Φόρμα αναζήτησης

Ισχυρή πρωτεύουσα με Στρόβολο – Αποφασίζει το ΥΠΕΣ σε 10-15 μέρες

Μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι πιθανότητες υιοθέτησης από την κυβέρνηση του σεναρίου συνένωσης των πέντε αστικών δήμων της πρωτεύουσας, για τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου -για τα σημερινά δεδομένα της Κύπρου- δήμου, αποτελούμενου από τους σημερινούς δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου και Έγκωμης, με πληθυσμό κοντά στις 180 χιλιάδες. Τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα από το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους υπέρ της εν λόγω συνένωσης καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι στο τελικό νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου, θα «κλειδώσει» ο μεγάλος δήμος της πρωτεύουσας, για τον οποίο είχε γράψει ο «Πολίτης» στις 23 Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή θα «κλειδώσουν» και οι δύο περιαστικοί δήμοι της Λευκωσίας, αποτελούμενοι ο ένας από τους Δήμους Λατσιών, Γερίου και Ιδαλίου και ο άλλος από τη Λακατάμια και το Τσέρι.

Στηρίζει η πλειοψηφία

Η παρέμβαση του δημάρχου Στροβόλου (αρχικά μέσω του Πρωινού Δρομολογίου στο Τρίτο) και η δημοσιοποίηση της προσωπικής του άποψης (σ.σ. δεν υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) προφανώς ήταν αποτέλεσμα ενδοδημοτικών ζυμώσεων και πολλών επαφών του κ. Παπαχαραλάμπους με παράγοντες και δημότες του Στροβόλου, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους στηρίζουν τη συνένωση του δήμου τους με την υπόλοιπη πρωτεύουσα, καθώς ήδη θεωρούν τον Στρόβολο αναπόσπαστο τμήμα της Λευκωσίας. «Δεν νοείται πρωτεύουσα χωρίς τον Στρόβολο» είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Παπαχαραλάμπους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και παράγοντες/ δημότες που υποστηρίζουν τη συνένωση του Στροβόλου με τη Λακατάμια και το Τσέρι, καθώς εκτιμούν ότι σε τέτοια περίπτωση ο ρόλος του δήμου θα είναι ξεκάθαρα πρωταγωνιστικός.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους θεωρεί ότι η συνένωση με τους άλλους τέσσερις αστικούς δήμους της Λευκωσίας είναι συμβατός με την υφιστάμενη ανθρωπογεωγραφία της πρωτεύουσας και θα ενώσει περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά. Επικαλείται επίσης τις μελέτες που προηγήθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες αυτό το σενάριο συνενώσεων θα επιφέρει εξοικονομήσεις πέραν των 10 εκατ. ευρώ ετησίως, τις μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Με μια πραγματική και ισχυρή πρωτεύουσα, πιστεύει ο δήμαρχος Στροβόλου, διασφαλίζονται ενιαίος πολεοδομικός σχεδιασμός, οικονομίες κλίμακος αλλά και αναβάθμιση υπηρεσιών προς τους δημότες. Η δε ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Στροβόλου (όπως και των άλλων που θα συνενωθούν) στη λήψη αποφάσεων του νέου δήμου και η αποκέντρωση των υπηρεσιών διασφαλίζεται από το ίδιο το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης, το οποίο προβλέπει αναλογική εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο και λειτουργία δημοτικών διαμερισμάτων (με έναν αντιδήμαρχο το καθένα) σε όλους τους πρώην δήμους που θα συνθέτουν το νέο σχήμα.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση στο θέμα έκανε χθες και ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. Έγραψε συγκεκριμένα στο twitter τα εξής: «Ως δημότης Στροβόλου συμφωνώ πλήρως με τον δήμαρχο για την ανάγκη δημιουργίας ενός μείζονος μητροπολιτικού Δήμου Λευκωσίας, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και τον Στρόβολο. Συγχαίρω τον δήμαρχο Στροβόλου Αντρέα Παπαχαραλάμπους».

