Φόρμα αναζήτησης

Κακώς η Ρουμανία αρνήθηκε είσοδο επιβάτη από Κύπρο

Η Ρουμανία δεν έπρεπε να αρνηθεί την είσοδο στο έδαφός της σε υπήκοο τρίτης χώρας που δεν διαθέτει βίζα αλλά ήταν κάτοχος άδειας διαμονής στην Κύπρο, εκτιμά ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης G. Pitruzzella, μετά από προδικαστικό ερώτημα που υπέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, ο γενικός εισαγγελέας εισηγείται στο ΔΕΕ να απαντήσει στο ερώτημα του κυπριακού δικαστηρίου πως κράτος μέλος που είναι αποδέκτης της απόφασης 565/2014 και δεν έχει προβλέψει εξαιρέσεις δεν δύναται να αρνηθεί την είσοδο στο έδαφός του σε υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος διαθέτει ένα από τα έγγραφα που μνημονεύονται στην εν λόγω απόφαση, απλώς και μόνο επειδή αυτός δεν διαθέτει εθνική θεώρηση. «Υπό τις ως άνω περιστάσεις, ο υπήκοος του τρίτου κράτους δύναται να επικαλεστεί ενώπιον δικαστηρίου την απόφαση 565/2014 προκειμένου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της απόφασης άρνησης εισόδου στο έδαφος κράτους μέλους», αναφέρει στην εισήγησή του.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης το οποίο δημοσιοποίησε το ΔΕΕ, το 2015 η Blue Air αρνήθηκε την επιβίβαση υπηκόου Καζακστάν σε πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας (Κύπρος) προς το αεροδρόμιο Βουκουρεστίου (Ρουμανία), όπου εκείνος σκόπευε να λάβει μέρος σε εξετάσεις του ACCA (Association of Chartered Certified Accountants). Ο υπήκοος Καζακστάν, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του, είχε υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για τη χορήγηση θεώρησης εισόδου (visa) στις ρουμανικές αρχές μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Κατόπιν της διευκρίνισης ότι κατείχε προσωρινή άδεια διαμονής στην Κύπρο, έλαβε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας την απάντηση ότι δεν χρειαζόταν θεώρηση για την είσοδό του, δεδομένου ότι η διάρκεια της διαμονής του στη Ρουμανία δεν θα υπερέβαινε τις 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Κατά τον έλεγχο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, πέραν του διαβατηρίου (Καζακστάν) και της προσωρινής άδειας διαμονής του στην Κύπρο, ο υπήκοος Καζακστάν προσκόμισε και την αίτηση που είχε υποβάλει για τη χορήγηση θεώρησης εισόδου στη Ρουμανία, καθώς και την απάντηση που είχε λάβει ηλεκτρονικά. Οι υπάλληλοι της Blue Air διαβίβασαν τα εν λόγω έγγραφα σε υπάλληλο της υπηρεσίας επίγειου ελέγχου (Ground Control) του αερολιμένα του Βουκουρεστίου, ο οποίος απάντησε ότι χωρίς βίζα ή κάρτα διαμονής μέλους της οικογένειας δεν μπορούσε να εισέλθει στη Ρουμανία. Ελήφθη, κατά συνέπεια, η απόφαση να μην επιτραπεί η επιβίβασή του στο αεροσκάφος, μεταξύ άλλων, διότι η μεταφορά του θα ήταν παράνομη και θα συνεπαγόταν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος της Blue Air.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.