POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ισορροπούμε ξανά σε τεντωμένο σκοινί – Μάχη με τον χρόνο για εμβολιασμούςΗ άρση των μέτρων πρέπει να γίνεται αργά, προσεκτικά και ελεγχόμενα, τόνισε ο υπουργός Υγείας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε τις νέες χαλαρώσεις που θα εφαρμοστούν κατά τον μήνα Μάρτιο. Ο ίδιος επεξήγησε τη λογική της άρσης των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι λόγω της κατάστασης με τη Λεμεσό, αλλά και τις μεταλλάξεις, κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της σταδιακής άρσης των περιορισμών, σε μια προσπάθεια πίστωσης χρόνου για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Τι αλλάζει

Ως εκ τούτου, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου τίθενται σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

Επαναλειτουργία της α’ και β’ τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών λυκείων και τεχνικών σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών.

Επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός).

Επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

Επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου που θα εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας.

Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγορίας Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ.

Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης.

Επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.{Bullet}

Όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών του γυμνασίου, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου, και η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου θα γίνει στις 16 Μαρτίου 2021.

Σε οριακό σημείο

Εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό θετικότητας και την αθροιστική επίπτωση, λήφθηκε υπόψη η κατάσταση στα νοσηλευτήρια και οι θάνατοι, βάσει των οποίων διαγράφεται σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων τις προηγούμενες 14 μέρες, με μικρή αύξηση να καταγράφεται τις τελευταίες δύο ημέρες. Το ποσοστό θετικότητας κυμαίνεται κοντά στο 0,5% με μικρές αυξομειώσεις, ωστόσο παραμένει κάτω από το 1%, όπου είναι και το επιθυμητό. Η αθροιστική επίπτωση παγκύπρια εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το ασφαλές όριο που καθορίζει το ECDC, δηλαδή στις 164,3 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους, καταγράφοντας μικρή μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Μεμονωμένα, σε όλες τις επαρχίες, πλην της Λεμεσού όπου η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, η κατάσταση, αν και βελτιωμένη, παραμένει σε οριακό σημείο, συνεπώς είναι εύκολο να επιδεινωθεί. Μπορεί η κατάσταση στα νοσηλευτήρια να είναι διαχειρίσιμη, αλλά στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να συνεχιστεί η μείωση των ασθενών το επόμενο χρονικό διάστημα και να μην επιστρέψουν στις εικόνες του περασμένου Ιανουαρίου.

Το μόνο μας όπλο

Όσον αφορά το θέμα των εμβολιασμών, ο κ. Ιωάννου υποστήριξε ότι όλα κυλούν βάσει του σχεδιασμού, με το εμβόλιο να αποτελεί το μοναδικό μας όπλο για έξοδο από την υγειονομική κρίση το συντομότερο δυνατό. Ο Μάρτιος θεωρείται ως μήνας κρίσιμης σημασίας, αφού αναμένουμε ότι θα παραλάβουμε πέραν των 160.000 δόσεων εμβολίων, το οποίο μεταφράζεται σε εμβολιαστική κάλυψη ευπαθών ομάδων παράλληλα με τον εμβολιασμό ανά ηλικιακή ομάδα. Με βάση το πλάνο εμβολιασμών, μέχρι το τέλος Απριλίου θα αυξηθεί ο εμβολιασμός περίπου στις 300-350.000, και αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι 500-550.000 άτομα, δηλαδή ποσοστό 70% κάλυψης και ανοσίας. Ο κ. Ιωάννου τόνισε παράλληλα ότι τη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε επιλογή να μην τηρούμε τα μέτρα, καθώς η καθυστέρηση του εμβολιασμού των πληθυσμών σε όλες τις χώρες δίνει έδαφος σε μεταλλάξεις του ιού να εμφανιστούν, με συνεπακόλουθα την αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων.

Βρετανική μετάλλαξη

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η στρατηγική σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στηρίζεται στο τρίπτυχο «τεστ – ιχνηλάτηση – εμβολιασμοί». Tα νέα στελέχη του ιού προκαλούν αυξημένη μετάδοση και επιθετική διασπορά του ιού, γεγονός που συντείνει σε αύξηση των κρουσμάτων, με το Υπουργείο Υγείας να λαμβάνει υπόψη του τις συστάσεις του ECDC για αυξημένα διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό, ιχνηλάτηση και επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης. Όσον αφορά τα δείγματα που είχε στείλει το Υπουργείο Υγείας στο ECDC πριν από μερικές εβδομάδες, ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού ανάμεσα στα θετικά περιστατικά που εντοπίζονται στην κοινότητα, το Υπουργείο Υγείας έλαβε αποτελέσματα για τα 83 από τα 280 δείγματα. Στα 28 από τα 83 θετικά δείγματα εντοπίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, ενώ αναμένονται εντός των επόμενων ημερών απαντήσεις και για τα υπόλοιπα δείγματα. Προς το παρόν, πέραν της βρετανικής μετάλλαξης, στην Κύπρο δεν έχει εντοπιστεί κάποια άλλη, με τα 28 δείγματα να προστίθενται στα 23 που εντοπίστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου.

Νέα αύξηση κρουσμάτων

Χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 199 νέα περιστατικά κορωνοϊόυ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 33.909. Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 82 ασθενείς της νόσου Covid-19, εκ των οποίων οι 19 σε σοβαρή κατάσταση. Από τους 19 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 10 είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 6 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Τα χθεσινά περιστατικά προέκυψαν μετά από διενέργεια 28.461 εργαστηριακές διαγνώσεις. Από τα 199, τα 64 προήλθαν από τη διαδικασία ιχνηλάτησης και άλλα 100 από rapid tests. Από τα 100 που αντιχνεύτηκαν μέσω rapid tests, τα 62 σχετίζονται με την επαρχία Λεμεσού, 20 με τη Λευκωσία και 12 με τη Λάρνακα.

Έκκληση στους Λεμεσιανούς

Πέραν των μεταλλάξεων, βασική ανησυχία του Υπουργείου Υγείας είναι η επιδημιολογική επιβάρυνση της Λεμεσού, η οποία αλλοιώνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αναφορικά με την επιβάρυνση που υπάρχει στην επαρχία Λεμεσού, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η κατάσταση στην επαρχία ανησυχεί την κυβέρνηση, ωστόσο, προς το παρόν δεν τίθεται θέμα λήψης επιπρόσθετων μέτρων. Αυτό όμως που αποφασίστηκε, είναι η αύξηση των ελέγχων και των σταθμών δειγματοληψίας, με τον υπουργό να προτρέπει τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στους σταθμούς ούτως ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανές εστίες του ιού.

600 χιλ. rapid tests

Βασικός πυλώνας για την επιτυχία των χαλαρώσεων είναι η σωστή επιτήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αγορά υπηρεσιών από 260 άτομα, στη βάση των διαδικασιών που έχει καθορίσει το Υπουργείο Εμπορίου, με στόχο την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων και όχι την επιβολή προστίμων. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα ελέγχου στον γενικό πληθυσμό και τους εργαζομένους, διασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν πέραν των 600.000 rapid tests, τα οποία έδωσαν στοιχεία για την εικόνα που επικρατεί στην κοινότητα σε πραγματικό χρόνο.

Περίπου 70 κρούσματα σε δύο σχολεία της Λεμεσού – Νέα κρούσματα και σε περιφερειακό Δημοτικό

Αυτά είναι τα δωρέαν σημεία για rapid test την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου (κατάλογος)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.