Σκεπτικισμός από το ΑΚΕΛ

Με σκεπτικισμό και επιφύλαξη αντιμετωπίζει η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ στον Δήμο Στροβόλου την προοπτική συνένωσης του δήμου με τους Δήμους Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου και Έγκωμης. Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Κώστας Κούκος ανέφερε στον «Πολίτη» ότι ως δημοτικό συμβούλιο δεν είναι ενήμεροι για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης και δεν γνωρίζουν ποιες αλλαγές θα επέλθουν. Υπάρχουν πολλά θέματα, είπε, που για μας είναι πρωτεύοντα και πρέπει να συζητηθούν γιατί αφορούν τη λειτουργία των δήμων και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Πρόσθεσε ότι το θέμα των συνενώσεων είναι μεν σημαντικό και συνδέεται με τη μεταρρύθμιση αλλά δεν μπορεί να συζητείται μόνο αυτό δημοσίως και να μαθαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι ίδιοι οι δημότες από τα ΜΜΕ τις σκέψεις που γίνονται. Αναφερόμενος ειδικότερα στο σενάριο συνένωσης του Δήμου Στροβόλου με άλλους τέσσερις δήμους της μείζονος Λευκωσίας, ο κ. Κούκος διερωτήθηκε πώς θα λειτουργεί ένας τέτοιος υπερδήμος (σε άλλο σημείο τον χαρακτήρισε υδροκέφαλο) χωρίς τα αναγκαία μέσα και εφόδια. Είπε ακόμα ότι στη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου στις 8 Οκτωβρίου η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα ζητήσει ενημέρωση για τις σκέψεις για μητροπολιτικό δήμο αλλά και για το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου. Με ενδιαφέρει, είπε ο κ. Κούκος, να ξέρω αν, για παράδειγμα, με τη μεταρρύθμιση θα μπορεί ο Δήμος Στροβόλου να προχωρήσει ο ίδιος στην ανακατασκευή της λεωφόρου Τσερίου με τις δικές του μελέτες και αποφάσεις ή αν θα μπορεί ο δήμος να αποφασίζει για προσλήψεις προσωπικού ή αν θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις για άμεσες βελτιώσεις στους τέσσερις προσφυγικούς οικισμούς στα δημοτικά του όρια.

Πρόωρη η συζήτηση για το ΔΗΚΟ

Πολύ πρόωρο να συζητείται ποιος δήμος θα συνενωθεί με ποιον, υποστηρίζει ο Σταύρος Σταυρινίδης, επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στον Δήμο Στροβόλου. Απαντώντας σε ερώτηση του «Πολίτη», ο κ. Σταυρινίδης είπε πως ούτε σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων (στην οποία συμμετέχει) έχουν συζητηθεί οι συνενώσεις με ονόματα δήμων και κοινοτήτων, καθώς οι μακρές διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν επικεντρωθεί στις τροποποιήσεις που θα περιέχει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση και αφέθηκαν οι συνενώσεις να συζητηθούν στο τέλος. Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Σταυρινίδης, το θέμα πιθανών συνενώσεων δεν συζητήθηκε ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε στις κομματικές ομάδες και η θέση που εξέφρασε ο δήμαρχος Στροβόλου είναι καθαρά προσωπική. Περιμένουμε, είπε, να δοθεί από το υπουργείο στην Ένωση Δήμων το τελικό νομοσχέδιο, μαζί με τις συνενώσεις, να ενημερωθούν τα δημοτικά συμβούλια, να συζητηθεί στη γενική συνέλευση, να τοποθετηθούν οι δήμοι και να υπάρξει συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή. Ζητήσαμε την προσωπική άποψη του κ. Σταυρινίδη για τη συνένωση του Στροβόλου με τη Λευκωσία, αλλά είπε ότι εκπροσωπεί σύνολα και δεν νοείται να εκφράσει προσωπική άποψη πριν τα σύνολα αυτά ενημερωθούν και τοποθετηθούν.

Καμιά συζήτηση στον ΔΗΣΥ

Για το ίδιο θέμα, η Στέλλα Σουρμελή, επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ στον Δήμο Στροβόλου είπε στον «Πολίτη» ότι το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε στη δημοτική ομάδα, συνεπώς δεν μπορεί να κατατεθεί οποιαδήποτε θέση. Είναι θέμα λίγων ημερών να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση του θέματος στην ομάδα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.