POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κάλαντα Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Αρχή ΡαδιοτηλεόρασηςΠράματα και θάματα διαπιστώνει για άλλη μια φορά σε ελεγχόμενο από αυτήν οργανισμό η Ελεγκτική Υπηρεσία. Εν προκειμένω, η έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η υπηρεσία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και αφορά την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου αναδεικνύει μεταξύ άλλων μη ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών όσον αφορά τον έλεγχο παραβάσεων, ενώ δεν υπάρχει εγχειρίδιο για καταγραφή διαδικασιών για την επιβολή και είσπραξη των τελών. Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει επίσης εντοπίσει πως αποστέλλεται επιστολή στους ελεγχόμενους από την ΑΡΚ οργανισμούς για τη χρέωση διοικητικών προστίμων αντί έκδοση τιμολόγιο, ενώ διαπιστώνει πως δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα (περιλαμβανομένων και δικαστικών) για είσπραξη των καθυστερημένων οφειλών. Σημειώνεται πως ο αριθμός των χρεωστών στις 31.12.2018 ανερχόταν σε 785.835 ευρώ, στο οποίο περιλαμβανόταν ποσό ύψους 18.507 ευρώ που αφορούσε σε οργανισμούς που έκλεισαν. Ειδικότερα, ποσό 90.975 ευρώ αφορούσε σε τέλη αδειών, 141.565 ευρώ τέλη στις διαφημίσεις και 553.295 ευρώ διοικητικά πρόστιμα.

Ειδική αναφορά κάνει ο γενικός ελεγκτής στην περίπτωση βοηθού γραμματειακού λειτουργού στον οποίο παραχωρήθηκαν τέσσερις προσαυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2017, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί από την 1/2/2017 στην 8η βαθμίδα (11.667 ευρώ) της κλίμακας Α2, αντί στην 4η βαθμίδα (11.134 ευρώ) της ίδιας κλίμακας. Καταγράφοντας τα γεγονότα της υπόθεσης κατά χρονολογική σειρά, η ΕΥ εγείρει το ερώτημα γιατί η Αρχή ενήργησε κατά παράβαση των σχετικών εγκυκλίων και των οδηγιών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και στη συνέχεια το επικαλέστηκε παραπλανητικά. «Εισηγηθήκαμε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί νομική συμβουλή για το ενδεχόμενο ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης των προσαυξήσεων αυτών. Σε περίπτωση που δεν είναι νομικά εφικτή η ανάκληση της παραχώρησης των προσαυξήσεων, θα πρέπει να υπολογιστεί η ζημιά που θα έχει υποστεί η Αρχή και να αναζητηθεί νομική συμβουλή για το ενδεχόμενο η Αρχή να στραφεί νομικά με αστική αγωγή κατά του τέως εκτελεστικού προέδρου, αφού οι ενέργειές του φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην έχουν το στοιχείο της καλής πίστης», σημειώνεται επί τούτου στην έκθεση.

 

Gala dinner, business class και το… tablet

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην έκθεσή της για την ΑΡΚ διαπιστώνει πως δεν έχουν ακόμη επιστραφεί το tablet ipad-2 αξίας 749 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο αξίας 289 ευρώ (αγοράστηκαν το 2014) από πρώην αξιωματούχο της, παρά το ότι όφειλε να τα επιστρέψει λόγω της λήξης της θητείας του. Ο ίδιος, μετά από επιστολή της Αρχής τον Σεπτέμβριο του 2017 πρότεινε να τα αγοράσει, έκτοτε ωστόσο δεν επανήλθε παρά την επιστολή του διευθυντή της Αρχής να καταβάλει το ποσό των 200 ευρώ. Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση της προέδρου της Αρχής, Ρόνας Κασάπη, για να λήξει ουσιαστικά το θέμα εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες από πλευράς της, την ίδια ώρα που η αξία των συσκευών έχει εκμηδενιστεί. «Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ μικρό ποσό, η δικαστική αναζήτηση των οφειλομένων δίνει το ορθό μήνυμα ότι έναντι των ασκούντων δημόσια εξουσία υπάρχει μηδενική ανοχή», αναφέρεται.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε υπηρεσιακό ταξίδι της κ. Κασάπη στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το 2018 σε επιχειρηματική θέση, χωρίς να είναι δικαιούχα, «και ως εκ τούτου η εν λόγω πληρωμή δεν είναι σύννομη και θα πρέπει να ανακτηθεί». Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Αρχής ταξίδεψε, μέσω Αυστρίας, σε επιχειρηματική θέση με κόστος 1.084 ευρώ, ενώ ο διευθυντής της Αρχής ταξίδεψε, μέσω Σερβίας, σε οικονομική θέση με κόστος 726 ευρώ. «Η πρόεδρος της Αρχής μάς ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ταξίδι της αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση και ο βασικός λόγος ήταν οι ώρες και η ημέρα που μπορούσε να ταξιδέψει για τη συνάντηση της Ομάδας ERGA στην Κροατία και η δυσκολία να εξευρεθεί θέση στο αεροπλάνο», αναφέρεται.

Καταληκτικά, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε πως από το κονδύλι 30 χιλ. ευρώ που προοριζόταν το 2018 να καλύψει τη δαπάνη για τη διοργάνωση και φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου EPRA στην Κύπρο, η Αρχή χρησιμοποίησε τα 22.358 ευρώ για τη διοργάνωση Gala Dinner για τα 20χρονά της. «Θεωρούμε ότι η διοργάνωση του Gala Dinner, με τόσο υψηλό κόστος, δεν εξυπηρετούσε τους σκοπούς της Αρχής ως ρυθμιστικής αρχής. Εφόσον η δαπάνη δεν ήταν ούτε σύννομη, εισηγηθήκαμε όπως ανακτηθεί από τα πρόσωπα που έλαβαν την απόφαση για διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης», αναφέρεται.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.