POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ήξεις αφήξεις και μια λίστα στα μισά!Δύο εκθέσεις υποβάλλονται σήμερα στην Ολομέλεια για τις δικές τις ενέργειες, από την ad hoc επιτροπή για τα δάνεια ΠΕΠ, με τα επεισόδια στο σίριαλ που απασχολεί την κοινή γνώμη από τον Απρίλιο του 2019 να συνεχίζονται. Την ίδια ώρα που οι όροι εντολής της επιτροπής διευρύνονται ενόσω συνεχίζεται η αποδόμηση της λίστας Γιωρκάτζη που αποτέλεσε αιτία για να συσταθεί, με την απόφαση της δημοσιοποίησης να προηγείται της ουσιαστικής εξέτασης του περιεχομένου της. Για το οποίο τώρα προκύπτει νέος όρος εντολής: η εξέταση του τρόπου διαμόρφωσης και σύνταξης της λίστας, ώστε να διαφανεί κατά πόσο σε αυτήν περιλαμβάνονται πρόσωπα που δεν θα έπρεπε να είχαν περιληφθεί και των οποίων η συμπερίληψη τα εκθέτει ανεπανόρθωτα. «Σε περίπτωση που από την εν λόγω έρευνα διαπιστωθεί ότι προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες για πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της κατά τον δεδομένο τρόπο, η επιτροπή θα προχωρήσει να τα κατονομάσει, αποδίδοντας τις δέουσες ευθύνες», αναφέρεται στη μία εκ των εκθέσεων της ad hoc που φέρει τον τίτλο εκ πρώτης όψεως «Επισκόπηση της λεγόμενης Λίστας Γιωρκάτζη» από την πρώτη συνεδρία της για το θέμα στις 10 Ιουλίου.

Στη δεύτερη έκθεση, που αφορά την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας επί της απόφασης της δημοσιοποίησης της λίστας στις 17/7/2020, τα μέλη της ad hoc, αφού προβαίνουν σε περίληψη των όσων αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, ουσιαστικά αφήνουν στην Ολομέλεια το πώς θα χειριστεί περαιτέρω το θέμα. Ήδη Οικολόγοι και ΔΗΚΟ ζητούν τη δημοσιοποίηση της λίστας.

Η επισκόπηση

Όσον αφορά την επισκόπηση της «Λίστας Γιωρκάτζη» η ad hoc στην παρούσα φάση -και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα τεκταινόμενα γύρω από το θέμα τον τελευταίο μήνα- κρίνει σκόπιμο να υποβάλει στο σώμα την παρούσα ενδιάμεση έκθεσή της, παραθέτοντας τα προκαταρκτικά ευρήματα των μελών της, τα οποία έχουν ως ακολούθως:

  • Κανένα μέλος της επιτροπής δεν έχει ικανοποιηθεί από το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι εμφανώς εμπεριέχει λάθη, ανακρίβειες, κενά και παραλείψεις.
  • Γίνεται αποδεκτό από όλα τα μέλη της επιτροπής ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν δύναται να αποτελέσει τη βάση και/ή το αντικείμενο ορθής και αξιόπιστης έρευνας περί της ουσίας και των παραμέτρων του όλου θέματος.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωσή της από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στις 22/7/2020 «θα συνεχίσει τη διερεύνηση ζητημάτων που προκύπτουν από τη Λίστα, με κύριο στόχο την εξακρίβωση της μεθοδολογίας καταχώρισης των περιληφθέντων σε αυτήν προσώπων και την αξιολόγηση της ακολουθηθείσας διαδικασίας χαρακτηρισμού των αντίστοιχων δανείων ως μη εξυπηρετούμενων». Ενεργώντας εντός του ιδίου πλαισίου, θα εξετάσει επίσης περιπτώσεις ΠΕΠ που έχουν ΜΕΔ ή είναι εγγυητές σε τέτοια δάνεια και δεν έχουν περιληφθεί στη λίστα, όπως και τους λόγους για τους οποίους αυτά δεν περιλαμβάνονται στη λίστα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.