Φόρμα αναζήτησης

Ήταν όλοι νικητές στον διαγωνισμό «Έρευνα από μαθητές»

Στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετείχαν 250 μαθητές από 45 Γυμνάσια και Λύκεια / Τεχνικές Σχολές, απ’ όλη την Κύπρο. Η αντικατάσταση του πετρελαίου από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η σωστή διατροφή των νέων, οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ο αγώνας για τη διάσωση των θαλασσών, ο τρόπος που διενεργείται η διδασκαλία στα σχολεία, η βία στα γήπεδα, και το μεταναστευτικό, ήταν μερικά από τα θέματα που επέλεξαν για την έρευνά τους και για τα οποία βραβεύθηκαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων/Τεχνικών Σχολών απ’ όλη την Κύπρο. Η βράβευσή τους έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού «Έρευνα από μαθητές» της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης 2019, που διοργάνωσε για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φέτος περίπου 250 μαθητές και περισσότεροι από 50 καθηγητές από 45 συνολικά Γυμνάσια και  Λύκεια / Τεχνικές Σχολές απ’ όλη την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια μίας φαντασμαγορικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο CineStudio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, πέντε σχολεία από κάθε κατηγορία κλήθηκαν να παρουσιάσουν την έρευνά τους ενώπιον του κοινού, διεκδικώντας χρηματικά βραβεία και υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Είστε όλοι νικητές. Αξίζετε θερμά συγχαρητήρια. Λάβαμε τα μηνύματά σας και προωθούμε τις σχετικές διαδικασίες για την υλοποίησή τους», επισήμανε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κυπριανός Λούης. Πρόσθεσε πως η έρευνα αναμφισβήτητα είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, που βοηθά, τόσο στην κατανόηση ενός θέματος, όσο και στην απόκτηση νέας γνώσης, ιδιαίτερα όταν γίνεται με λεπτομερή και ακριβή τρόπο.

Με τη σειρά του, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου επισήμανε πως «δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανασυγκρότησης του τόπου μας χωρίς επένδυση στη νέα γενιά, καθώς από αυτήν και μόνο από αυτήν εξαρτάται η θεμελίωση ενός καλύτερου μέλλοντος».

Τελική κατάταξη στη κατηγορία Γυμνασίων:

1η θέση: Θέκλειο Γυμνάσιο Λεμεσού , «Συλλέγοντας ελεύθερη ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο και τα κύματα της θάλασσας».

2η θέση: Γυμνάσιο Νεάπολης, «Διαφοροποιημένη διδασκαλία. Από τη θεωρία στην πράξη».

3η θέση: Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου Πάφου, «Πώς η επανάληψη μιας εικόνας επηρεάζει τις επιλογές των μαθητών του Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου».

4η θέση: Γυμνάσιο Ζακακίου, «Διατροφικά με νου (menu). Διατροφή και άσκηση των εφήβων μαθητών του Γυμνασίου Ζακακίου».

5η θέση: Γυμνάσιο ΄Υψωνα, «Οι αντιλήψεις των μαθητών/τριών του Γυμνασίου Ύψωνα σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν βία στα γήπεδα».

 

Τελική κατάταξη στη κατηγορία Λυκείων / Τεχνικών Σχολών:

1η θέση: Λύκειο Απ. Πέτρου & Παύλου Λεμεσού, “Microplastics in the marine environment of Limassol: Could microorganisms be the solution?”.

2η θέση: Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού, «Φυσικές και χημικές ιδιότητες του χώματος και πώς συνδέονται με την βλάστηση μιας περιοχής».

3η θέση: Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα Λεμεσού, “Greek Cypriot teenagers’ social representations for the ‘other side’ and the effects of contact in overcoming prejudice”.

4η θέση: Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», «Στάσεις και Αντιλήψεις των Εφήβων Απέναντι στους Μετανάστες».

5η θέση: Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ, «Η σχέση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του ποσοστού σωματικού λίπους».

Τα πιο κάτω σχολεία (σε αλφαβητική σειρά) βραβεύτηκαν με Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο:

Γυμνάσια:

Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου Πάφου

Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Πάφου

Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου Πάφου

Γυμνάσιο Έγκωμης «Κυριάκος Νεοκλέους»

Γυμνάσιο Θέκλειο

Γυμνάσιο Λινόπετρας

Γυμνάσιο Νεάπολης

Γυμνάσιο Ύψωνα

Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου – Νήσου

Λύκεια / Τεχνικές Σχολές:

Ελληνική Σχολή Pascal Λευκωσίας

Εσπερινή Τεχνική Σχολή Λευκωσίας

Ιδιωτική Ελληνική Σχολή Pascal Λεμεσού

Kasa High School

Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού

Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Πάφου

Λύκειο Αγίου Νικολάου Λεμεσού

Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολης

Λύκειο Βεργίνας

Λύκειο Κοκκινοχωρίων ‘Φώτη Πίττα’

Λύκειο Λανίτειο

Λύκειο Λινόπετρας

Λύκειο Παλουριώτισσας

Pascal Private English School Limassol

Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου

Pupils of Pythagoras

Τεχνική Σχολή Α’ Λευκωσίας

Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ’ Λευκωσίας

Τεχνική Σχολή Πάφου

The G C School of Careers