Φόρμα αναζήτησης

Το Υπουργικό ανακαλεί 19 πολιτογραφήσειςΑίτημα για αποστέρηση υπηκοοτήτων που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος θα καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών σε επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο θα συνέλθει, το πιθανότερο, την ερχόμενη Δευτέρα.

Το αίτημα του υπ. Εσωτερικών βασίζεται στα πορίσματα της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής υπό τη Δήμητρα Καλογήρου, η οποία ερεύνησε 42 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων. Ο κ. Νίκος Νουρής παραδέχθηκε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ότι υπήρχε ένα νομικό κενό το οποίο δεν επέτρεπε ανακλήσεις πολιτογραφήσεων σε περιπτώσεις παραβίασης του νόμου, το οποίο διορθώθηκε με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπ. Εσωτερικών, μεταξύ των ονομάτων που μελετήθηκαν από την επιτροπή Καλογήρου υπάρχουν πρόσωπα τα οποία ενέχονται στην εξασφάλιση πολιτογράφησης με ψευδείς παραστάσεις, για τα οποία θα κατατεθεί πρόταση από τον ίδιο προς στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην έκθεση της επιτροπής Καλογήρου υπάρχει εισήγηση που αφορά συνολικά 19 πρόσωπα τα οποία αποκάλυψε σε σειρά δημοσιευμάτων του ο «Π». Πρόκειται για 4 περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε 7 πρόσωπα (με τα μέλη οικογενειών) τα οποία εξασφάλισαν πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις ή απόκρυψη ουσιώδους γεγονότος, για τις οποίες γίνεται εισήγηση για άμεση αποστέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη και παραπομπή στον γεν. εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Πρόκειται για τις γνωστές υποθέσεις διεθνώς καταζητουμένων ή μελών του δικτατορικού καθεστώτος της Καμπότζης: Taek Jho Low (Μαλαισία), Tony Newman ή Mehdi Ebrahimi Eshratabadi (Δομινικανή Δημοκρατία), Maleksabet Ebrahimi (Ιράν) και Sopheap Choeung (Καμπότζη).

Για άλλες 3 περιπτώσεις που αντιστοιχούν (με τα μέλη οικογενειών) σε 12 πρόσωπα, η τριμελής επιτροπή εισηγείται να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας. Πρόκειται για τους Alexander Bondarenko, Vladimir Stolyarenko και Zhang Shumin, τρία άτομα τα οποία καταζητούνται (οι δύο πρώτοι) από τις ρωσικές αρχές και (ο τρίτος) από τις κινεζικές αρχές. Οι Bondarenko και Stolyarenko πολιτογραφήθηκαν το 2012 και ο Shumin το 2015.

Ο υπ. Εσωτερικών δέχθηκε χθες καταιγισμό ερωτήσεων από βουλευτές, αλλά και παρατηρήσεις από τον γεν. ελεγκτή στη βάση της έκθεσής του. Απαντώντας μετά από τρεις περίπου ώρες, ο κ. Νίκος Νουρής αποκάλυψε ότι μετά τα δημοσιεύματα του Al Jazeera διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων απόρρητο έγγραφο 42 σελίδων με τα πραγματικά, κατά την έκφρασή του, δεδομένα 117 φακέλων πολιτογραφήσεων. Έκανε λόγο για στρέβλωση από πλευράς του Al Jazeera και επανέλαβε ότι κατά τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων, όλοι οι αιτητές, των οποίων τα ονόματα δημοσιεύθηκαν, πληρούσαν τα κριτήρια. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να αφεθεί η ερευνητική επιτροπή που διορίστηκε από τον γεν. εισαγγελέα να ολοκληρώσει το έργο της.

Γιατί τώρα ο γενικός ελεγκτής;

Σε ό,τι αφορά την επιστολή για έρευνα στον υπ. Εσωτερικών από τον γεν. ελεγκτή, ο κ. Ν. Νουρής ανέγνωσε μέρος της γνωμάτευσης του γεν. εισαγγελέα, όπου σημειώνεται ότι «κανένα στοιχείο, φάκελος, αρχείο ή έγγραφο δεν θα πρέπει να δοθούν οπουδήποτε». Εξέφρασε δε προβληματισμό γιατί σε αυτό το χρονικό σημείο προέκυψε το εύρημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την πιθανότητα διαφυγόντων κερδών από πολιτογραφήσεις μελών οικογενειών επενδυτών. Διερωτήθηκε γιατί δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο σε έρευνα που έγινε το 2016 ή στην έρευνα για τις πολιτογραφήσεις Σαουδαράβων. Ανέφερε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για το θέμα σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συντάχθηκε το 2019 η οποία αξιολογεί τα επενδυτικά προγράμματα των κρατών μελών.

Σε σχέση με την αναφορά στην έκθεση του γεν. ελεγκτή περί επίσπευσης 23 υποθέσεων πολιτογραφήσεων, ο υπ. Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η διαπίστωση είναι ορθή, σημειώνοντας ωστόσο ότι για όλες τις περιπτώσεις ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας. Το σύνολο του υλικού για 180 φακέλους πολιτογραφήσεων, όπως είπε, στάλθηκαν στην Αστυνομία για σκοπούς έρευνας.

Δέσμευση περιουσιών

Η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού, ανέφερε ότι αναμένει από τον γεν. εισαγγελέα οδηγίες για το κατά πόσο θα απαντήσει σε ερωτήματα που τέθηκαν από τον γεν. ελεγκτή. Αποκάλυψε ακόμα ότι σε 3 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων υπογράφηκαν διατάγματα δήμευσης περιουσιών. Η πρώτη αφορά την έπαυλη του Jho Low στην Αγία Νάπα, για την οποία εκδόθηκε δικαστικό διάταγμα από κυπριακό δικαστήριο και αναμένεται διάταγμα δήμευσης από τις αρχές της Μαλαισίας. Σε άλλες δύο περιπτώσεις Κινέζων εκδόθηκαν διατάγματα δέσμευσης περιουσιών μετά και από επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο.

Το Τμήμα Φορολογίας άρχισε να ζητά από το Υπ. Οικονομικών φακέλους που σχετίζονται με τους μεσάζοντες στις πολιτογραφήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ο οικονομικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ κ. Κυριάκος Κακουρής.

ΑΚΕΛ: Παράνομες διαδικασίες

Για απουσία ελέγχου, αδιαφάνεια, καταχρηστικές έως και παράνομες διαδικασίες, έκανε λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου.

Ανέφερε ότι διαφάνηκε ότι δόθηκαν διαβατήρια σε πρόσωπα χωρίς λευκό ποινικό μητρώο, με εμπλοκή σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για επενδύσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ ή χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια.

Εξέφρασε δε έκπληξη για τους λόγους που επικαλέστηκε ο γενικός εισαγγελέας στη γνωμάτευσή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία, όπως ανέφερε, ουσιαστικά απαγόρευε να δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες στον γενικό ελεγκτή ώστε να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.