες οχήματα ημερησίως θα πλήξει τις ανέσεις και την ηρεμία των ιδίων και την ποιότητα ζωής τους. Οι επηρεαζόμενοι αντιπρότειναν εναλλακτικούς τρόπους χωροθέτησης των εμπορικών χρήσεων και του δημόσιου πράσινου, καθώς και των  προσβάσεων.

 

Ναι μεν αλλά…

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος ανέφερε ότι οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, καθώς οι εργασίες για το υπόγειο διεξάγονται χωρίς άδειες από την Πολεοδομία και τον Δήμο Στροβόλου.

Ωστόσο, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι ο δήμος ευνοεί την κατασκευή του υπογείου, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης για το κοινό που θα επισκέπτεται τον χώρο. Αυτό, όμως, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει αφού υποβληθούν οι αναγκαίες αιτήσεις για αδειοδότηση του υπογείου στο Τμήμα Πολεοδομίας και τον Δήμο Στροβόλου, κάτι που δεν έγινε μέχρι στιγμής.

Από τον Δήμο Στροβόλου μάς είπαν ότι έγιναν όλες οι εκ του νόμου ενδεδειγμένες ενέργειες για λήψη νομικών μέτρων αλλά και για έκδοση διατάγματος αναστολής εργασιών, επίσης από το δικαστήριο. Εκτίμησαν, δε, ότι η έκδοση του διατάγματος αναστολής εργασιών θα γίνει σύντομα. Ωστόσο, συνάγεται ότι ενώ οι εργασίες διεξάγονται εκεί για περίπου δύο μήνες και μάλλον ολοκληρώνονται προσεχώς, ο δήμος δεν προέβη έγκαιρα σε λήψη αποτρεπτικών ή ανασταλτικών μέτρων.

 

Τι υποστηρίζει ο επενδυτής

Ο «Π» επικοινώνησε και με έναν εκ των επενδυτών, ο οποίος θεωρεί ότι οι αντιδράσεις είναι μεμονωμένες και αδικαιολόγητες. Ανέφερε πως για το συγκεκριμένο έργο είχαν εκδοθεί πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής.

Αναγνώρισε ότι στη συνέχεια τα σχέδια άλλαξαν και αποφασίστηκε η εκσκαφή υπόγειου χώρου στάθμευσης για να περιοριστεί ο επηρεασμός του οδικού δικτύου της περιοχής και των περίοικων, προσθέτοντας ότι την κατασκευή του υπογείου ευνοεί και ο Δήμος Στροβόλου. Αναγνώρισε, επίσης, ότι δεν εκδόθηκαν πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής για το υπόγειο, υποστήριξε όμως ότι κατατέθηκε αίτηση στην Πολεοδομία στη βάση υποδείξεων αρμόδιων λειτουργών. Η άδεια, εκτίμησε, θα εκδοθεί όπως κατατέθηκε η αίτηση και οι εργασίες θα συνεχιστούν. Πρόκειται απλώς για διαδικασίες που καθυστερούν, υποστήριξε. Τόνισε παράλληλα ότι «αν μας υποδείξει η Πολεοδομία άλλη πρόσβαση/δρόμο για το πάρκινγκ, θα τη σεβαστούμε». Αναφερόμενος μάλιστα σε εναλλακτική επιλογή πρόσβασης στον χώρο στάθμευσης που πρότειναν επηρεαζόμενοι κάτοικοι, ο εν λόγω επενδυτής είπε στον «Π» ότι ο ίδιος ευνοεί αυτή την εναλλακτική επιλογή και θα την ήθελε, καθώς είναι πιο βολική, είπε, για τη συνολική ανάπτυξη.

Σε παρατήρησή μας ότι από τον Δήμο Στροβόλου μάς είπαν ότι εκεί προορίζεται να γίνει παιδότοπος, ο συνομιλητής μας είπε ότι ήταν μία αρχική σκέψη που εγκαταλείφθηκε. «Εδώ θα γίνει καφεστιατόριο και παράλληλα θα λειτουργήσει φυτώριο», συμπλήρωσε. Εξέφρασε δε ετοιμότητα να μας παρουσιάσει και να επεξηγήσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια, προσθέτοντας ότι είναι κρίμα να τίθενται εμπόδια για μια επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί και από ξένους επενδυτές, με ενδεχόμενο κίνδυνο να μην προχωρήσει τελικά το έργο.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.